Mijn reis naar financiële vrijheid 2


Financiële vrijheid
Financiële vrijheid

In 2020 reisde ik weinig, maar maakte ik wel een reis naar financiële vrijheid. Ik neem jullie mee!

Het jaar 2019 was mijn slechtste jaar ooit. Financieel dan. Dit was een bewuste keuze. Ik stopte met verschillende opdrachtgevers, omdat ik minder wilde freelancen en meer tijd wilde investeren in het opbouwen van mijn eigen dingen. Ik wilde eigen producten en diensten ontwikkelen, waardoor ik bouw aan mijn eigen merk. Ik wilde genoeg geld verdienen met mijn eigen dingen. En bovendien niet altijd aan het werk hoeven zijn om geld te verdienen.

Wat is financiële vrijheid?

Met financiële vrijheid bedoel ik in deze blog, het ontbreken van geldzorgen, goed kunnen rondkomen, geen stress hebben van geld. Echt financieel vrij zijn, betekent dat je niet meer hoeft te werken. Dan wel doordat je genoeg passief inkomen verdient, dan wel omdat je kan leven van het rendement van je vermogen.

Geld

Mijn reis naar financiële vrijheid

Uitgangspunt

Ik heb altijd een vrij neutrale relatie met geld gehad. Ik zag geld zeker niet als iets slechts, maar ik werd ook niet extreem gedreven door geld. Het was er gewoon, en toen ik rechten studeerde ging ik ervan uit dat ik later veel geld ging verdienen.

Ik was daarom best bang om te gaan ondernemen, omdat ik dacht dat je daarmee weinig zou verdienen. Mijn beperkende gedachten over ondernemen waren financieel van aard: ik dacht dat ondernemen een onzeker inkomen met zich mee bracht, en dat ondernemen geen vetpot zou zijn.

Vrijheid of zekerheid?

Toen ik in 2015 twijfelde om voor mezelf te beginnen, had ik het gevoel dat ik moest kiezen tussen zekerheid en een goed inkomen, of vrijheid en plezier. Ik koos voor het laatste.

Maar gelukkig verdiende al snel prima! Ik zat na vier maanden freelancen alweer op mijn inkomen van loondienst. Al verdiende ik nooit veel in loondienst. Mijn hoogste inkomen in loondienst was 2500 euro bruto, denk ik.

Geld was geen belemmering

Ik was voor mezelf begonnen voor de vrijheid. Nu kon ik overal werken, en dus ook veel reizen. Ik reisde drie à vier maanden per jaar als digital nomad. Ik nam mijn laptop mee en kon zo overal door blijven werken en geld verdienen.

2018: de mind switch

Vanaf oktober ging ik voor vier maanden achter elkaar op reis. Ik wilde niet continu moeten werken, maar klanten weigeren vond ik zonde. Bovendien wilde ik wel geld blijven verdienen. Een team was de oplossing!

Zo kon ik mijn klanten tevreden houden, veel werk uitbesteden en goed blijven verdienen terwijl ik niet continu aan het werk hoefde te zijn. Mijn team deed het grootste deel van het werk, ik verdiende daar een marge aan, en ik had veel vrijheid. Meer dan ooit trouwens!

Tot mijn belangrijkste freelancer bijna overspannen raakte en niet meer voor me kon werken. En nu?! Ik wilde niet al het werk weer terug nemen. Toen kwam het besef dat ik niet echte vrijheid zou hebben, zolang ik zelf het uitvoerende werk bleef doen. Freelancen was niet meer wat ik wilde. Een team was een vereiste. Maar ik wilde ook meer passief inkomen gaan genereren.

Passief inkomen genereren

Eind februari 2019 kwam ik terug van de reis. Ik had bijna al mijn klanten opgezegd, om genoeg tijd te hebben voor het genereren van passief inkomen. Het zou even duren natuurlijk, maar ik wilde ervoor gaan. There is no plan B!

Ondertussen kwam er nog minimaal inkomen binnen vanuit een freelance klus en vanuit Snappr.nl, dat toen nog in de kinderschoenen stond. Daarnaast leefde ik deels van mijn buffer…

Mijn nieuwe verdienmodellen

Ik lanceerde drie e-books, begon aan een echt boek en gaf een paar keer een Instagram-cursus. Daarnaast groeide mijn blog, en daarmee mijn inkomsten uit affiliate marketing. Maar dit was niet genoeg… Eind 2019 werd mijn situatie er financieel nog steeds niet beter op.

Begin 2020 viel het kwartje. Er moest een echt goede e-course komen, waar ik meer voor kon vragen dan voor de Instagram-cursus. Daarnaast wilde ik coachingtrajecten gaan aanbieden. En Snappr moest groeien, waardoor we een team konden betalen en die het uitvoerende werk weer konden doen. Zo kon ik mezelf vrij gaan spelen, minder verplichtingen hebben en geen uurtje-factuurtje meer werken, maar meer passief inkomen.

Suzanne van Duijn

Rock bottom

En toen kwam corona… Lichtelijk in paniek, want de buffer was inmiddels leeg. Het moest nu gewoon van de grond komen. En dus gaf ik nog meer geld uit: ik investeerde in een businesscoach.

Sindsdien ging het steeds beter. In mei startte mijn eerste coachee, in juni verkocht ik 50 e-courses. En met Snappr bleven de klanten komen en startte ons eerste echte teamlid. Ik sloot het eerste half jaar van 2020 af als beste half jaar ooit!

In de flow

Mede door mijn businesscoach, mijn boek, mijn TEDx Talk en mijn rubriek ‘Zij verdient een ton‘ wist ik door te groeien. Mijn blogbezoekers en Instagram-volgers groeiden hard, mijn inkomen volgde. Het lukte me om doorlopend e-courses te verkopen en mijn coachingtraject zat inmiddels bijna continu vol. Halleluja! In september draaide ik een recordomzet van toen nog 8.000 euro.

De groei bleef doorzetten. In oktober en november draaide ik allebei 10.000 euro omzet. Ik begin er nu echt in te geloven. Mijn reis naar financiële vrijheid was echt begonnen. Ik zit op het goede pad!

Learnings voor jou

 • Durf te investeren, zowel geld als tijd
 • Gebruik je buffer, je hebt hem voor dit soort dingen
 • Houd vol, het duurt even… Uiteindelijk volgt de conversie
 • Creëer noodzaak, thank you corona
 • Werk aan je expertstatus
 • Blijf waarde delen, blijf zichtbaar
 • Zoek rolmodellen, dat inspireert en geeft hoop
 • Werk aan je money mindset
 • Start before you’re ready
 • Blijf aan je einddoel denken, je intrinsieke motivatie
 • Zoek hulp, bijvoorbeeld een coach
Suzanne van Duijn

Mijn eigen grootste inzicht

Mijn reis naar financiële vrijheid heeft mij niet alleen veel gebracht, maar ook een hoop inzichten gegeven.

Na vier jaar ondernemen heb ik pas het pad naar financiële vrijheid gevonden. Dit komt omdat ik geld verdienen nooit nodig heb gehad om me vrij te voelen. Ik creëerde vrijheid door locatie-onafhankelijk te worden. Vrijheid was mijn nummer 1. Geld was nummer 2. Het was nooit een focus. Ik verdiende prima geld, hoor! Maar echt een financieel doel had ik niet. Omdat ik er geen reden voor had! En dus kwam het niet (echt).

Ik zag vrijheid als tegenhanger van geld. Maar het is niet vrijheid of geld. Het kan allebei! Meer geld levert je juist meer vrijheid op.

Niet bij freelancen trouwens. Hoe meer geld je verdient, hoe drukker je bent en hoe minder vrijheid je dus hebt. Maar bij een passief inkomen, betekent meer inkomen puur meer vrijheid. Niet dat je meer uren werkt!

Daarom saboteerde ik misschien wel mijn financiële groei. Omdat ik bang was dat ik er alleen maar minder vrijheid door zou krijgen.

Conclusie

Met een schaalbaar business model kan je oneindig groeien zonder dat je er meer uren voor werkt. Het levert je dus meer geld op én meer vrijheid. Dat geeft een drive om meer klanten te vinden. Meer geld = geen stress, maar nog meer vrijheid!

Ik heb nu wel intrinsieke motivatie om meer geld te verdienen. Want meer geld verdienen, levert mij nog meer vrijheid op. En juist minder stress. En meer verdienen betekent dat ik meer mensen heb kunnen helpen!

Luister hier de podcast over mijn reis naar financiële vrijheid >

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Mijn reis naar financiële vrijheid

 • Dio

  Ik vind het echt zó inspirerend om jouw journey te lezen en te zien hoe je het allemaal fixt. Klasse! Dit is ook iets waar ik naar toe wil uiteindelijk. Interimmen is leuk, verdient goed, maar 0 vrijheid. Nu werk ik vooral als freelancer voor bedrijven naast mijn eigen bedrijven, maar zodra ik stop met werken, stopt ook het grootste gedeelte van mijn cashflow. Mijn uurtarief tikte lekker als je fulltime werkt, maar niet als je niet werkt. Dus daar ga ik in 2021 verandering in brengen.

  • Suzanne Bericht auteur

   Ah, dank Dionne! En dit is precies wat ik ook dacht inderdaad. Mijn uurtarief was goed, maar je bent wel altijd aan het werk, en als je vrij hebt verdien je niets. Het gaat jou vast ook snel lukken! Groetjes, Suzanne