Zo geef je een cursus op Instagram 4


Volg mijn Digital Nomad Instagram Course

Een online cursus geven via Instagram. Het is een trend in ondernemersland. Wil jij ook? Zo geef je een cursus op Instagram!

Wie mij volgt op Instagram weet vast dat ik sinds december 2018 cursussen op Instagram geef. Dus geen online cursus óver Instagram, maar een online cursus vía Instagram. Lekker laagdrempelig voor deelnemers en een tof, nieuw verdienmodel voor ondernemers, zoals ik. In deze blog vertel ik je er meer over.

Een cursus op Instagram

Het begon allemaal in de zomer van 2018. Charlotte van ’t Wout gaf de eerste cursus op Instagram en ik deed mee. Het was meteen een hit. Honderden mensen hadden meegedaan. Maar dat ik zelf ook een cursus op Instagram zou geven? Dat kwam niet eens in mij op! Dit kwam onder andere doordat ik net met Chantal een hele online cursus had gemaakt over PR. Het leek mij vooral dubbel werk om die hele cursus ook op Instagram te gaan geven. Bovendien is PR een veel te complex onderwerp voor een Instagram-cursus. En omdat mensen nog niet gewend waren (veel) te betalen voor iets op Instagram, en PR-kennis wel veel waard is, leek een PR-cursus op Instagram mij niet geschikt.

Een paar maanden later vertrok ik voor vier maanden naar Azië. Ik ging met mijn vriend reizen en werken in Japan, Indonesië, Thailand en de Filipijnen. ‘Waarom ga je geen Instagram-cursus geven over werken vanuit het buitenland?’ zei Chantal. En daar werd ik nou wel meteen enthousiast van. Ik voel me genoeg expert om over dit onderwerp een cursus te geven (en organiseerde niet voor niets al zeven keer een event over Reislustig Freelancen). Dit onderwerp is ook veel meer geschikt voor een Instagram-cursus, als je het mij vraagt. Inmiddels had ik nog wat cursussen op Instagram gevolgd, en had ik er alle vertrouwen in dat ik dit ook kon. En dus lanceerde ik eind 2018 mijn eerste Instagram-cursus.

Digital Nomad Instagram Course
Met mijn laptop in Thailand

Doel: 50 deelnemers

Voor mijn eerste Instagram-cursus stelde ik mezelf een doel: 50 deelnemers. Ik had geen idee wat reëel was. Charlotte van ’t Wout heeft natuurlijk een veel groter bereik dan ik. Bovendien is het onderwerp wat specifieker dan productiviteit, en dus voor een kleinere doelgroep interessant. Honderden deelnemers leek mij dus niet reëel. Maar omdat ik wist dat er op events van De Reislustige Freelancer altijd wel 20 mensen kwamen, en mijn online Instagram-cursus veel laagdrempeliger was, vond ik 50 deelnemers wel een mooi streven. Dat lukte uiteindelijk bíjna. Totaal 45 deelnemers deden mee, maar omdat ik zelf ook het Instagram-account volg waarop ik de cursus geef, kwam de teller toch op 50.

Mijn eerste cursus op Instagram werd gemiddeld beoordeeld met een 8, hoera! Deelnemers waren blij, en ik vond het zelf ook leuk. Vooral tof was het feit dat deelnemers met elkaar in gesprek gingen onder de foto’s in de feed. Deze interactie bleek heel waardevol. Dit had ik van tevoren niet verwacht. Ik besloot direct om in maart 2019 weer de cursus te geven. En omdat veel mensen behoefte bleken te hebben aan een naslagwerk, begon ik meteen met het schrijven van een e-book. Dit e-book is inmiddels ook los te koop, maar deelnemers krijgen het e-book nu ook gratis bij mijn cursus op Instagram. Daarom heb ik de prijs van mijn Instagram-cursus inmiddels ook verhoogd.

