Wat te doen op Ameland? [+vlog]


Het strand bij Buren

Welke activiteiten zijn er allemaal te ondernemen op Ameland? Ik tip je de leukste dingen om te doen op Ameland – op het strand of binnen!

Al mijn hele leven kom ik op de Waddeneilanden. Als kind kwam ik vooral op Terschelling. Sinds mijn opa en oma rond mijn zestiende een huisje op Ameland kregen, gingen we daar vaker naartoe. Inmiddels ben ik 31 en ken ik Ameland op mijn duimpje. Dit zijn mijn favoriete activiteiten op Ameland – zowel buiten als binnen.

Ik op Ameland

Vooraf regelen

Ga jij binnenkort naar Ameland? Dan zijn er een paar dingen die je vooraf wilt regelen.

Boot naar Ameland

Je doet er goed aan vooraf vast de boot naar Ameland te boeken. Zeker als je je auto wilt meenemen naar het eiland! Er zijn drie opties:

  • Veerdienst (ook met auto)
  • Sneldienst
  • Watertaxi

Boek je boottickets hier!

De veerboot, waar het waddenplezier begint

Hotel, camping of huisje

Zeker in het hoogseizoen (zomermaanden) kan het druk zijn op Ameland. Accommodatie raakt dan snel vol. Voorkom teleurstelling en boek je accommodatie dus op tijd. Ook hier heb je opties:

Hotels op Ameland vind je op Booking.com. Voor campings op Ameland kijk hier. Huisjes op Ameland vind je op bijvoorbeeld Natuurhuisje of via Airbnb. Nieuw op Airbnb? Ontvang dan korting op je eerste boeking via deze link!

Villa Zee, Nes

Activiteiten op Ameland

Strandzeilen (blowkarten)

Deze zomer ging ik voor het eerst strandzeilen, ook wel blowkarten genoemd. Ik vond het geweldig! De ‘zeilboten’ gaan best hard, en je moet je best doen om een goede balans te hanteren tussen vaart maken en niet uit de bocht vliegen. Dat lukte niet altijd 😉 Een uur strandzeilen kost 30 euro per persoon. Boeken kan bij Ameland Adventures.

Strandzeilen

Powerkiten

Ook powerkiten deed ik dit jaar voor het eerst, eveneens bij Ameland Adventures. Het hielp mee dat ik al eens een beginnersles kitesurfen had gehad in Oostenrijk, want door de stevige wind was het powerkiten best een uitdaging. Heel tof om eens te doen op het strand! Powerkiten kost 19,50 euro per persoon voor 1,5 uur.

Powerkiten

Fietsen

Je kan natuurlijk niet op de Wadden zijn en níet fietsen! Huur dus een fiets en verken het eiland per tweewieler. Ik huurde een fiets bij Nobel. Fijn is dat ze de fiets kunnen brengen naar je huisje, en ook weer kunnen ophalen. Wat ook kan, is dat je de fiets al in de haven ophaalt, dan brengt Nobel je bagage naar je huisje. Denk er ook eens aan om een e-bike te huren, dat fietst heerlijk met die stevige wind op de Wadden!

Fietsen op Ameland

Vuurtoren

When on Ameland… dan bezoek je natuurlijk de vuurtoren! Een toegangskaartje kost 5,50 euro voor volwassenen. Beklim de 55 meter hoge vuurtoren en kijk uit over heel Ameland én Terschelling. Bekijk hier de openingstijden.

Vuurtoren Ameland

Wadlopen

Een échte waddenactiviteit, en dus ook een Amelandse: wadlopen. Het leukste is natuurlijk wadlopen van het vaste land naar een Waddeneiland. Ik liep in 2010 van Holwerd naar Ameland. De tocht duurde een uur of drie. Pittig, maar heel gaaf om eens te voet naar Ameland te gaan! Je kan ook wadlopen vanaf het vaste land of vanaf een Waddeneiland.

Wadlopen bij Waddenland

Zeilen

In 2016 voer ik mee met Horizontoer, een varend festival langs de Waddeneilanden. Drie nachten sliep ik op een klipper, een grote zeilboot waar ook de artiesten verbleven. Heel tof om eens mee te maken! Dit brengt mij op de volgende tip: maak eens een zeiltocht langs de Waddeneilanden.

Zeilbootje bij Texel

Yoga op het Wad

Vanuit Groningen pakte ik de boot naar een zandbank, om daar – jawel – yoga te doen. Rustgevender wordt het niet! Ik boekte deze ervaring bij Café Meer in Lauwersoog. Maar er zijn vast meer aanbieders voor yoga op het wad.

Huifkartocht

Nog zo’n typische waddenactiviteit: maak een huifkartocht, compleet met paarden natuurlijk. Er zijn ook huifkartochten met een traktor. Op Vlieland maakte ik een prachtige tocht over Vliehors. Ameland heeft zo zijn eigen unieke landschappen!

Vliehors Expres

Dagje spa

Regent het een dagje? Geen nood! Boek een saunadagje bij Boomhiemke, de spa van Roompot Boomhiemke. Ik genoot er van een van de beste massages uit mijn leven. Daarna nam ik nog een gezichtbehandeling. Aanraders!

Sauna

MadNes

Deze staat nog op mijn lijstje: een bezoekje brengen aan het festival MadNes. Dit festival draait helemaal om surfen, skaten en muziek. Bekijk de website voor meer informatie. Na Horizontoer ben ik klaar voor een volgend festival op de Wadden!

Horizontoer

Natuurcentrum

Naast diverse aquaria vind je in het Natuurcentrum op Ameland ook een blotevoetenpad. Zo leren kinderen (en volwassenen) hoe de natuur voelt, en kan je verschillende sensaties onder je voeten ervaren. Ideaal uitje voor als het een dagje regent..

Manta’s spotten (geintje)

Lekker eten

Lekker eten kan je op Ameland als de beste! Favoriet aan het strand is Sjoerd, al jaren een begrip op de Wadden (en daar buiten). In hoofdstadje Nes vind je ook leuke restaurantjes, zoals het Nes Cafe, Zee van Tijd en de ouderwetse Hekseketel. Lekkere broodjes haal je bij De Jong.

Amelander mosterdsoep

Strandwandeling

Last but not least: maak een lekkere strandwandeling. Zo simpel kan het zijn! Op Ameland kan je uren wandelen, bijvoorbeeld op het strand tussen Nes en Ballum. Dit strand is het activiteitenstrand, dus er is altijd wel wat te zien. Vanaf Buren naar het oosten kom je weinig meer tegen. Voor de ultieme rust zet je dus koers naar die kant.

Het activiteitenstrand

Meer zien en doen op Ameland

Kijk op de website van VVV Ameland om meer te lezen over dingen zien en doen op Ameland.

Ameland

Aan je boek schrijven

Begin september schreef ik op Ameland aan mijn boek. Ik ben namelijk een boek aan het schrijven! Ik vertel er meer over in deze vlog:

boek schrijven op Ameland

Lees ook mijn andere blogs over de Wadden:

Ben jij wel eens op Ameland geweest? Wat is jouw favo activiteit?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *