Sparen of beleggen? Zo bepaal ik dat


Foto: Jacinta Simons

Hoewel ik fan ben van beleggen, kies ik er in deze situaties liever voor om mijn geld op een spaarrekening te zetten.

Beleggen lijkt sinds 2020 het nieuwe sparen te zijn. De spaarrentes zijn laag, terwijl met beleggen de rendementen de pan uit rijzen. Toch kies ik in sommige gevallen liever voor sparen in plaats van beleggen. In deze blog leg ik uit in welke situatie ik mijn geld liever op mijn spaarrekening zet.

Sparen vs. beleggen

Bij sparen zet je geld op een rekening. Vroeger ontving je daar (flink) rente op. Tegenwoordig gaan veel spaarrentes richting de 0%. Voor fors rendement doe je het niet meer. Bij beleggen ontvang je doorgaans wel een leuk rendement op je geld. Het nadeel van beleggen is echter dat je nooit een garantie hebt. Je geld kan zelfs ook minder waard worden. Bij sparen weet je dat het geld wat je inlegt, niet opeens kan halveren. Het geeft zekerheid.

Het grote verschil tussen sparen en beleggen is wat mij betreft dat je sparen doet voor de relatief korte termijn en beleggen voor de relatief lange termijn. Je gaat niet beleggen voor je volgende zomervakantie, of voor de wasmachine die kapot kan gaan. Voor bepaalde situaties is sparen gewoon fijner. Beleggen doe je voor de lange termijn, omdat je dan pieken en dalen in de markt kan opvangen. Ik beleg voor minimaal vijf a tien jaar, maar liever nog 20-30 jaar (tot mijn (vroeg) pensioen).

Wanneer ik liever wil sparen

In deze gevallen kies ik liever voor sparen in plaats van beleggen:

1. Reizen

Ik spaar maandelijks voor mijn reizen. Ik wil altijd genoeg geld hebben om – als ik zin heb – een reisje te kunnen boeken. Dit zijn doorgaans korte termijn doelen, die ik binnen een jaar wil realiseren. Maximaal twee! Ik reis vaak, haha. Deze termijn is te kort om te gaan beleggen. Ik wil niet het risico nemen dat mijn inleg volgend jaar bijvoorbeeld 10-20% gekelderd is.

Whitsundays’s

2. Tweede huis kopen

Sinds ik Puck en Myrthe heb gesproken, ben ik eruit: ik wil in de toekomst ook een tweede huis kopen. Ik zou dit huis willen verhuren voor passieve inkomsten. Daarbij levert vastgoed op lange termijn vermogen op, doordat je de hypotheek aflost en het huis – wederom op de lange termijn – waarschijnlijk in waarde stijgt. Mijn vriend en ik willen binnen nu en twee jaar een tweede huis kopen. Daarom kies ik ervoor om hiervoor te sparen, en niet te beleggen. Ik wil zeker weten welk bedrag ik over een jaar bij elkaar heb.

3. Buffer

Ik ben zzp’er, dus ik zorg er altijd voor dat ik een goede buffer heb. Niet alleen voor de gewone dingen zoals een kapotte wasmachine, maar ook als mijn omzet eens wat maandjes tegenvalt. Of als ik twee weken ziek ben en ik niet kan werken. Al heb ik inmiddels gelukkig ook veel passieve inkomsten, waardoor ik dus geld ook kan verdienen als ik niet aan het werk ben. Anyway, je wilt je buffer niet beleggen. Daar wil je ten alle tijden direct aan kunnen komen.

Spreiden is key

Los van mijn drie redenen om – in die gevallen – liever te sparen, is het ook heel handig om te spreiden. Spreiding is key in de wereld van beleggen. Daar hoort dus ook bij dat je niet 100% van je geld op een paard wedt.

  • Ik beleg niet 100% van mijn geld op de beurs
  • Ik zet niet 100% van mijn geld op mijn spaarrekening
  • Ik stop niet 100% van mijn geld in mijn huis

Een deel van je geld sparen is onderdeel van de strategie om te spreiden. Daarom kies ik ervoor om deels te beleggen, op verschillende manieren, deels te sparen en deels af te lossen op mijn hypotheek.

Mijn spaarmethode

Ik zie sparen als iets leuks en makkelijks. Dit komt omdat ik focus op wat het me oplevert, in plaats van wat het me kost. Ik denk “Heee, weer €100 erbij voor mijn volgende reis” in plaats van “Weer €100 minder te besteden deze maand”. Daarbij maak ik het mezelf makkelijk door automatische spaaropdrachten in te stellen, nadat mijn salaris is gestort.

Nadat ik mijn salaris heb ontvangen, boek ik automatisch geld over naar

  • mijn reisspaarpot
  • mijn tweede huisspaarpot
  • mijn buffer

Ik zie hierdoor elke maand mijn spaarpotjes groeien. Elke spaarpot heeft een spaardoel, en er staat dan bij op hoeveel procent van het spaardoel ik zit. Het motiveert om mijn progressie te zien. Elke maand €100 lijkt weinig, maar na een jaar is het wel €1200.

Voordeel van automatisch sparen is natuurlijk ook dat je het nooit vergeet, of expres kan vergeten, haha.

In Byron Bay

Hoeveel sparen?

Spend whats left after saving, not save whats left after spending. Dat is mijn filosofie. Als je spaart wat je overhebt, is het nooit veel. Als je uitgeeft wat je overhebt, heb je in ieder geval al je spaarpotjes gevuld. Het is belangrijk om wel een reëel spaarbedrag in te stellen per maand. Anders kom je elke maand te kort en moet je geld terugboeken, en dat is demotiverend voor je spaardoelen. Sowieso verberg ik mijn spaarpotjes, zodat ik minder snel in de verleiding kom om geld terug te boeken.

  • Maak een balans met je uitgaven en inkomsten per maand. Neem daarbij je vaste laste mee, maar maak ook een inschatting van overige uitgaven die je meestal doet, zoals horeca en kleding.
  • Bekijk wat je overhoudt als je je reguliere uitgaven van je inkomsten aftrekt. Dit is redelijkerwijs heb bedrag dat je maandelijks kan sparen.
  • Verdeel het bedrag dat je kan sparen over je spaardoelen. Ik doe bijvoorbeeld €100 naar mijn buffer, €100 naar mijn reispot en €100 naar mijn tweede huis.

Hoe hoger je spaarbedrag per maand, hoe eerder je natuurlijk je doelen bereikt. Omdat ik drie spaardoelen heb, duurt het wat langer voor alle potjes vol zijn. Al zie ik mijn buffer en reispost meer als een ongoing spaardoel, omdat ik er tussendoor natuurlijk ook weleens wat uithaal voor een reisje of kapotte wasmachine 😉

Sparen bij LeasePlan Bank

Een bank waar je nog rente ontvangt op je spaarrekening, is LeasePlan Bank. Bij LeasePlan ontvang je 0,05% rente op je spaarrekening, en tot 0,5% bij een depositospaarrekening. Bij een depositospaarrekening zet je het geld voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld een jaar. Het voordeel hierbij is dat je een hogere rente ontvangt, geen risico loopt om je inleg te verliezen, en ook niet stiekem tussentijds je geld kan uitgeven. Ideaal als je 100% zeker bent dat je een bepaald bedrag wilt sparen voor de toekomst.

Wanneer kies jij voor sparen en wanneer voor beleggen?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

N.B. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Leaseplan Bank.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *