Zij verdient een ton: Financieel Vrije Vrouw Janneke van den Brink 4


Financieel Vrije Vrouw
Financieel Vrije Vrouw

Hoe kan je een ton per jaar verdienen? Dat willen we allemaal wel! Financieel Vrije Vrouw Janneke van den Brink (38) verdient een ton per jaar en deelt hoe ze dat doet.

In deze rubriek interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer die (ongeveer) een ton per jaar verdient. Want dat willen we allemaal wel! Hoe doe je dat nou? Janneke van den Brink, beter bekend als Financieel Vrije Vrouw, verdiende in 2020 meer dan een ton met haar bedrijf en beleggingen. Dit is hoe zij dat doet.

1. Kan je je even voorstellen?

“Mijn naam is Janneke van den Brink, 38 jaar. Ik ben in Malaga getrouwd met Jacco en we hebben samen een dochtertje. We wonen sinds een paar jaar in Alkmaar. Ik ben online actief onder de naam Financieel Vrije Vrouw. Op mijn website en Instagram inspireer ik vrouwen om financieel vrij te worden.”

Update: Janneke biedt sinds september 2021 ook een FIRE Masterclass aan >

Update 2: Janneke’s boek kwam uit in februari 2023: bekijk Financieel Vrij hier >

Financieel Vrije Vrouw
Janneke van den Brink

2. Hoe kwam je erbij om financieel vrij te worden?

“Vanaf 2004 werkte in Amsterdam in marketing- en office management-functies. Ik vond het altijd wel oke, maar nooit super. Het voelde niet alsof ik mijn uiterste potentieel benutte. Mijn gevoel zei al langer dat ik iets anders moest gaan doen, maar ik wist niet wat.

In 2013 heb ik mijn broertje verloren aan zelfdoding. Hij was depressief. Ik heb zelf ook depressieve fases gehad. Het leven leek soms uitzichtloos. Waarom ben ik hier? Zeker nadat mijn broertje overleed, werd dat gevoel sterker.

Toen mijn functie door reorganisatie op de tocht kwam te staan, had ik moeite om te bedenken wat ik dan moest gaan doen. Wie was ik? Ik identificeerde mezelf met mijn voormalige functies. Maar je bent niet je werk.

Ik nam een jaar een sabbatical, ook omdat ik daar echt aan toe was. In Thailand las ik het boek Master your mindset. Toen ging het balletje rollen. Je hebt je hele leven zelf in de hand.”

3. Hoe ben jij met Financieel Vrije Vrouw begonnen?

“Toen ik terugkwam heb ik toch weer in loondienst gewerkt, maar het zaadje was geplant. Het boek Rijke pa, arme pa was de druppel. Ik startte met beleggen, financiële vrijheid was mijn doel. Als ik financieel vrij zou zijn, zou ik echt vrij zijn om te kiezen wat ik dan wilde doen.

Wat is financiële vrijheid? Als je genoeg inkomen uit vermogen hebt om je kosten van levensonderhoud te betalen. Ik stelde mezelf de vraag: als ik 1500 euro per maand aan passief inkomen wil genereren, wat heb ik dan nodig? Uitgaande van een goed rendement van 10%, had ik dus een vermogen van 180.000 euro nodig. Dat klonk best toegankelijk.

Waar haal ik die 180.000 euro vandaan? Dat werd mijn reis. Mijn doel was om voor mijn 40ste financieel vrij te worden, en mensen meenemen in mijn reis. Ik volgde een online training over hoe je een website bouwt en startte gewoon. Het sloeg aan! Ondertussen groeide mijn vermogen. Hierdoor kon ik uiteindelijk stoppen met mijn baan.”

Janneke van den Brink
Janneke aan het werk

4. Hoe werd jij financieel vrij?

“Ik ben begonnen met investeren in vastgoed, door Rijke pa, arme pa. Dat maakte het toegankelijk. Ik ben ook bij een makelaar gaan werken, om zo nog meer kennis op te doen. Maar de vrijheid en onafhankelijkheid bleef lonken.

Mijn beleggingen en volgers groeiden door. Door social media vergrootte ik ook weer mijn netwerk van mede-investeerders, wat natuurlijk erg handig is. Dat motiveerde om door te gaan.”

5. Hoe pakte je het concreet aan?

“We konden de overwaarde van onze woning gebruiken voor ons eerste beleggingspand. Maar ook zonder overwaarde kan je heus financieel vrij worden.

Overwaarde uit je woning halen, kan ook als je er nog in woont. Daarnaast had ik genoeg leencapaciteit, waarmee ik de overwaarde kon verzilveren. Onder begeleiding van een mentor kocht ik uiteindelijk mijn eerste beleggingspand. Het was echt een krotje, dat al maanden te koop stond, terwijl de markt in 2017 ook al redelijk oververhit was. Een vriendin haalde me over om ervoor te gaan. Er moest nog veel gebeuren, maar ik ging ervoor.

De woning is gesplitst. We verhuren het nu als twee studio’s. Ik kreeg de smaak te pakken! Ik kocht een tweede beleggingspand. Deze kon gefinancierd worden uit de overwaarde van het eerste pand, die we hadden gecreëerd door de verbouwing.”

Janneke van den Brink
Financieel Vrije Vrouw

6. Sinds wanneer ben je fulltime ondernemer?

“Eind 2019 zegde ik mijn baan als commercieel vastgoedadviseur op. Het jaar 2020 was mijn eerste volledige jaar als ondernemer, als Financieel Vrije Vrouw dus. In 2020 genoot ik hierdoor niet alleen inkomen uit mijn beleggingen, maar ook via winst uit onderneming. Ik begon natuurlijk hobbymatig, maar verdien nu onder andere met eigen producten en diensten: masterminds, online cursussen (FIRE academy), events en personal coaching. Daarnaast verdien ik nog wat met affiliate marketing.”

7. Wat was je inkomen in 2020?

“Ik verdien het meest uit mijn beleggingen. Daar wil ik mij belasting-wise ook op focussen. Je houdt onderaan de streep meer over. Mijn inkomen uit beleggingen was circa 132.000 euro. Althans, dat is de waardestijging van de panden, de inkomsten uit verhuur en het rendement op mijn andere crypto, aandelen, ETF’s, crowdlending, goud & zilver en forex . Met mijn bedrijf FFV draaide ik 56.000 euro omzet.”

8. Wat waren je zakelijke kosten in 2020?

“Ik huur zelf wel eens coaches in en bijvoorbeeld freelancers voor video editing. Denk ook aan materialen voor de events, abonnementen voor Zoom, hosting, een online leeromgeving, etc. Daarnaast volg ik wel eens opleidingen of huur ik een vastgoedcoach in voor begeleiding. We hebben net een winkelpand gekocht en gaan dit omzetten in zeven appartementen. Hierbij worden we begeleid door een voormalig architect die nu investeerders coacht. De totale gemaakte kosten waren denk ik niet hoger dan 8000 euro. Dus ik houd circa 48.000 euro aan winst uit onderneming over, plus de vermogensgroei van 132.000 euro dus.

Dit bedrag zie ik niet meteen op mijn rekening. Veel beleggingen zijn voor de lange termijn. Van Financieel Vrije Vrouw betaal ik mezelf nog niets uit. Ik investeer het liever meteen weer in beleggingen.”

Financieel Vrije Vrouw
Financieel Vrije Vrouw

9. Hoeveel uur werk jij nog?

“Ik werk puur nog omdat ik het leuk vind. Ik ben er dagelijks mee bezig uit passie. Op mijn platform kan ik mijn ei kwijt. Mijn werk geeft mijn leven invulling. Ik dacht dat ik de hele dag op de bank Netflix zou kijken als ik financieel vrij zou zijn. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik heb de vrijheid om te doen wat ik wil. Ik zou graag weer meer reizen zodra dat kan, en werken als digital nomad.

De reis er naartoe blijkt echter belangrijker dan het doel. Tony Robbins zegt het ook: progress equals happiness. Als je stopt met groeien, dan stop je met leven. Netflix kijken is stoppen met groeien. Dan ligt een burn-out echt op de loer, denk ik.”

10. Wie inspireren jou nog meer?

“Jim Rohn. Hij zegt: stel jezelf het doel om miljonair te worden. Wat je daarvan leert, is zo waardevol. Het gaat om zingeving, nooit om geld. Het gaat om de persoon die je wordt tijdens je reis naar financiële vrijheid!

Ik kan nu zoveel mensen helpen met alle kennis die ik heb opgedaan. Als je je lessen doorgeeft aan een ander, leer je daar dubbel van. Ik vind het heel tof dat ik nu mensen kan inspireren. Ik sta nu helemaal achter wat ik doe.

Een andere tip is de Facebook-groep Vastgoedvrouwen en voor o.a. ook mannen, de Vastgoed Mastermind. Hier ontmoet je veel mede-beleggers waarvan je enorm veel kunt leren. En je vergroot je netwerk ermee, cruciaal voor vastgoed.”

11. Waar kunnen Vrije Meiden beginnen als zij een Financieel Vrije Vrouw willen worden?

“Begin met het lezen (of luisteren) van boeken en podcasts. Je kan niet vanuit het niets vastgoed kopen. Ik begon met het lezen van het eerste boek in 2016. Mijn eerste pand kocht ik in 2018. Je moet eerst weten waaraan je begint en je goed inlezen of een training volgen. Omring je met mensen die de kennis al hebben. Dat vergt tijd. Geef jezelf die tijd. Na Think and grow rich liet ik mezelf niet meer van mijn stuk brengen.

Weet ook goed wie je bent en wat je wilt. Wat is je why? Vanuit daar kan je gaan werken. Met een doel kan je een strategie maken. Wat wil je bereiken en in welk tijdbestek?”

12. Hoeveel tijd heb je nodig?

“Geef jezelf niet teveel tijd. Als je jezelf een strakke deadline geeft, ga je veel sneller. Over tien jaar is veel te ver weg. Drie jaar is reëler. Geef jezelf eerst een half jaar de tijd voor de mindshift, en blijf gefocust door het blijven lezen van boeken. Waarom slaagt de een wel en de ander niet? Volharding! Vraag jezelf af ‘hoe kan het wel in korte tijd?’ en ‘hoe maak ik tijd?’ in plaats van ‘ik heb geen tijd’.”

Meer leren?

Volg de FIRE Masterclass van Janneke nu voor 149 euro en krijg onbeperkt toegang tot alle vier de modules én elk kwartaal een live Q&A met Janneke herself. Meld je aan >

Janneke van den Brink
FIRE Masterclass

Volg Janneke via Financieel Vrije Vrouw op Instagram >

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk mijn masterclass ‘Omzetdoelen stellen en halen

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Zij verdient een ton: Financieel Vrije Vrouw Janneke van den Brink

 • Wil

  Interessant stuk! Goedkoopmansgebruik (en meer specifiek het realisatiebeginsel) brengt echter wel met zich mee dat de waardevermeerdering van panden niet wordt opgeteld bij het inkomen. Pas als door verkoop van het pand daadwerkelijk winst wordt genoten mag dit bij het inkomen worden opgeteld. Ik ben benieuwd wat het echte inkomen is!

 • Tim

  Leuk interview! Ik vind Janneke echt over komen als een vrouw die weet wat ze wil en met 101% motivatie!

  Wel vind ik dat er een vertekend beeld gegeven wordt van financieel vrij zijn. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, dat besef ik me. Zelf zou ik van 1500 euro niet rond kunnen komen, enkel in combinatie met het inkomen van mijn partner. Maar wellicht heeft ze haar huis al afbetaald.

  Echter vind ik dat je abosluut niet kan en mag rekenen met een gemiddeld rendement van 10% per jaar. Dat is gewoon weg niet realistisch. In huidige economisch goede tijden wellicht wel, maar als je met 180.000 euro vanaf vandaag alles laat vallen is de kans zeer klein dat je voor de rest van je leven geen inkomen meer nodig hebt. Zelf hou ik de 4% regel vast, en verlaag die zelfs liever naar 3% ivm belastingen e.d.

  Voor mij geldt een FIRE bedrag van 850.000 euro. In dat geval kan ik namelijk 2.200 euro per maand opnemen op basis van de 3% regel. Echter is de koopkracht van 2.200 euro over 20 jaar heel anders dan die van nu, dus ik vraag me af of dat uberhaupt genoeg zal zijn.

  Mijn conclusie is dat heel veel mensen wat kunnen leren van de drive en overtuiging van Janneke, werkt aanstekelijk! Maar ook dat het begrip FIRE soms nogal snel genoemd wordt en het beeld daardoor verkeerd wordt neergezet.