Wat te doen als je je baan niet leuk vindt


Wat te doen als je je baan niet leuk vindt

Life’s too short. Deze dingen kun je doen als je je baan niet leuk vindt.

Lastig je bed uitkomen, aftellen naar het weekend en een hoop plannen voor ‘later’… Herken jij de signalen? Grote kans dat jij je baan eigenlijk niet zo leuk vindt. En het tijd is voor iets nieuws! Life’s short, work somewhere awesome. Maar hoe dan?

Dingen om te doen als je je baan niet leuk vindt

Heel vervelend als je je baan niet leuk vindt. Het is natuurlijk zonde om een groot deel van de week met iets bezig te zijn waar je geen energie van krijgt. Of erger nog: om je leven te verdoen met iets dat energie vreet. Tegelijkertijd is het heel normaal dat je je baan niet (meer) leuk vindt. Je kunt niet altijd meteen je droombaan vinden. Ik geloof dat dat een proces is. Alleen door verschillende banen te hebben, leer je wat je wel en niet leuk vindt, en kom je zo steeds dichterbij jouw ideale baan. Bovendien is jouw ‘ideale’ baan ook in elke levensfase weer anders waarschijnlijk. Anyway, als jij je baan niet leuk (meer) vindt, is het tijd voor actie!

Bij Workmode

Maak de balans op

Neem eens een uur de tijd om je te bedenken wat je precies niet leuk vindt aan je baan. Denk aan:

  • Je werk inhoudelijk (of een deel daarvan)
  • Je baas
  • Je collega’s
  • De reistijd
  • De klanten/de branche
  • Je salaris
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, opleidingen, etc.

Als je een beter beeld hebt van wat je niet leuk vindt aan je baan, en waarom, dan is het ook makkelijker om te bedenken wat je dan wel wilt. Hoe ziet jouw ideale baan er wel uit? Probeer dat eens op te schrijven in een paar bullets.

Ga het gesprek aan

Misschien de meest voor de hand liggende, logische stap. Ga het gesprek aan met je leidinggevende. Geef aan wat je niet fijn vindt aan je huidige baan (zie hierboven) en vertel wat je graag anders zou zien, en hoe. Misschien is er meer mogelijk dan je denkt! Een andere functie, een andere afdeling, een andere vestiging, etc. Over arbeidsvoorwaarden valt ook vaak te onderhandelen. Helemaal omdat je anno 2019 ‘zo’ een andere baan kunt vinden. Werkgevers weten dat ze hun best moeten doen om goede krachten te houden.

Solliciteer verder

Kom je er niet uit met je huidige werkgever? Wacht niet langer! Ga actief op zoek naar een nieuwe baan. Er zijn heus veel andere werkgevers die je wel kunnen bieden wat je wilt. Wil je niet dat je huidige werkgever weet dat je verder aan het kijken bent? Lees dan mijn blog met tips om stiekem te solliciteren. Been there done that 😉

Begin voor jezelf

Ligt het niet aan jouw werkgever, maar aan een vast dienst verband in het algemeen? Mis jij vooral vrijheid of heb je een bedrijfsidee dat maar niet uit je hoofd gaat? Dan is het tijd je droom achterna te gaan! Begin voor jezelf. Dat is heus niet zo eng en moeilijk als je denkt. Uiteindelijk draait het vooral om die eerste klant. En die tweede. Randzaken als visitekaartjes en een gelikte website komen later wel, evenals een spannende bedrijfsnaam of een mooi logo. Vind die klant en je bent in feite begonnen! Voor jezelf beginnen is ook helemaal niet zo onzeker als je denkt. Echte zekerheid is een illusie. Bovendien geven meerdere vaste klanten je een maandelijks minimuminkomen.

Carrièreswitch

Wil je voor jezelf beginnen, maar niet in het vakgebied waar je nu in werkt? Dan kan je twee dingen doen.

  1. Een baan zoeken in een ander vakgebied, ervaring opdoen en dan voor jezelf beginnen;
  2. Voor jezelf beginnen op eigen kracht;

Natuurlijk kan je niet van de een op andere dag een ander beroep uitoefenen, maar met een beetje bluffen en logisch nadenken kom je vaak al een heel eind. Volg desnoods een cursus, werk gratis en vind daarna je eerste echte klant. Zolang je meer weet dan een ander, zullen er mensen zijn die je inhuren.

Ik begon na acht maanden werken bij een PR-bureau voor mezelf (in PR) en heb nooit om klanten verlegen gezeten! Ook maakte ik een carrièreswitch van jurist naar redacteur zonder opleiding journalistiek. Het kan!

Ontdek jouw missie

Maar wat kun jij dan gaan doen? Hoe kom je erachter wat je nou precies leuk vindt?

Met mijn e-course ‘Ontdek jouw missie’ ontdek je wat jij kan gaan doen. Hoe kun je meer vrijheid ervaren en geld verdienen met wat je leuk vindt? In deze e-course help ik je om te ontdekken waar jouw hart nu echt sneller van gaat kloppen en hoe je dat vertaalt naar een lucratief businessmodel. 

36-urige werkweek
Do what you love and you will never have to work again!

Blijf je ontwikkelen

Ik denk dat veel mensen op hun baan – loondienst of eigen baas – uitgekeken raken als ze zich gaan vervelen. Blijf dus in ontwikkeling, blijf nieuwe dingen doen, blijf innoveren. Zo blijft je baan leuk. Of zo geef je je baan iedere keer een andere invulling. Lees hier hoe ik mij als zelfstandige blijf ontwikkelen. N.B. Als je in een branche in ontwikkeling werkt (alles online bijvoorbeeld), is je baan sowieso al elk jaar anders. Ook banen op het gebied van duurzaamheid zijn natuurlijk hip and happening en zeker in ontwikkeling. Het kan nooit kwaad daar in te investeren.

e-book
Werken vanuit Thailand

Vrijheid, reizen en geld verdienen vanuit het buitenland

In mijn Insta Course ga ik uitgebreid op het onderwerp ‘je droomleven creëren in’. Wat mij betreft is een droombaan namelijk nooit een droombaan als je geen droomleven hebt. Dat leven is namelijk zo afhankelijk van die baan. Denk maar eens aan het aantal vakantiedagen bijvoorbeeld 😉 Wil jij dus meer vrijheid en kunnen reizen wanneer jij wilt? Check dan eens mijn cursus Reizend Ondernemen. Niet omdat je altijd op reis hoeft te zijn, maar omdat je wel zelf wilt bepalen waar, wanneer en hoe je werkt.

Wat ga jij doen na het lezen van deze blog?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard, Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *