Tips van Oeds-Jan Postma: Miljonair met een gewone baan


speedboot zon
Miljonair met een gewone baan

Oeds-Jan Postma is een miljonair met een gewone baan, en de auteur van het gelijknamige boek. Wat kunnen we van hem leren?

Miljonair worden met een gewone baan. Klinkt ideaal! Of onhaalbaar? Volgens Oeds-Jan Postma kan het. Hij had zelf een ‘gewone baan’ en wist daarmee miljonair te worden. In zijn boek ‘Miljonair met een gewone baan‘ deelt hij hoe anderen dit ook kunnen bereiken. Het is eigenlijk heel simpel…

Wanneer ben je miljonair?

Ben je miljonair als je een miljoen euro op de bank hebt? Of een miljoen aan vermogen – dus ook de waarde van je huis? Maar dan wel hypotheekvrij!! Of ben je al miljonair als je een miljoen omzet draait met je eigen bedrijf? Of alleen bij een miljoen winst? Het is, kortom, interessant om eens na te denken over jouw eerste miljoen. Wanneer vind jij jezelf miljonair? Dan weet je waar je naartoe werkt.

Waarom miljonair worden?

Nog belangrijker is de vraag: waarom wil jij miljonair worden? Wat wil je met dat miljoen gaan doen? Het is niet verstandig alleen maar dure auto’s en horloges ermee te kopen. Dan is het miljoen zo op. Handiger zijn dromen als ‘financiële vrijheid’ en ‘niet meer hoeven te werken’. Dit kan je namelijk heel concreet maken. Wil je vier maanden per jaar kunnen reizen? Daar hoef je geen miljonair voor te zijn!

Think like a miljonair

Om een miljonair te worden en te blijven, moet je gaan denken als een miljonair. En een echte miljonair geeft vaak geen geld uit aan dure auto’s en horloges, maar aan vastgoed. En aandelen. Verder leven ze eigenlijk redelijk normaal. Dit is ook precies de reden dat ze zoveel geld konden investeren, en dat hun vermogen blijft groeien. Hoe meer je overhoudt, hoe meer je kan investeren, en investeringen blijven alleen maar groeien…

Financiële onafhankelijkheid

Financieel onafhankelijk zijn, betekent dat je niet meer hoeft te werken. Dat je kan leven van het rendement van je vermogen. Kan jij met weinig geld rondkomen? Dan ben je al snel financieel onafhankelijk. Mits je begint met investeren! Ga je meer verdienen en steeds meer uitgeven, dan heet dat lifestyle-inflatie en stel je je financiële onafhankelijkheid alleen maar verder uit. Daarom worden de meeste mensen ook nooit miljonair of financieel onafhankelijk.

Voorbeeld: heb jij 500.000 euro bij elkaar weten te krijgen? Dan bedraagt jouw jaarlijkse rendement hierover 20.000 euro (uitgaande van 4% rendement). Met weinig lasten, zou je hiervan kunnen leven, en ben je dus al financieel onafhankelijk bij een half miljoen.

Live like a miljonair

Ken het verschil tussen investeren en uitgeven

De meeste mensen geven het geld uit wat ze hebben. Van geld uitgeven zal je nooit rijker worden. Wel van investeren. Als je geld investeert, is het geen uitgeven, maar is het doel dat het geld juist meer waard wordt. Dat het meer oplevert. Dat het geld voor jou gaat werken, in plaats van andersom. Beleggen is een vorm van investeren. Een auto of dure boot kopen, is geld uitgeven.

Minder uitgeven

Rijker worden begint bij minder uitgeven. Niet om te beknibbelen, maar om geld apart te kunnen zetten om te investeren. Daar wordt je rijker van! En zoals hierboven al omschreven: hoe lager je kosten van levensonderhoud, hoe sneller je kan leven van het rendement van je vermogen. Het loont dus dubbel om met weinig rond te komen. Stop met geld uitgeven aan dingen die je niet nodig hebt. De meeste mensen geven het meeste uit aan woonlasten. Kijk dus vooral of je die wat kan verlagen. Of kijken juist naar kleine, terugkerende uitgaven.

Start met beleggen

Bekijk zo snel mogelijk hoeveel geld je per maand zou kunnen overhouden, en start met beleggen. Hoe eerder hoe beter, want tijd is echt geld. Dat heeft alles te maken met het rente-op-rente-effect. Dit achtste wereldwonder laat je vermogen exponentieel groeien. Vind jij beleggen maar eng of ingewikkeld? Kies vooral voor indexbeleggen. Dit is super simpel en levert de meeste mensen meer rendement op dan veel beleggers.

Hoge spaarratio

Hoe hoger je spaarratio, hoe sneller je financiële onafhankelijkheid zal bereiken. Spaarratio wil zeggen: de verhouding van wat je kan wegleggen elke maand ten opzichte van wat er binnenkomt. Komt er maandelijks 2000 euro binnen en kan je 500 wegzetten? Dan is je spaarratio 25%. Volgens Oeds-Jan Postma is 500 tot 1000 euro per maand voor de meeste gezinnen echt te doen.

Zelfbeheersing is de sleutel

Miljonair worden is niet ingewikkeld. Financieel onafhankelijk worden evenmin. De key zit hem vooral in zelfbeheersing. Geef geen geld uit aan dingen die je niet nodig hebt, ga niet meer uitgeven als je meer gaat verdienen, en blijf consequent investeren in ETF’s op de beurs. Wat je daarbij gaat helpen? Het besef dat spullen kopen je echt niet gelukkig gaat maken. Het zijn impulsaankopen voor kort geluk. Zet geld apart zetten bovenaan je prioriteitenlijstje. Spend what’s left after saving, niet andersom.

Lijkt dit boek jou interessant? Droom jij ervan financieel onafhankelijk te worden, net als Oeds-Jan Postma?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *