12x Tips voor meer vrijheid in je bedrijf en leven


Selma Aouichaoui

In juli interviewde Selma Aouichaoui mij over vrijheid in je bedrijf en leven. Hoe heb ik dat gedaan?

Selma Aouichaoui kan je kennen van haar toffe Instagram-account @wildheartabroad of haar business Your Mindset Academy. Ik had de eer om geïnterviewd te worden voor Selma Aouichaoui’s podcast. Het werd een tof gesprek over vrijheid, leven op je eigen voorwaarden, het vinden van je missie, werken en reizen als digital nomad, en vooral: mindset. Want om meer vrijheid te krijgen in je bedrijf en leven, moet je vooral aan je mindset werken!

Luister hier het hele gesprek met Selma Aouichaoui:

Dit zijn de belangrijkste learnings uit het interview:

Waar kwam mijn drang naar reizen en mijn missie vandaan?

Selma stelt mij in het begin van het gesprek een goede vraag: waar is mijn drang naar vrijheid eigenlijk begonnen? Waarom wilde ik zoveel reizen en waarom help ik nu anderen naar een vrijer leven?

Ik denk dat mijn drang naar reizen begon toen ik begon twintig was. De reden was dat ik mij enorm vrij voelde op reis. Dit ontdekte ik toen ik in 2010 mijn eerste backpacktrip maakte, en in 2011 werd dit versterkt. Dat jaar maakte ik mijn eerste soloreis. Dit gaf mij zoveel plezier en zelfvertrouwen. Wat voelde ik mij alive!

De jaren daarna zocht ik naar een manier om ‘meer te reizen in mijn dagelijks leven’. Uiteindelijk werd ik locatie-onafhankelijk ondernemer en reis nu gemiddeld vier maanden per jaar als digital nomad. Dit betekent dat ik werk op reis, dankzij een laptop en internetverbinding.

Inmiddels help ik anderen naar een vrij leven. Ik heb zelf vrijheid, en gun dit iedereen. Ik weet hoe lastig het kan zijn om je eigen pad te vinden, om af te rekenen met belemmerende overtuigingen. Om niet te denken ‘ben ik nou gek?’. Je stelt je niet aan. Alles is mogelijk!

Hoe weet je dan wat je kan gaan doen?

Denk niet te moeilijk! Heel veel werk kan remote. Dat zien we nu door corona. Alles wat op een computer kan, kan je locatie-onafhankelijk doen. Dus werk jij nu veel thuis? Of op kantoor achter een scherm? Grote kans dat je dit ook vanuit Spanje zou kunnen doen.

Het is vaak de werkgever en je eigen mindset die je in de weg staan.

Mensen zijn vaak onzeker over hun eigen kunnen. Ze denken dat ze nergens goed in zijn. Of juist alleen maar één ding kunnen. Maar je hebt veel meer kwaliteiten. Je kan die ook inzetten voor een eigen bedrijf. Dan heb je de autonomie om zelf je werkplek te kiezen.

Het begint allemaal met vertrouwen in jezelf krijgen en jezelf goed kennen. Weet wat je wilt, weet wat je leuk vindt, weet wat je kunt. Daar vloeit altijd een verdienmodel uit voort.

Zelf begon ik als freelance PR-adviseur en blogger, wat ik ook in loondienst al deed. Inmiddels heb ik van Vrije Meid mijn bedrijf gemaakt en verkoop ik boeken, cursussen en coachingtrajecten.

Suzanne van Duijn

Maak het niet te groot, first things first

Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen, en voor twee jaar naar het buitenland te gaan. Je kan je huis gewoon aanhouden. Probeer eerst eens een weekje vanaf de Veluwe te werken. Of ga een week naar Barcelona. Oefen een beetje met remote werken en kijk hoe het bevalt. Pas als je weet dat je het leuk vindt, kan je eventueel je baan opzeggen en voor jezelf verder gaan.

Ik begon mijn eigen bedrijf naast mijn baan in loondienst. Zo had ik tijd om een beetje te oefenen en klanten te vinden. Ik heb altijd mijn eigen huis aangehouden. Soms verhuurde ik die via Airbnb. Zo had ik het beste van twee werelden: vrijheid om te reizen, maar ook een fijne basis in Nederland. Het gaat om leven op je eigen voorwaarden. Dat is vrijheid voor mij! Wat is vrijheid voor jou? Aan welke voorwaarden moet jouw droomleven voldoen?

Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Deze vraag helpt mij altijd enorm om stappen te zetten. Wat is het ergste dat kan gebeuren? En is dat echt zo erg? Hoe zou ik het oplossen? Uiteindelijk brengen ‘fouten’ je alleen maar verder. Je kan dus eigenlijk alleen slagen of leren. Als je nooit iets probeert, kan het zeker niet lukken. En wil je spijt hebben later dat je iets niet hebt geprobeerd? Ik niet!

Word parttime digital nomad!

Vrijheid is kunnen kiezen. Ik wil niemand die zegt: ‘je mag niet weg, want je vakantiedagen zijn op’. Ik heb nu het zelfvertrouwen om mijn eigen pad te kunnen bewandelen, en heb ook het geld om dat daadwerkelijk te doen.

Ik hoef niet altijd op reis te zijn. De vrijheid om zelf te kiezen, daar gaat het om. Keuzevrijheid. Ik ben locatie-onafhankelijk en kán werken en reizen als digital nomad. Daarom noem ik mijzelf ook wel een parttime digtal nomad.

Overwin belemmerende overtuigingen

Ik zie het hierboven al: je staat vaak jezelf in de weg. Je eigen belemmerende overtuigingen houden je klein. Alleen JIJ houdt je tegen. Hoe overkom je die belemmerende overtuigingen?

Ook weer door jezelf goed te kennen! Weet wat je belemmerende overtuigingen zijn; word je van je eigen gedachten bewust. En niet alleen je gedachten, maar ook je onbewuste overtuigingen. De ingesleten patronen. Die moet je aanpakken om uiteindelijk anders te gaan denken. Om de stap te durven zetten.

Beperkende overtuigingen gaan vaak over angsten, onzekerheid en geld. Mensen zijn bang wat anderen ergens van vinden, bang om te falen, bang om afgewezen te worden, bang om te weinig geld te hebben. Alles komt neer om angst. Op onzekerheid. Een goede strategie kan vertrouwen geven, maar het is je mindset waar je echt aan moet werken als je wilt slagen. Zonder groeimindset ga je ook met de beste strategie niet succesvol worden.

If you can see it, you can be it

Op kantoor zie je niet de avontuurlijke mensen – en gezinnen – op reis. Je ziet alleen mensen zoals jij. Dit inspireert niet (sorry). Om te weten wat er nog meer is, moet je je horizon verbreden. Zoek rolmodellen! Omring je met mensen die verder zijn dan jij. Zoek gelijkgestemden die ook hun leven willen veranderen. Die bezig zijn met groeien en streven naar vrijheid.

Gelukkig vind ik op Instagram elke dag weer inspirerende mensen die mij uitdagen om groter te denken. Als zij het kunnen, kan ik het ook!

VOEL!

Vrijheid krijg je niet door na te denken. Je krijgt het door te doen. En ook door te voelen. Met je hoofd kan je niet altijd alles verklaren. Toch voel je soms dat er iets niet klopt. Dat er meer is. Durf naar dat gevoel te luisteren, en actie te ondernemen.

Ik voelde in loondienst dat er iets niet klopte. Dat ik niet 100% gelukkig was. Dat er meer mogelijk was. Dat ik een ander pad moest bewandelen. Ik ben zo blij dat ik naar mijn intuïtie geluisterd heb. Dat ik stapjes heb gezet, ook al wist ik niet helemaal waar ik uit zou komen.

Actie brengt je verder. Je gaat er niet uitkomen door alleen te denken.

Maarsseveense plas
Ijsbad in de natuur

Zoek jouw eigen pad

Je hoeft geen digital nomad te worden, je mag op alle gebieden je eigen pad kiezen. Ik gun iedereen het beste. Een droomleven is voor iedereen anders. Maar ik denk wel dat ondernemen een grote rol kan spelen als je meer vrijheid wilt. Dan kan je meer vrijheid creëren in je bedrijf, in je werk, maar ook in je leven.

Het belangrijkste is dat je jouw missie vindt, jouw droomleven voor ogen hebt. En dat je geen mensen gaat kopieren. Door mensen na te doen, bewandel je alsnog niet je eigen pad. En ga je je dus ook niet 100% vrij voelen. Doe wat jij leuk vindt, anders houd je het niet vol.

Iedereen is op 0 begonnen

Moet je nog helemaal onderaan beginnen? Geen probleem! Iedereen is ooit op 0 begonnen. Bovendien denk ik dat je helemaal niet op 0 hoeft te beginnen. Iedereen heeft al levenservaringen opgedaan. Iedereen heeft al wat werkervaring. Of een bepaalde studie. Daar borduur je op voort. Ook als je denkt dat je iets heel anders gaat doen. Elke ervaring neem je mee. Zelf als je weet dat je iets níet meer wilt, is dat een wijze les!

1 jaar ondernemer!

Neem alleen advies aan van mensen die doen wat jij wilt, of hun droom leven

Laat je niet van de wijs brengen door goed bedoelde adviezen van anderen. Neem alleen advies aan van mensen die het leven leiden wat jij wilt. Of van mensen die zelf zeer gelukkig zijn met hun leven. Waarom zou je advies aannemen van iemand die zelf niet succesvol is? Die totaal geen droomleven leidt? Wees dus selectief met het inwinnen van advies. En laat je niet door alle meningen en kritiek van de wijs brengen.

Weten is anders dan kunnen

Theorie is slechts het begin. Het grootste deel is doen. Weten is iets anders dan kunnen. Iets anders dan DOEN.

Vraag jezelf eens af waarom je nog niet het leven leidt dat je wilt? Wat houdt je tegen? Grote kans dat het je eigen belemmerende overtuigingen zijn. Ga daaraan werken. Versterk te mindset. Zoek help. Je hoeft niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden

Wat was voor jou de belangrijkste learning uit het interview?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘De 7 fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard, Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *