Wat is een digital nomad? 1


Werken als digital nomad

Digital nomad: wat betekent dat eigenlijk? Ik ben zelf al jaren digital nomad en leg in deze blog uit wat de betekenis is van dit buzzwoord.

Wat betekent ‘digital nomad’? Wat is een digital nomad? In deze blog leg ik de betekenis van het woord ‘digital nomad’ uit en vertel ik je alles over werken en reizen als een digital nomad.

Digital nomad betekenis

Een digital nomad is iemand die rondreist en dankzij digitale middelen onderweg geld kan verdienen. Digital nomads hebben strict genomen geen vaste verblijfplaats, reizen veel rond en hebben locatie-onafhankelijk werk waarmee ze ongeacht hun locatie geld kunnen verdienen. Doorgaans heeft een digital nomad niet meer nodig dan een laptop en internetverbinding om zijn of haar werk te doen. Door dit locatie-onafhankelijke werk kunnen ze reizen wanneer ze maar willen en werken waar ze willen.

In Chiang Mai

Werk voor een digital nomad

Een digital nomad heeft locatie-onafhankelijk werk, dus werk dat overal ter wereld gedaan kan worden. Het enige dat nodig is, is een laptop en internetverbinding. Denk aan beroepen als tekstschrijver, grafisch ontwerper, developer of online marketeer. Zelf werkte ik afgelopen jaren als PR-adviseur en blogger. Hiermee was ik locatie-onafhankelijk en werkte uit landen als Thailand, Nieuw-Zeeland, Costa Rica en Indonesië. Lees hier hoe je een baan/opdracht kunt vinden als digital nomad.

Check deze blog voor 12x Digital Nomad Jobs

Waarom digital nomad?

Waarom wordt iemand digital nomad? Waarom zou jij digital nomad willen worden? Vaak is het een verlangen naar vrijheid, naar vaker kunnen reizen en zelf bepalen waar je je werk doet. Als digital nomad kan je overal geld verdienen, dus ook vanaf een tropisch eiland als Bali. Heerlijk toch? Daarnaast kan je letterlijk goedkoper uit zijn als digital nomad. Het leven in Nederland is immers vrij duur. In landen als Thailand leef je voor een klein bedrag als een koning, en het is er nog lekker weer ook. Werken en reizen als digital nomad is het ideale middel om de zon achterna te kunnen.

Een eilandje tijdens de boottocht Filipijnen

‘Maar ik wil niet altijd op reis zijn…’

Misschien denk je nu: ‘Wauw, klinkt gaaf!’ Misschien wil jij ook wel vaker op reis en overal geld kunnen verdienen. Maar misschien heb je niet per se de ambitie om je huis op te zeggen en alles voor onbepaalde tijd achter je te laten. Nou, goed nieuws! Digital nomad zijn betekent niet per se dat je dakloos moet worden. Daarom praat ik liever over locatie-onafhankelijk werken. Dat je als digital nomad kan werken, dat is de vrijheid. Wie locatie-onafhankelijk is, kan zelf bepalen wanneer hij of zij op reis gaat. Je kan er dus ook bewust voor kiezen om het grootste deel van het jaar wel in Nederland te blijven. Zo reis ik gemiddeld vier maanden per jaar.

Als digital nomad beginnen

Hoe word je digital nomad? Hoe geef jij betekenis aan de term digital nomad? Dat is niet zo moeilijk als het lijkt! Het is vooral zaak om locatie-onafhankelijk werk te gaan doen, om zelf te kunnen bepalen waar je werkt, en om vooral het lef te hebben om het eens te gaan doen. Je hoeft niet meteen twee jaar weg te gaan. Werk bijvoorbeeld eerst een week vanuit Barcelona, of een maandje vanaf Bali. Smaakt dat naar meer? Dan kan je bijvoorbeeld voor een half jaar weg, of zelfs voor onbepaalde tijd.

Check ook mijn blog ‘Als digital nomad beginnen: 10 stappen

Digital Nomad Instagram Course
Met mijn laptop in Thailand

Bestemmingen en werkplekken vinden

Vanuit welk land kan je werken als digital nomad? Welke bestemmingen zijn geschikt voor digital nomads? Omdat je locatie-onafhankelijk bent, kan je als digital nomad in principe overal werken, maar je wilt natuurlijk wel snel internet hebben en gelijkgestemden ontmoeten. Daarnaast wil je waarschijnlijk lekker weer, leuke dingen doen en niet teveel geld uitgeven. Denk dan aan bestemmingen als

Als je wat meer budget hebt (oftewel meer inkomen verdient) kan je ook prima werken als digital nomad in

Paklijst

Wat ik altijd meeneem als ik op reis ga als digital nomad (en dus ga werken vanuit het buitenland):

Check ook deze handige online tools voor digital nomads

Werken in Chiang Mai

Zakelijke reisverzekering

Vergeet geen reisverzekering af te sluiten als je gaat werken en reizen als digital nomad. Zelf zit ik bij FBTO. Daar heb ik een doorlopende reisverzekering met werelddekking én zakelijke dekking. Bij een ‘gewone; reisverzekering kan het zo zijn dat de verzekering zich erop beroept dat ik zakelijk op reis was, en een zakelijke reisverzekering zou juist kunnen zeggen dat het een privéreis was. Nu ben ik voor beiden gedekt.

Hulp nodig?

In mijn blogs deel ik al heel veel tips over beginnen als digital nomad en succesvol locatie-onafhankelijk werken. Meer tips nodig om gepersonaliseerd advies? Bestel dan mijn boek Work Hard Travel Harder over werken en reizen als digital nomad. Ik lanceer in het voorjaar van 2020 ook een nieuwe 1-op-1-cursus over digital nomad worden en succesvol werken vanuit het buitenland. Meer weten? Laat hier je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Vragen over de digital nomad betekenis? Of over werken en reizen als digital nomad? Stel ze gerust in de comments hieronder of stuur mij een mailtje.

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Wat is een digital nomad?

  • Digital Nomad Ine

    Handig artikel! Niet altijd gemakkelijk om tijdens deze tijden een nieuwe woon- en werkplek te vinden als digital nomad. Een reisverzekering afsluiten met zakelijke dekking is nog iets waar ik naar opzoek ben.