Hoeveel dragen mijn reizen bij aan een positieve wereld?


Mijn impact als digital nomad

 

Breng ik met mijn vele reizen de wereld naar de kl*te? Of help ik er mensen in Indonesië en Thailand mee aan een baan? Ik onderzocht de impact van mijn vele reizen als digital nomad.

 

Nu ik vier maanden op reis ben, sta ik er weer extra bij stil: de impact van reizen op de wereld. Reizen – en dan met name vliegen – is niet erg goed voor het milieu. Mijn CO2-uitstoot was dit jaar weer gigantisch, vrees ik. En in Japan en Bali deed ik vrolijk mee aan over-tourism. Door de vele toeristen kon je de tempels zelf amper nog zien… In Canggu werd het zoveelste rijstveld opgeofferd voor een nieuw hotel. Tegelijkertijd is reizen ook iets zeer positiefs. Het is mega leerzaam en kan een lokale economie echt een boost geven. Ik ontwikkel er mezelf mee en help er mensen in Indonesië en Thailand mee aan een baan. Toch? Zo dubbel is de impact van reizen…

 

De impact van een digital nomad

Als digital nomad – reizende ondernemer – en reisblogger reis ik bovengemiddeld vaak. De afgelopen drie jaar reisde ik gemiddeld drie à vier maanden per jaar. En of dat nog niet milieuvervuilend genoeg is, smeerde ik die maanden lekker over het jaar uit. Ik vloog niet één keer heen en terug, maar een keer of tien. Om mijn geweten te sussen (en hopelijk de wereld te redden) compenseer ik wel altijd braaf de CO2-uitstoot van mijn vlucht. Maar helpt dat nu echt? Lost dat over-tourism en plastic afval op? Moeten we niet gewoon stoppen met al die verre reizen?

 

Teveel toeristen?

Toen ik laatst naar Bali ging, verwachtte ik eigenlijk dezelfde over-tourism taferelen als in Japan aan te treffen. Menig Nederlander hoor ik tegenwoordig over Bali, dus ik verwachtte restaurants die nog drukker waren dan de tempels van Kyoto. Maar dat bleek niet het geval te zijn! In Pererenan (Canggu), waar wij verbleven, zag ik veel restaurantjes leeg blijven ’s avonds, de eigenaren wanhopig in de deuropening leunend. Mijn hart brak. Het liefst wilde ik bij hen allemaal eten! Dit zette mij weer aan het denken: kon Bali dan toch nog meer toeristen gebruiken? En deed ik dan toch iets goeds door hier te zijn?

 

Korte termijn

Ja en nee. De Balinezen zijn in zekere mate blij met de toeristen, want toeristen betekent werk en werk betekent geld. Maar we moeten de Balinezen misschien tegen zichzelf in bescherming nemen, want meer toeristen gaat het eiland echt verpesten. Meer toeristen lijkt meer geld, maar zonder rijstvelden komen de toeristen straks niet meer. En is er geen eten meer voor de Balinezen. Ik sprak met duurzame blogger Daisy in Canggu en zij vertelde me dat veel arme Balinezen hun land verkopen aan investeerders in ruil voor een leuk geldbedrag. Dit is echter korte termijn-denken. Met het geldbedrag kunnen zij nu rekeningen betalen en pak ‘m beet een jaar lekker leven, maar dan is het geld op en hebben ze ook geen land meer om eten te verbouwen. Hier bestrijd je de armoede niet mee op lange termijn. Toerisme helpt maar een klein deel van de mensen op Bali, en dat zijn veelal expats. En die denken slim te zijn met een nieuw hotel, maar wat is nou Bali zonder rijstvelden? Bovendien was het laagseizoen toen ik op Bali was en zijn er gewoon teveel restaurants in Canggu. Er moeten dus zeker niet meer toeristen komen!

Tip: lees ook dit artikel over Bali op Moderne Hippies

 

Oplossing: #positivetravel

Ik denk dat de ‘oplossing’ in het midden ligt. We moeten niet abrupt stoppen met reizen, maar dat wel anders gaan doen. Niet meer tien keer per jaar op en neer vliegen naar andere continenten, maar minder vaak gaan en dan langer weg blijven. Zo vlieg je maar een keer. Doe dat dan ook het liefst met een directe vlucht, want bij een overstap moet je twee keer opstijgen en landen, en dat is nou juist het meest vervuilend. En laten we eenmaal op de plek van bestemming een positieve impact maken in plaats van schade aanrichten. Dus geen plastic afval laten slingeren, sowieso rietjes en overbodig plastic weigeren, lokaal kopen, geen rare activiteiten met dieren doen en de lokale cultuur respecteren. Wat ook helpt is reizen in het laagseizoen en reizen off the beaten track. Zo verspreid je de inkomsten van toerisme over het hele jaar, over het hele land. Er zijn nog veel meer tips om meer duurzaam te reizen. Kijk onder andere even op de website van Better Places.

 

Hypocriet of voorloper?

Ik vind het erg dubbel om deze blog te schrijven en anderen aan te moedigen om minder, en meer duurzaam te reizen. Als er iemand is die veel reist ben ik het wel… Maar ik denk dat je veel moet reizen om je om dit onderwerp te gaan bekommeren. Wie veel reist ziet landen veranderen. Ik heb gezien hoe druk het op sommige plekken is. Hoe Bali is veranderd. Hoeveel plastic er op het strand slingert… Daarbij heb ik juist als reisblogger het platform om deze boodschap te verspreiden. Als er iets is wat ik kan doen om mijn negatieve impact te compenseren, is het wel het verspreiden van een positieve boodschap. Dus: reis meer duurzaam en maak van reizen iets positiefs. Reis met positieve impact! Praat mee met #positivetravel

 

Was jij al op de hoogte van de impact van reizen? Hoe duurzaam reis jij?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

 

Deze blog is geschreven met dank aan Better Places. Zij inspireerden mij om deze blog te schrijven en om meer duurzaam te reizen.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *