10x dingen die digital nomads niet meer kunnen horen


In Chiang Mai

Iedereen die wel eens vanuit het buitenland werkt, zal deze dingen herkennen. We kunnen het niet meer horen!

Digital nomads zijn mensen die hun werk vanuit het buitenland doen, dankzij een laptop en internetverbinding. Zelf ben ik parttime digital nomad: ik reis ongeveer vier maanden per jaar. De rest van de tijd woon en werk ik dus ‘gewoon’ in Nederland.

Na iedere trip is het weer raak: dezelfde vragen en (rare) opmerkingen. Als jij regelmatig vanuit het buitenland werkt als digital nomad, herken jij het vast ook! Deze dingen kunnen we niet meer horen!

1. Hoe was je vakantie?

Elke digital nomad krijgt bij terugkomst steevast de vraag ‘hoe zijn of haar vakantie was’. Vakantie betekent volgens mij echter ‘niet werken’. Tijdens een vakantie neem je vrij. Digital nomads doen dat niet. Die werken juist door. Natuurlijk nemen we wel eens ‘echt’ vakantie, maar dat we in het buitenland zijn, betekent niet automatisch dat we vakantie hebben.

Koh Lanta, Thailand

2. Jij hebt toch altijd vakantie?

Over vakantie gesproken: als je als digital nomad laat vallen dat je ‘echt aan vakantie toe bent’, krijg je pas echt vreemde blikken. “Maar jij hebt toch altijd vakantie?” is een opmerking die we niet zelden naar ons hoofd krijgen. Hier is de verschillende definitie van vakantie weer de boosdoener. Het lijkt voor mensen soms dat digital nomads altijd vakantie hebben, omdat ze (bijna) altijd in het buitenland zijn. Hoeft dus niet zo te zijn. Ik raad alle digital nomads aan om af en toe ook echt vakantie te nemen, al is het maar echt weekend nemen tijdens een lange digital nomadtrip.

3. Hoe betaal je al die reizen?

Mensen denken soms dat je miljonair moet zijn om te kunnen werken en reizen als digital nomad. Dit denken ze volgens mij omdat ze ervan uitgaan dat een digital nomad dus altijd vakantie heeft, weinig werkt en toch klauwen met geld uitgeeft. Alle drie de assumpties zijn fout. Dat een digital nomad vooral werkt op reis en dus geen vakantie heeft, dat weten we nu wel. Maar ook dat geld uitgeven klopt niet helemaal. Vaak reizen digital nomads een stuk voordeliger doordat ze langer ergens blijven, hierdoor goedkopere deals vinden en ook niet elke dag een excursie boeken. Daarbij verhuren ze niet zelden hun huis in Nederland.

Veilig internetten

4. Ik zou willen dat ik dat ook kon…

We krijgen vaak genoeg te horen dat anderen ook wel zoveel zouden willen reizen. Maar ja, dat kunnen alleen wij. Toch? Of niet? Naar mijn mening kan iedereen die het wil gaan werken en reizen als digital nomad. Natuurlijk moet je er vaak wat voor doen, zoals wellicht zelfs een carrièreswitch maken, voor jezelf beginnen en het goed regelen met je partner, woning, klanten, etc. Maar niets is onmogelijk. Ik heb ook gewoon een hypotheek te betalen, en reis toch vier maanden per jaar.

> Check hier mijn stappenplan om als digital nomad te beginnen

5. Vind je het niet erg om te moeten werken vanaf Bali?

Mensen zien werken vaak als iets heel negatiefs, en gaan ervan uit dat je op een eiland als Bali alleen maar wil chillen. Gelukkig vind ik mijn werk hartstikke leuk. Het is nooit een straf om weer te beginnen. Daarbij: juist dankzij mijn werk kan ik zoveel reizen. Dankzij mijn locatie-onafhankelijke werk kan ik werken waar ik wil, en dus reizen wanneer ik wil. En blijft er geld binnenkomen. Als reizen ‘vaste prik’ is, is het helemaal niet erg om een beetje te werken vanuit het buitenland. Elke dag chillen gaat ook vervelen.

Bali <3 nog goedkoop ook!

6. Digital nomad? Niets voor mij!

Helemaal prima natuurlijk! Niet iedereen wilt meer reizen, en lang niet iedereen wil werken vanuit het buitenland. Droom je echter wel van meer vrijheid? Van kunnen reizen wanneer je wilt? Maar ben je vooral bang dat digital nomad zijn niets voor je is? Dan zou ik zeggen: probeer het gewoon eens. Ga eens een week vanuit Barcelona werken, of zelfs vanuit een huisje op de Veluwe. Dan kom je er al snel achter hoe het is om werken en reizen te combineren. Geef het een echte kans, in plaats van een gewone reis maken en dan af en toe je laptop open klappen. Dan zou ik er ook geen zin in hebben.

7. Hoelang blijf je dit nog doen?

Mensen lijken er vanuit te gaan dat werken en reizen als digital nomad iets tijdelijks is. Iets dat je een keertje doet, waarna je gewoon gaat settelen. Maar waarom zou het niet iets zijn voor langere tijd? Zeker als parttime digital nomad – of locatie-onafhankelijk ondernemer – heb je juist de vrijheid om je leven in te richten zoals jij wilt. Waarom zou je die vrijheid opgeven? Natuurlijk kan je uiteindelijk wat minder gaan reizen, maar kiezen tussen reizen of werken hoeft dus juist niet.

Chiang Mai, 2019

8. Hoe ga je dat doen als je kinderen krijgt?

In dezelfde categorie als vraag 7: mensen denken dat er een einddatum aan je leven als digital nomad zit. En die einddatum zou in ieder geval het krijgen van kinderen zijn. Ik denk dan meteen: niet iedereen wil kinderen. En waarom zou dat het einde van remote werken moeten zijn? Gelukkig ken ik veel inspirerende voorbeelden van digital nomads met kinderen. Dat kan dus gewoon. Natuurlijk moet je het weer anders inrichten, maar daar ben je vrij in.

9. Hoe vind je klussen vanuit het buitenland?

“Ben je niet bang dat je niet genoeg klussen vindt vanuit het buitenland?” Die vraag is mij niet zelden gesteld. Maar waarom zou dit alleen een probleem zijn op reis? Ook als ik in Nederland ben, moet ik genoeg klussen hebben. En het vinden van die klussen gaat eigenlijk op dezelfde manier, of ik nu thuis ben of op reis. De meeste klanten vinden mij. Dat gebeurt via via, of via mijn website en social mediakanalen. Even kennismaken kan prima via videovellen of zelfs de mail.

Coworken in Zandvoort

10. Hoe weet je waar je heen kan?

Hoe vind je de juiste bestemmingen als digital nomad? Waar is het fijn toeven? Je wilt namelijk goed internet hebben, eventueel een fijne coworkingspace, hoge temperaturen, en dan allemaal liefst niet te duur. Mijn favoriete website is NomadList.com, een soort ranglijst van talloze plekken waar je als digital nomad kan werken. Coworkingspaces vind ik hier ook, of via WorkFrom of GetCroissant. En dan kan je ook altijd andere locatie-onafhankelijke ondernemers om tips vragen natuurlijk, bijvoorbeeld via een Facebook-groep, via Instagram of via blogs. Een paar voorbeelden:

Ook digital nomad worden? Bestel mijn e-course!

Met deze e-course creëer jij een vrij leven. Dankzij locatie-onafhankelijk werk, autonomie en een portie lef kan jij werken waar je wilt en reizen wanneer je wilt. En dat voor slechts €99!

Na het volgen van deze e-course ben jij klaar om het ticket te boeken voor jouw eerste digital nomad-trip. Je hebt locatie-onafhankelijk werk gecreëerd, kan zelf kiezen waar je werkt, weet hoe je voldoende ideale klanten kan binnen halen en hoe je succesvol remote kan werken. Niets houdt jou meer tegen om een vrij leven te leiden. Ja, ik wil deze vrijheid!

Vragen? Opmerkingen? Laat het me weten!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *