30x De leukste plekken van Nederland voor een uitje, dagje of weekend weg 31


Typisch Nederland

Suzanne in Waddenland

Zin om toerist in eigen land te spelen? Ik tip je 30 plekken in Nederland die zeker de moeite waard zijn voor een uitje, dagje of weekend weg.

De afgelopen zes jaar zag ik enorm veel van eigen land. Zóveel dat ik omkom van de tips! Heb jij geen idee waar je in Nederland naartoe kan? Lees dan vooral verder! Ik presenteer je mijn ultieme Nederland – bucketlist!

Tip: koop de Lonely Planet van Nederland!

Of dit toffe boek ‘Verliefd op Nederland‘ >

1. Maastricht

Maastricht is één van de leukste, mooiste, gezelligste en charmantste steden van ons land. En tegelijkertijd voelt het erg buitenlands aan. Maastricht is chic en bourgondisch! Ga lekker eten bij Witloof of één van de andere vele leuke tentjes die de Limburgse hoofdstad rijk is en overnacht in een hip hotelletje. Ik sliep al in Kaboom, BE41, Townhouse, Mabi en The Dutch.

Lees ook deze blog over mijn favoriete hotelletjes in Maastricht >

Maastricht in de winter

2. Nijmegen

Nijmegen was voor mij de verrassing van 2016: wát een leuke stad! Overnacht bij Hotel Credible, ga SUP’pen op de Spiegelwaal, drink heerlijke koffie bij Bairro Alto en ga borrelen bij Cali. Er is zoveel leuks dat je zeker een paar dagen kunt gaan! Heb je bijvoorbeeld al eens aan een fietstour gedacht?

Lees ook deze blog met 12 tips voor Nijmegen >

Nijmegen

3. Vlieland

Wat Vlieland uniek maakt is Vliehors, een magische zandvlakte die bijna de helft van het eiland in beslag neemt. Voel je op Burning Man, in Namibië en naar het einde van de wereld tegelijk, terwijl je stiekem gewoon op oer-Hollandse en altijd heerlijke Wadden bent. Of ga heerlijk ontspannen op een yoga retreat >

Bekijk alle hotels op Vlieland >

Vliehors Expres

4. Terschelling

Mijn favoriete Waddeneiland! Het is even rijden naar Harlingen en even varen naar Terschelling, maar dan heb je wel wat. Prachtige natuur en heerlijke gezelligheid. Borrel bij De Walvis, kijk de sunset in West-Terschelling, huur een fiets en maak een ritje door de duinen naar Mitsland, pak een strandtentje en rijd met een 4×4 over het strand naar de Boschplaat.

Lees ook deze blog met tips voor Terschelling >

Terschelling

Terschelling

5. Veluwe

Hier kom ik veels te weinig, maar wat was het mooi toen ik eind 2015 voor het eerst(?) op de Veluwe was! Wandelen, fietsen en chocolademelk drinken kan niet ontbreken. Op de bucketlist staat nog overnachten in een knus hutje op deze hei. Iemand tips? Ja hier! Baja Bikes biedt een toffe fietstour aan over de Veluwe >

Dit is mijn favoriete hutje op de hei >

Veluwe

6. Haarlem

Nog zo’n leuke stad is Haarlem. Amsterdam is om de hoek en zo is het strand. In Haarlem heb je alles wat je nodig hebt! Struin door dit Klein-Amsterdam en ga lekker eten bij By Lima of Café Colette. Bij Portrait en Martinus wil ik nog eens een dagje werken… Slapen deed ik bij Malts.

Lees mijn blog met 10 tips voor een weekend Haarlem >

Haarlems straatbeeld

Haarlem!

7. Utrecht

Mijn eigen woonplaats kan natuurlijk niet op deze lijst ontbreken. Anders woonde ik echt in de verkeerde stad. Wat te doen in Utrecht? Actieve outdoor-dingen zijn een optie, maar ook voor een natje en droogje kan je in Utrecht zeker terecht. Is het warm? Dan is SOIA een aanrader! Het mooiste hotel is sowieso Karel V.

Lees mijn blog over mijn favoriete restaurants en hotels in Utrecht

Heerlijk om zó de stad in te lopen in de pauze!

8. Rotterdam

De hipste stad van Nederland! Hier vermaak je je zeker meerdere dagen. Pak een watertaxi voor een rondje door de havens en stap uit bij Hotel New York. Wandel via Fenix Food Factory naar Katendrecht en kies uit nog veel meer leuke restaurantjes. Ook aan de noordkant van de Maas zitten talloze hotspots, evenals in de Witte de Withstraat. En dat alles met de heerlijke internationale vibes die Rotterdam rijk is! Slapen doe je bij King Kong Hostel, The Student Hotel of – met iets meer budget – Urban Residences.

Tip: zo ontdek je Rotterdam als een local >

Rotterdam vanaf de Euromast

Rotterdam vanaf de Euromast

9. Dordrecht

Het vergeten broertje van Rotterdam is Dordrecht. Maar meer dan de moeite om eens heen te gaan. Alleen Villa Augustus is al genoeg reden voor een tripje! Mijn vriend en ik sliepen begin 2017 in dit prachtige hotel en aten er ook een hapje ’s avonds. Dordrecht zelf verrast met het typische Hollandse stadsgevoel. Pak ook zeker een waterbus naar Kinderdijk (of Rotterdam).

Lees hier mijn vier tips voor Dordrecht >

Villa Augustus

10. Biesbosch

De achtertuin van Dordrecht is de Biesbosch, een erg mooi natuurgebied onder de rook van Zuid-Holland. Ga SUP’pen, spot otters of huur een kayak om de Biesbosch het beste te ervaren. Op de bucketlist staan de ecolodges en het kartonnen huisje van Stayokay Dordrecht!

Lees meer over Dordrecht >

SUP’pen in de Biesbosch

11. Laag-Holland

Laag-Hoe? Laag-Holland is een regio ten noorden van Amsterdam en omvat plaatsen als Zaandam (en de Zaanse Schans!), Volendam, Edam, Monnickendam en de Beemster. Veel Hollandser wordt het niet! Ga op de foto in klederdracht, geniet van verse vis, fiets door de prachtige natuur, wandel onder zeeniveau en spot toeristen bij de Zaanse Schans. Genoeg om je een weekend te vermaken!

Lees ook: 15 leuke dingen om te doen in Laag-Holland >

Edam

12. Den Haag en Scheveningen

Het grote voordeel van Den Haag is dat het de enige grote Nederlandse stad aan zee is. Haarlem tel ik dan niet mee. De Haagse buurt Scheveningen ligt écht aan het strand en dat maakt Den Haag (inclusief Scheveningen) ideaal voor een zomers weekend weg. Geniet van de vernieuwde pier, ga in het reuzenrad, fiets door de stad en eet je tonnetje rond bij de vele hotspots. Slapen kan op elk niveau: van hostel tot chic hotel.

Check hier mijn 10 tips voor Den Haag >

Scheveningen

13. Amsterdam

Mijn voormalige woonplaats en de grootste, meest toeristische stad van Nederland kan ook niet in dit lijstje ontbreken. Maar laat dan vooral de Dam en de Wallen voor wat het is en ontdek Noord, Oost of West! Daar barst het van de leuke tentjes, mooie straatjes en dat zonder hordes toeristen. Goedkoop slapen doe je bij Qbic op de Zuidas of bij CityHub (in De Hallen).

Tip: 13 dingen om te doen die ook locals leuk vinden >

I did it! Amsterdam Lookout

14. Zuid-Limburg

Eerlijk gezegd ben ik nog nooit verder gekomen dan Maastricht, maar des te meer reden om deze regio op de bucketlist te zetten! Scootertje huren en door de heuvels scheuren, of sportief doen en lekker hiken? Het lijkt mij allebei leuk in dit charmante deel van Limburg.

Bekijk alle leuke hotels in Maastricht >

Zuid-Limburg (via Wiki)

15. Parkstad

Om de hoek vind je Parkstad, een samenstelling van meerdere gemeentes in Zuidoost-Limburg. Onder andere Heerlen doet mee, en dat is lang niet zo suf meer als je zou denken. Parkstad won zelfs een internationale prijs voor toerisme.

Streetart in Heerlen

16. Zaanse Schans of Kinderdijk

Typisch Nederland, dat is de Zaanse Schans. De oudste Albert Heijn, een cacaolab en uitzicht op molens, oude Verkade-fabrieken en talloze groene huisjes. Hollandser wordt het niet! Maar toeristischer ook niet helaas. Wellicht is Kinderdijk iets rustiger.

Check hier alle mooiste plekken van Nederland

Kinderdijk

17. Kennemerland

Een prachtig duingebied tussen Haarlem en Zandvoort: dat is het Kennemerland. Spot Schotse Hooglanders, ga wandelen of rijd er gewoon doorheen met je Volkswagenbusje. Lunchen doe je lekker bij een strandtent. Ook leuk in het winterseizoen!

Check hier de mooiste natuurgebieden in Nederland >

Kennemerland

18. Noordwijk

Eén van mijn favo kustplaatsjes is Noordwijk. Zou het zijn omdat mijn halve familie hier oorspronkelijk vandaan komt? Ik vind Noordwijk net wat knusser en charmanter dan plaatsen als Zandvoort en Scheveningen en je hebt er heerlijke strandtenten als Bries, Buitengewoon en Nederzandt. Als de bediening mee zit is ook De Branding een aanrader. En slapen doe je natuurlijk in Huis ter Duin of Hotel Vesper.

Noordwijk

19. Zeeland

Zeeland heeft de schoonste stranden van Nederland en het is er zelden druk. Ik kwam als kind al vaak in Zeeland en kom er nog steeds graag. Ook Deisy bracht laatst een bezoek aan Zeeland en ontdekte Zeeuws-Vlaanderen, het onderste deel van Zeeland.

Zeeland

20. Texel

Begin september kwam ik sinds een jaar of 25 eindelijk weer op Texel. Ik herinnerde me er natuurlijk niets meer van, maar toen ik voet op het eiland zette voelde ik me meteen thuis. Dit is een Waddeneiland! De Sluftervallei vond ik prachtig en wat ook ideaal is, is dat Texel zo goed bereikbaar is.

Zo mooi is Texel >

De sluftervallei

21. Arnhem

Iets minder charmant dan broertje Nijmegen, maar als je bepaalde straten wegdenkt heeft Arnhem toch ook wel iets. Het park is prachtig, de stad heeft een urban vibe én je kunt dineren aan de rivier. Met de Veluwe om de hoek is Arnhem ideaal voor een weekend weg.

Arnhem

Arnhem

22. Delft

Staat ook nog op de bucketlist, want ik kan me niet herinneren dat ik hier ooit geweest ben en ik hoor van iedereen dat Delft een erg leuk stadje is. Iemand tips?

Delft (via Wiki)

 

23. Giethoorn

Als ambassadeur van Giethoorn en Weerribben-Wieden moet ik dit plaatsje natuurlijk even aanbevelen. Huur een echte punter en ontdek het Venetië van Nederland! Giethoorn is echt een must-see, ook voor locals.

Lees hier mijn blog over Giethoorn en omgeving >

Giethoorn

24. Blokzijl

In de buurt van Giethoorn is Blokzijl, een charmant plaatsje dat vroeger aan de Zuiderzee lag. Tegenwoordig vooral bekend door sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis, maar ik was vooral gecharmeerd van Fint, een superleuke conceptstore.

Check deze vijf mooiste kleine stadjes van Nederland >

Met het Regiomagazine WaterReijk 2016 in Blokzijl

25. Friesland

Eén van de mooiste provincies van Nederland (al is het alleen maar vanwege de Wadden) en dé provincie voor een oer-Hollandse zeiltocht. ‘Normaal’ zeilen of skutsjeseilen: het kan allemaal. In de winter ga je hier natuurlijk schaatsen. Ik ontdekte natuurgebied De Alde Feanen en sloeg ook Leeuwarden en Harlingen niet over. Check ook Sneek en het rustige Zuidoost-Friesland.

Zeilen met Mario van Vakantaseren in Friesland

26. Drenthe

De ‘vergeten’ provincie van Nederland. Er gebeurt niet al teveel in Drenthe, maar dat maakt het juist een heerlijke plek voor een rustig weekendje bijkomen. Ik ging laatst naar Camping BuitenLand in Nieuw-Amsterdam en dat deed mij weer helemaal opladen. Aanrader!

Hello from BuitenLand!

27. Amersfoort

Amersfoort is het nieuwe Amsterdam! Menig yup verhuist van de hoofdstad naar Amersfoort, en niet alleen omdat de huizen hier een stuk betaalbaarder zijn. Amersfoort is ook gewoon een heel mooie stad! Er is genoeg te doen, en de natuur is niet ver weg. Lees hier meer over Amersfoort ontdekken.

Koppelpoort

28. Driehuizen (Noord-Holland)

Je hebt waarschijnlijk nog nooit van Driehuizen gehoord. Driehuizen is niet meer dan een mini-dorpje in Noord-Holland. Toch kom ik er graag, en wel door dit schattige tiny huis aan de dijk. ‘Juffertje in ’t Groen‘ is zo’n heerlijk plekje om bij te komen, te genieten van het Hollandse landschap en te cocoonen met je partner. En je bent zó weer in Amsterdam!

Juffertje in het Groen

29. Eindhoven

Vergeet onze lichtstad niet! Eindhoven is niet alleen de stad van Philips, maar ook van Dutch design en hipsterwijkje Strijp-S. Je drinkt er heerlijke koffie in een van de toffe industriële cafe’s. Slapen doe je bij The Student Hotel, waar ik ook eens sliep in Rotterdam.

Eindhoven

30. Groningen

Er gaat niets boven Groningen. Zowel de stad Groningen als de provincie Groningen zijn een bezoekje waard. De hoofdstad kent talloze gezellige barretjes en restaurants. Slapen doe je bij Hotel Schimmelpenninck. Liever de natuur in? Dan is Waddenland een aanrader!

Wadlopen bij Waddenland

Wat is jouw favo plekje van Nederland? Ik hoop komend jaar weer meer leuke plekken in eigen land te ontdekken. Stay tuned!

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Boek

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

31 gedachten over “30x De leukste plekken van Nederland voor een uitje, dagje of weekend weg