Digital Nomad E-book

Mijn tweede Instagram-cursus

Bij mijn tweede cursus op Instagram pakte ik een aantal dingen beter aan. Dat is het voordeel van dingen voor de tweede keer doen. Je weet al hoe het gaat, en kan bepaalde zaken slimmer aanpakken. Naast het e-book communiceerde ik dus ook de live Q&A beter. Dat is namelijk echt heel waardevol. Ook had ik inmiddels testimonials op mijn pagina, had ik al een paar keer in de media gestaan en kon ik de facturatie sneller maken. Tot slot nam ik de Stories veel professioneler op, waardoor ik ze hopelijk nog een paar keer kan gebruiken. Dit scheelt de volgende keer zoveel tijd!

Na mijn tweede Instagram-cursus in maart 2019, vond ik dat ik genoeg ervaring had om mijn learnings te delen. Ik begon aan een blog zoals deze, maar zette in korte tijd zoveel op papier dat ik besloot nog een e-book uit te brengen. Mijn e-book ‘30x Tips voor je Instagram-cursus‘ was een feit! Je koopt hem hier voor 14,95 euro (incl. BTW). In het e-book vertel ik je nog veel meer over het geven van een cursus op Instagram. Van de voorbereiding tot de promotie, en van het uploaden van Stories tot de follow-up. Hier vast een paar tips:

Wat er zoal bij komt kijken

 1. Kies een goed onderwerp (niet elk onderwerp is geschikt)
 2. Onderschat het niet (het lijkt makkelijker dan het is)
 3. Neem alle Stories van te voren op (behalve de tags)
 4. Maak subtitles (maakt ‘scannen’ veel makkelijker)
 5. Kom snel to the point (het is Instagram Stories!)
 6. Maak de cursus niet te lang (zeven dagen vind ik max)
 7. Zet de reactie-functie in Stories uit (anders over-kill)
 8. Geef mensen niet te lang de tijd om een kaartje te kopen (bijvoorbeeld twee weken i.p.v. zes weken – wat ik normaal voor een workshop hanteer)
 9. Adverteer op Instagram Stories (daar zit de doelgroep!)
 10. Kies voor inclusief BTW als je doelgroep (nog) niet ondernemer is
 11. Voeg opdrachten toe (bij de foto’s in de feed)
 12. Deel een hand-out of e-book als naslagwerk
 13. Voeg een live Q&A toe voor meerwaarde
 14. Laat deelnemers Stories terugkijken via Hoogtepunten
 15. Vraag deelnemers om feedback (en leer daarvan)
e-book
Werken vanuit Thailand

Meer tips voor je cursus op Instagram

Meer weten? Koop dan mijn e-book ‘30x Tips voor je Instagram-cursus‘. Het e-book bevat – goh – 30 uitgebreide tips zodat ook jij een online cursus op Instagram kan geven. Denk aan tips over een online betalingssysteem, gratis tools voor inplannen en testimonials, promotie, bijverkoop, etc. Eigenlijk alle randvoorwaarden om een goede cursus te geven. De echte inhoud moet je zelf doen. Uiteindelijk ben jij – als het goed is – de expert in jouw vak!

Koop mijn e-book

30x Tips voor je Instagram-cursus

Lees ook deze artikelen over cursussen op Instagram:

Chiang-Mai-Suzanne
Mijn online cursus op Instagram

Meer volgers op Instagram?

In een jaar tijd groeide ik van krap 2.000 naar ruim 6.000 volgers op Instagram. Naast deze verdriedubbeling haal ik ook veel klanten uit mijn volgers. Ik verkocht meer dan 100 cursussen en coachingtrajecten en bereikte de €10.000 maandomzet.

Ook eindelijk meer volgers en klanten halen uit je Instagram? Volg mijn masterclass met ruim 20 praktische tips en learnings!

Is een cursus op Instagram geven iets voor jou?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Zo geef je een cursus op Instagram