5x Leuke plekken in Friesland


Friesland

Eén van de mooiste provincies van Nederland en dé plek voor een oer-Hollandse zeiltocht. Dit zijn de mooiste plekken van Friesland.

Maak kennis met de ‘modern-way’ van Leeuwarden, blijf wat langer in Harlingen bij de overstap naar de waddeneilanden of bezoek Sneek eens buiten de Sneekweek om. Laad je even helemaal op in Zuidoost-Friesland en bezoek het Nationale park de Alde Feanen. Ik licht de vijf mooiste plekken van Friesland voor je uit.

1. Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland is zoveel meer dan een een studentenstad! Wist je dat het zelfs in 2018 de culturele hoofdstad van Europa was? Overigens is het de ultieme uitvalbasis voor de Friese meren. Ik verbleef eens bij hotel Post Plaza waar je niet alleen fijn kunt overnachten maar ook nog eens heerlijk kunt eten. Je bent op loopafstand van het centrum, echt een aanrader!

Post Plaza

En wat is nou een betere manier dan de stad te ontdekken via een stadswandeling? Op meerdere plekken in de stad is prachtige street art te vinden. Grote en kleine muren zijn het canvas geworden van diverse Friese en internationale graffiti-kunstenaars. In totaal vind je hier maar liefst 2018 vierkante meter street-art. Zou die 2018 nou toeval zijn?

Uiteraard kun je zelf een rondje lopen, maar met een (gratis) tour met gids leer je de stad pas echt kennen! Zo leerde ik niet alleen alle ins en outs van Leeuwarden maar ook wat street-art nou eigenlijk echt betekent.

2. Harlingen

Zoals jullie weten ben ik een fanatiek bezoeker van de Waddeneilanden. Dus ik heb ook al tig keer de veerboot in Harlingen gepakt. Hoog tijd dus dat ik eens het Friese havenstadje leerde kennen.

vredig Harlingen

Zo verbleef ik in Hotel Almenum, gevestigd in een oud pakhuis. Een prima hotel, heerlijk en uitgebreid ontbijt in de ‘ontbijtzaal’ en op loopafstand van de veerdienst naar Vlieland en Terschelling. De ideale tussenstop dus voor je verblijf op de Waddeneilanden.

Verder maakte ik een bezoekje aan de Barentszwerf, waar al sinds 2010 aan de reconstructie van een expeditieschip uit de zestiende eeuw werd gewerkt. En ging ik uit eten bij Eetcafé Nooitgedagt, de hipsterspot van Harlingen.

3. Sneek

Waterpoort van Sneek

Deze Friese stad ken je wellicht van de Sneekweek en de regio staat niet voor niets bekend als ‘Waterland van Friesland’. Uiteraard ging ik er het water op maar niet alleen om te varen met een elektrische sloep, maar je kunt er ook waterskiën of suppen!

We verbleven twee nachten in stadslogement By Peek. De locatie was super en het verblijf netjes verzorgd.

Meer tips over deze leuke stad of wellicht een uitstapje maken naar het nabij gelegen Sloten over het Slotermeer?

Je leest hier de hele blog >

4. Zuidoost Friesland

Wil jij rust, ruimte en natuur? Dan is Zuidoost-Friesland de plek om even op te laden. Ik verbleef een nachtje in een luxe vijfsterrenhotel Landgoed Lauswolt en een nachtje in het bos Oranjewoud bij Golden Tulp Tjaarda.

We gingen ook heerlijk uit eten bij Bistro & Bar James in Drachten, waar James zijn eigen biertjes brouwt en vlees heerlijk weet te bereiden. We aten de door de Telegraaf uitgeroepen ‘Gouden Gehaktbal’ bij Eethuys De Steen en gingen lunchen bij het wellicht wel bekende Brownies & Downies.

Fietsen in Friesland

Uiteraard stapten we op de fiets en maakten een prachtige route door het mooie natuurgebied van Zuidoost Friesland.

Wil je ook even opladen in Zuidoost-Friesland? >

5. Alde Feanen

Dit is het Nationaal Park in Friesland en naast de typisch Friesche activiteiten zoals schaatsen en skûtsjesilen valt er nog veel meer te beleven!

Skutjeselen Alde feanen

Zo ging ik uiteraard SUP’pen (tja, I love to SUP!) bij Outdoor Veldboom, nachtvaren met een sloep van Alde Feanen Verhuur, Swing-triken, Blaustirn varen én zeilen met zeilopa Jan.

Ik verbleef hier twee nachten bij de Airbnb van Age Veldboom, wie ook nog eens het Skutjemuseum en schaatsmuseum oprichtte, in te huren is als verhalenverteller en ook nog zijn eigen zeilschool runt!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Jesmin

Blogger en Virtueel Assistent, een so called Digital Nomad. Ik probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen en dagelijks te genieten van alles wat het te bieden heeft. Vooral reizen geeft me een vrij gevoel en inspireert me tot nieuwe uitdagingen. Op www.jesworryless.nl neem ik je mee in mijn zoektocht naar een vrij leven! Zoek jij of ken je iemand die ‘less worries’ in zijn/haar ondernemersbrein wil? Ik help graag.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *