Lessen die ik leerde van 5 jaar ondernemen


5 jaar geleden

Alweer vijf jaar geleden trok ik de loondienst-deur achter mij dicht, en ging fulltime voor mezelf verder. Dit leerde ik van de afgelopen 5 jaar ondernemen.

Laat ik beginnen met een korte terugblik op mijn vijfde jaar als ondernemer. Het was me het jaartje wel! Trots dat ik nu mijn eerste lustrum bereik als ondernemer met twee eigen bedrijven 🙂

Mijn vijfde jaar als ondernemer…

 • Mijn boek kwam uit
 • Ik mocht een TEDx Talk houden
 • Ik begon met coaching geven
 • Ik lanceerde mijn Digital Nomad E-Course
 • Carlijn Ottens werd mijn businesscoach
 • Mijn blog groeide goed (bezoekersrecord)
 • Ik draaide mijn beste jaaromzet en winst
 • Ik draaide mijn eerste 10K omzetmaand
 • Ik nam afscheid van mijn laatste freelance klus en kom nu volledig rond van mijn eigen dingen
 • Ik begon een podcast
 • Ik interviewde talloze inspirerende ondernemers
 • Ik las heel veel boeken en luisterde veel podcasts
 • Ik deed veel aan zelfontwikkeling (inner work)

Lees hier het overzicht van mijn vierde ondernemersjaar >

4 jaar ondernemer

Mijn lessen van 5 jaar ondernemen

Na vijf jaar ondernemen kan ik mezelf toch wel een ervaren ondernemer noemen. Ik ging van freelancer naar ondernemer met eigen producten en diensten, creëerde een schaalbare business, werkte vanuit het buitenland en startte nieuwe bedrijven en verdienmodellen. Dit zijn mijn belangrijkste lessen:

Les 1: Focus op je droomleven, niet je droombaan

Ik begon voor mezelf omdat ik vrijheid wilde. Ondernemen was het middel. Mijn inhoudelijke werk was daar weer een middel voor. Het stelde mij in staat om mijn eigen geld te verdienen, en te werken waar ik wilde. Daar deed ik het voor. Pas later ging ik mijn werk inhoudelijk finetunen, en doen wat ik echt het allerleukste vind.

Les 2: Je kan ook een droomleven leiden met een modaal inkomen

Vanaf de dag dat ik voor mezelf begon, heb ik vrijheid ervaren. Ik heb van alles genoten, en ik nam het er goed van. Ik reisde veel en sloeg overal mijn laptop open. Nog steeds ben ik dagelijks blij met de kleine dingen, zoals later beginnen of eerder stoppen. Ik kan mijn eigen dagen indelen, heerlijk. Daar heb ik nooit veel geld voor nodig gehad. Vrijheid is meer dan geld.

3 jaar ondernemer

Les 3: Het is allemaal niet zo moeilijk

Voor jezelf beginnen, klanten vinden, een team bouwen… Er wordt altijd over gesproken of het de moeilijkste zaken ter wereld zijn. Maar dat is niet zo. Het is geen rocket science. Het zijn vaak de mentale uitdagingen waar mensen op vast lopen.

Les 4: Ken je kracht

Als ondernemer is het des te belangrijker dat je jezelf goed kent. Weet wat je goed kan, want daar ligt je kracht. Dat is je goud. Daar valt geld mee te verdienen! Iets dat jou makkelijk af gaat, is voor anderen misschien moeilijk. Daarvoor kloppen ze dus bij jou aan.

Les 5: Blijf je ontwikkelen

Als ondernemer – en als mens – ben je nooit uitgeleerd. Dat maakt het nou net zo leuk! Wees niet eigenwijs en blij open staan voor nieuwe dingen, voor ontwikkelingen, voor andere meningen. Daar leer je van en kom je verder mee. Er is altijd groei mogelijk. Niet omdat je altijd maar meer moet willen. Wel omdat je er als persoon beter van wordt.

TEDx Talk
Mijn TEDx Talk

Les 6: Meer geld verdienen is altijd een optie

Ik heb niet veel geld nodig gehad om voor mezelf te beginnen, of om mij vrij te voelen. Het is nooit te vroeg om te starten met genieten. Om dingen te doen waar je van droomt. Je hebt daar echt geen miljoen voor nodig. Maar je mag ook focussen op meer verdienen. Dat maakt je geen slechter mens. En er is altijd meer mogelijk. Je bedrijf kan groeien, ook als je eigen agenda al vol is. Dat heb ik zeker in 2020 gemerkt, toen ik mijn beste omzet so far draaide. En voor 2021 heb ik nog veel grotere plannen.

Weten hoe ik mijn bedrijven laat groeien, zonder mezelf te pletter te werken? Zet jezelf op de wachtlijst voor mijn online programma >

Les 7: De kracht van online

Toen ik in 2016 begon, wist ik al een beetje hoe magisch de online wereld was. Ik vond veel klanten via mijn blog of social media. Of zij vonden mij! Doordat ik online zichtbaar was. Pas later ging ik echt online ondernemen: toen ik online cursussen ging verkopen en meer ging verdienen aan mijn blog. Ik ontdekte de magie van online ondernemen, en van een schaalbare business. Van passief inkomen. Wauw!

Les 8: Goed verdienen met wat je leuk vindt

In 2020 viel alles op zijn plek voor mij. Ik ging mij focussen op wat ik het allerleukste vind: ondernemen, vrijheid, content maken voor mijn eigen bedrijven, over ondernemen en vrijheid. Ik ging meer uitbesteden wat ik niet leuk vond, of stopte met bepaalde werkzaamheden. En juist 2020 werd mijn beste jaar so far. Ik geloof dat je juist goed kan verdienen met wat je leuk vindt. Met het juiste verdienmodel, uiteraard. Maar ook doordat je het beste bent in wat je het leukste vindt, en dat ook goed kan verkopen.

Bij FIG (5 jaar ondernemen)

Ode aan 5 jaar ondernemen (en mezelf)

God, wat ben ik blij dat ik eind 2015 mijn baan opzegde. Dat ik geen beren meer op de weg zag en er gewoon voor ging. Dat ik het simpelweg ging proberen en tegen alles ‘ja’ zei. Dat ik genoeg geld verdiende om rond te komen en zoveel ben gaan reizen. En dat ik heb volgehouden, ook als het soms moeilijk was. Dat ik mijn eigen pad koos en erin bleef geloven, ook toen ik mijn slechtste omzet ooit draaide. En dat ik zelfs tijdens corona mijn bedrijf weer kon laten groeien. Dankjewel!

Komend jaar wordt nog mooier! <3

Ben jij al ondernemer? Hoelang onderneem jij al? Wat heeft het jou gebracht?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *