Zij verdient een ton: Carlijn Ottens 2


Carlijn Ottens
Carlijn Ottens

Hoe kan je een ton per jaar verdienen? Dat willen we allemaal wel! Online ondernemer Carlijn Ottens (31) heeft een ton omzet dit jaar en deelt hoe ze dat doet.

In deze rubriek interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer die (ongeveer) een ton per jaar verdient. Want dat willen we allemaal wel! Hoe doe je dat nou? Carlijn Ottens, online ondernemer, funnel expert en mijn eigen businesscoach, draaide afgelopen jaar een ton omzet met haar bedrijf CarlijnOttens.nl. Dit is hoe zij dat doet.

1. Kan je je nog even kort voorstellen?

“Ik ben Carlijn Ottens, 31 jaar, ik woon samen met mijn vriend in Den Dungen, dit ligt net buiten Den Bosch. Ik help ondernemers bij het creëren van een passief inkomen door middel van digitale producten. Dit zorgt ervoor dat ze een lege agenda hebben en veel (financiële) vrijheid ervaren ervaren. Mijn klanten zijn voornamelijk coaches en experts.”

2. Kan je kort vertellen hoe je huidige bedrijf is ontstaan?

“Toen ik in 2018 op Bali zat, besefte ik dat ik mijn toenmalige bedrijf BodieBoost ontgroeid was. Een logisch vervolg was om mensen te gaan helpen met het bouwen van een online business, en het opschalen daarvan. Dat had ik immers bij BodieBoost ook gedaan. Ik ging nadenken waarom dat zo’n succes was geworden. Het opzetten van een schaalbaar online productaanbod, salesfunnels, online zichtbaarheid en dagelijks adverteren waren the key to success.”

3. Hoe maakte je de switch van BodieBoost naar CarlijnOttens.nl?

“Ik kwam in 2019 terug van de wereldreis. Dat jaar heb ik BodieBoost afgebouwd. In september 2019 is het bedrijf echt gestopt. Vanaf toen heb ik doorgepakt onder mijn eigen naam. Daar was ik in februari 2019 al vanaf de zijlijn mee bezig. Ik heb toen ook gefreelance’t om te testen om mijn strategie ook echt werkte bij andere bedrijven. Naast dat ik wat extra ervaring op het gebied van funnels en advertising wilde opdoen binnen andere bedrijven dan mijn bedrijf BodieBoost, moest ik ook nog een stukje mindset overwinnen. Van eigenaar van een afslankbusiness ging ik immers anderen leren hoe ze een schaalbaar online aanbod kunnen creëren! Ik deed bij BodieBoost ook al vooral marketing, maar dat zagen buitenstaanders niet. Voor hen was ik de voedingsdeskundige. Dat zie ik nu ook bij mijn klanten. Naast ondernemer, moet je ook marketing- en sales skills hebben om je bedrijf te laten groeien.”

4. Hoe ziet je huidige bedrijf er nu uit? Welke verdienmodellen heb je?

“Mijn aanbod heeft verschillende lagen. Zo heb ik voor ervaren ondernemers 1″1 coaching en voor ondernemers die net gestart zijn een academy die ik samen met een team run. Daarnaast heb ik nog verschillende DIY cursussen. Dit zijn wat lager geprijsde producten die mensen opwarmen om door te stromen naar mijn academy. Een groot deel van mijn bedrijf is schaalbaar en passief. Ik ben eind 2019 gestart met voornamelijk 1:1 coaching. Na zes maanden ben ik deze kennis gaan omzetten in een online product. Dat is mijn mijn Freedom Business Academy (mijn main product). 

Ik heb drie verdienmodellen:

  1. Een online cursus Freedom Funnel Secrets
  2. Een academy
  3. Een 1:1 traject van een half jaar

De academy is mijn flagshipproduct. Het is schaalbaar, want het is niet een op een, de support vindt plaats in een besloten community. Daarnaast krijgen de deelnemers toegang tot de online leeromgeving met daarin de complete strategie om jouw digitale business te laten groeien. Ik werk met een team van experts die ik in 2020 opgeleid heb. Zij doen nu de support in mijn academy. Zelf ben ik verantwoordelijk voor al het lesmateriaal in de online omgeving en geef ik regelmatig masterclasses en groepscoachingsessies.

Klanten kunnen doorlopend instappen. Zo heb ik een evergreen product, en een continue inkomstenstroom. Hiervoor heb ik doorlopend leads nodig. Die bereik is door mijn doorlopende marketingstrategie en funnel. In 2020 heb ik vooral gewerkt met lanceringen, maar ik wilde het nog wat gemakkelijker en nog meer geautomatiseerd maken. Vandaar dat ik daar nu vanaf gestapt ben. Ik wil mezelf juist zoveel mogelijk vrij spelen. Practice what you preach he?” 

5. Wat is je omzet afgelopen jaar?

“Mijn omzet kwam naar verwachting uit op circa €110.000 in 2020. Ik wilde minimaal een ton. Het jaar ervoor draaide ik die ook, maar dat was nog deels door BodieBoost. In 2018 draaide Bodieboost ook een ton, maar die moest ik delen met mijn toenmalige compagnon. In 2020 heb ik dus mijn eerste eigen ton verdiend.”

6. Welk verdienmodel levert je financieel het meeste op?

“Er kwam €25.000 uit de cursus, €65.000 uit de coaching, en €20.000 uit de academy. Ik had meer kunnen coachen, maar ik heb er juist voor gekozen om me te richten op het bouwen van een schaalbaar product (mijn academy). Daar ging dit jaar best wat tijd inzitten, maar dat zorgt er wel voor dat ik mijn bedrijf in 2021 fors kan opschalen. De academy heb ik als pilot gedraaid afgelopen jaar. In 2021 wil ik dat groter aanpakken. Zo’n academy is ideaal, want een 1:1 coachingtraject zit snel vol. Een cursus is een mooi begin, maar veel mensen willen meer. Nu kan ik opschalen met Facebook ads en webinars en een groot deel laten doorstromen naar de academy. Ik heb hierdoor de capaciteit om veel meer mensen te helpen.”

Carlijn Ottens

7. Wat zijn je kosten?

“Ongeveer €35.000 per jaar, dus circa €3.000 kosten per maand. Daarvan is circa €1.300 vaste kosten, zoals mijn kantoor, vaste tools en team. Facebook advertentiebudget komt daar bij, maar dat zie ik meer als investering. Elke euro die ik erin stop, verdien ik terug. Ik heb ook een businesscoach; €1200 per maand. Verder geef ik nog geld uit aan losse trainingen, een branding traject, etc. Mijn winst komt dus uit op €75.000 dit jaar. Ik keer mezelf maandelijks €4.000 salaris uit. Daarvan gebruik ik €2.000, en investeer ik €2.000 in vastgoed.”

8. Hoeveel uur werk je per week?

“Ongeveer 24-30 uur. Ik werk 6 a 7 uur per dag, en elke woensdag ben ik vrij. Behalve mijn coachinggesprekken is mijn agenda heerlijk leeg.”

9. Je wilt volgend jaar op reis. Hoe ga je dat doen met coaching? 

“Vanaf de zomer 2021 willen we weer voor een langere periode naar het buitenland vertrekken. Het is nog even afhankelijk van corona wat de precieze plannen worden. Maar we dromen van Bali. Mijn bedrijf kan zo doorlopen zoals het nu doet. Een klein groepje mensen coach ik 1:1 en mijn academy loopt grotendeels door zonder mij. Het is vooral zaak dat de marketing goed staat. Het doel voor 2021 staat op minimaal 200 deelnemers in mijn Academy. Alleen dat levert al €400.000 per jaar op. Daar komt de omzet van mijn 1:1 coaching en mijn online cursussen dan nog bij.”

10. Wauw, dat klinkt als een lekkere groei. Vertel?

“De weg naar je eerste ton is het moeilijkste. Je moet nog zoveel uitvogelen: niche, boodschap, product, doelgroep, mentale hobbels. Als dat staat, dan wordt het makkelijker. Om verder te groeien, word ik nu uitgedaagd om dingen los te laten. Mijn team staat klaar voor de dagelijkse support, op die manier heb ik mijn handen al wat meer vrij.”

11. Hoe zou je jouw money mindset omschrijven? 

“Sinds ik ondernemer ben is er een wereld voor me open gegaan. Je start en denkt: ik moet genoeg geld verdienen voor een salaris. Dat was de eerste uitdaging. Je bent blij met €1.000 salaris. Daarna wil je een een ton omzet per jaar. Dat leek vroeger onhaalbaar. Ik vond €4.000 per maand eerst al veel. Door je te omringen met mensen die verder zijn, krijg je hun perspectief. Durf te investeren! Nadat ik mijn eerste cursus over funnel had gekocht, ging het lampje branden. Ik heb mijn huis verhuurd via AirBNB bij mijn ouders gelogeerd om het geld daarvoor bij elkaar te krijgen. De voorspelbaarheid en zekerheid die ik nu heb gecreëerd, is fantastisch.”

12. Hoe komen al jouw klanten bij jou terecht? 

“Ik haal leads binnen door te adverteren met een weggever. Daarnaast ben ik actief op Instagram en heb ik sinds kort een podcast. Beide middelen hebben het doel om mensen op mijn mailinglijst te krijgen. Ik focus vol op leads genereren. Dit kan alleen als je productaanbod klopt en het schaalbaar is. Anders zit je snel vol of heb je meer klanten dan je aankan. Kijk hoe je het goed kan inrichten zodat je je ideale leven kan leiden. Denk niet: hoe kan ik zoveel mogelijk geld verdienen? Zet je ideale leven voorop, droom groot en bekijk wat je daar financieel voor nodig hebt. Laat je niet leiden door andermans dromen en doelen, maar volg je eigen pad naar jouw droombestemming. Je bedrijf is daar een middel om daar te komen.”

13. Welk boek/welke podcast is jouw ultieme favoriet?

“‘Rich dad, poor dad’ heeft me echt geholpen qua investeren en om mijn kijk op geld te veranderen. Mede daardoor investeer ik nu in vastgoed. Ik geloof dat dit een mooi middel naar financiële vrijheid is. Ik haal veel inspiratie uit mensen die niet het gebaande pad bewandelen, maar kiezen voor hun eigen dromen. Zoals Noortje Timmermans en Ilse van Freedompreneurfamily“.

14. What’s next? Wat zijn jouw doelen voor 2021?

“De stip op de horizon is vertrekken weer opnieuw voor lange tijd naar het buitenland en het avontuur tegemoet gaan. Maar eerst moet ons vastgoedproject klaar zijn. Mijn vriend en ik zijn drie appartementen aan het verbouwen, zodat we die kunnen gaan verhuren voor passief inkomen. Dit vastgoed portfolio willen we jaarlijks uitbreiden. Qua omzetdoel voor 2021 heb ik minimaal €400.000 staan. Dit geeft me een richtlijn, maar je kunt natuurlijk eindeloos schalen als je een aanbod hebt wat aanslaat.”

15. Laatste tip voor lezers die ook een vrij leven willen?

“Een droomleven hoeft niet zoveel te kosten. Met 50.000 omzet kon ik ook al het leven van mijn dromen hebben: stel je wilt net als ik veel reizen, dan heb je niet veel nodig. Bedenk goed wat je echt wilt en wat je daarvoor nodig heb, en maak een plan om dat te realiseren. Financiële doelen dagen je uit, maar moeten niet het hoofddoel zijn.”

Volg Carlijn op Instagram en blijf op de hoogte!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten onderweg?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Zij verdient een ton: Carlijn Ottens

  • Dio

    Ik vind dit zo’n leuke en inspirerende rubriek. Het is super tof om telkens weer te lezen hoe andere mensen het aanpakken en hun weg volgen naar die ton omzet en uiteindelijk willen opschalen. Heel tof dat je voor langere tijd naar het buitenland wilt en bezig bent met vastgoed. Dat staat ook op mijn lijstje: investeren in vastgoed.