Wat ik allemaal doe (en waar ik mijn geld mee verdien)


Bij Workmode

 

Benieuwd wat ik nu eigenlijk allemaal doe? Hou je het niet meer bij of heb je gewoon geen idee? Ik vertel je graag meer over mijn werkzaamheden en waarmee ik mijn geld verdien.

 

Als ondernemer kan je lekker doen wat je zelf wilt. Ik maak daar volop gebruik van. In januari 2016 begon ik met mijn blog en PR- en contentklanten, maar inmiddels organiseer ik workshops, word ik ingehuurd als spreker en heb ik samen met Chantal PR-cursus.nl. In deze blog en vlog vertel ik je meer over mijn werkzaamheden en hoe jij ook kan doen wat ik doe.

 

PR- en contentklanten

Ik help wereldse bedrijven met hun PR en content. Vooral retainers (doorlopende, vaste klanten), maar ook wel eens losse projecten, bijvoorbeeld bij een lancering of om eenmalig wat PR te doen. Al werkt een lange termijnstrategie voor PR het beste! Zo doe ik bijvoorbeeld al een jaar PR voor AirHelp, voor wie ik maandelijks persberichten verstuur en samenwerkingen met bloggers opzet.

Lees ook: 5x De grootste valkuilen in pr (en hoe je die kunt voorkomen)

 

Een werkdag bij SuusjeHQ (foto door José Chan)

 

Eigen workshops

In december 2017 organiseerde ik samen met Jessica de eerste editie van De Reislustige Freelancer. Komende maand staat alweer de zevende gepland! Sinds augustus 2017 organiseer ik ook PR-workshops. Eind augustus vind er weer een plaats. En voor het voorjaar van 2019 heb ik een heel ander tof event in gedachten… Stay tuned!

Lees ook: Hoe organiseer je een event?

 

PR-workshop voor ondernemers (foto door Anouk Fotografeert)

 

Vrije Meid

Mijn blog, vlog en andere social kanalen onder de naam Vrije Meid vormen een apart verdienmodel. Al is verdienen niet het primaire doel. Het doel is content maken, verhalen delen, mensen inspireren. Bovendien vormt Vrije Meid een mooi visitekaartje en portfolio voor klussen die wél betalen. En die leuke persreisjes zijn ook niet weg!

Lees ook: Hoe ik als kleine blogger toch op persreis kan gaan [+video]

 

Jamaica was het hoogtepunt in maart

 

Externe spreekklussen, lesgeven, workshops

Ik word ook wel eens gevraagd om elders te spreken, les te geven of een workshop te houden. Ik geef les bij SRM, heb wel eens een gastcollege gegeven bij INHolland, ben docent bij Better Tourism Academy en geef wel eens losse workshops, zoals laatst een Instagram-workshop in Duitsland. Ik sta open voor andere spreekklussen, of bijvoorbeeld klussen als dagvoorzitter 🙂

Lees ook: Vijf tips om beter te spreken in het openbaar

 

Spreken over social media bij DDMA voor non-profits

 

PR-cursus.nl

PR-cursus.nl is een apart bedrijf, een V.O.F. om precies te zijn. PR-cursus.nl run ik samen met Chantal. We kunnen de kosten dus delen, maar uiteraard geldt dat ook voor de winst. We keren onszelf nog niets uit, maar investeren alles weer in ons bedrijf. Zo huren we een fotograaf in voor professionele foto’s hebben we een klein budget voor social advertising,  betalen we voor het platform en voor MoneyBird, etc. Naast onze online cursus bieden we ook een PR-kickstart, workshop en webinar aan. Check it out!

Lees ook: Creëer zelf media-aandacht met onze online PR-cursus

 

Met Chantal van PR-cursus.nl

 

Waar ik mijn meeste geld aan verdien

Ik verdiende afgelopen jaar verreweg het grootste deel van mijn inkomen met PR-klussen voor klanten en content-klussen voor mijn contentklanten. Op de tweede plek staat het lesgeven en de spreekklussen. Daarna volgen mijn eigen workshops en events. Verreweg het minste verdien ik met Vrije Meid. In geld dan, want in natura krijg ik natuurlijk vaak genoeg leuke dingen (lees: reisjes!). PR-cursus.nl is hard op weg om een plekje in de top 3 te bemachtigen 😉

Lees ook: Hoe ik mijn omzet in mijn tweede jaar liet stijgen met ruim 60%

 

Foto By José Chan

 

Als je wilt doen wat ik doe…

Zoals jullie hier hebben kunnen lezen ben ik niet opgeleid tot PR-adviseur, noch tot content creator. Ik heb het mezelf aangeleerd en heb vooral veel ervaring opgedaan. Geen geboren schrijver of regelaar? Volg dan onze online PR-cursus. Daar vertellen we je van alles over bloggen, social media en hoe je in de media komt. En als je dat voor jezelf kan doen, kan je dat ook zeker voor bedrijven doen. Het is soms namelijk makkelijker (en geloofwaardiger) over iets goeds over een ander te zeggen dan over jezelf.

 

Meer weten over mijn werk? Laat dan vooral je vraag achter in een reactie!

 

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg Suzanne op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *