Dingen die je herkent als je op cruisevakantie gaat


Foto: John Beemsterboer

Ga jij binnenkort op cruisevakantie of ben je al vaker met een cruise mee geweest? Dan ga je onderstaande dingen zeker herkennen!

Afgelopen mei vakantie maakte ik met mijn familie een achtdaagse cruise met Holland America Line. De bestemming? Van Rome naar Venetië via Corfu, Kroatië, Montenegro en San Marino. Het was mijn derde cruisevakantie, de minicruise naar Newcastle niet meegerekend. Inmiddels kan je me dus wel een beetje een cruise-expert noemen 😉 Ik weet wat je van een cruisevakantie kan verwachten. Dit dus:

1. Spanning voor het incheck- en uitcheckproces

Bij Nomad Cruise duurde het inchecken letterlijk een paar uur, waarvan ik voornamelijk in een rij stond. Voor mijn laatste cruisevakantie met Holland America stonden er geen mensen voor me en was ik in vijf minuten aan boord. Het incheckproces blijft dus een dingetje waar je niet zo goed weet wat je ervan moet verwachten. Het uitcheckproces is juist telkens hetzelfde. De avond ervoor zet je doorgaans je koffers al op de gang. In de ochtend gaan per categorie groepen mensen van boord. Koffers zijn op te halen aan wal.

De ms. Veendam

2. Een warm welkom

Eenmaal aan boord is het even zoeken naar je hut. Maar heb je die eenmaal gevonden, dan staat er waarschijnlijk een uiterst vriendelijke man op je te wachten. Deze persoon gaat je de komende dagen telkens vrolijk begroeten, vragen hoe het gaat, en chocolaatjes op je kussen leggen. Bij Holland America werd ook elke maand de fruitmand in onze hut aangevuld. En ’s avonds lag er altijd een ‘handdoek-dier’ klaar op ons bed. De service op een cruiseschip is werkelijk super!

Handdoek-dier

3. Aziatisch personeel

Jep, het is echt waar. De grote meerderheid van het personeel op een cruiseschip komt uit Azië, veelal de Filipijnen en Indonesië. Dit komt omdat rederijen zo hun lonen laag kunnen houden. De meeste Filipino’s en Indonesiërs aan boord vinden het niet erg (of zijn gewend) om lange dagen te maken, en gaan akkoord met contracten van negen maanden op zee. Daarna zijn ze drie maanden vrij. Behoorlijk pittig inderdaad. Gelukkig lijken de meeste mensen vrolijk en was onze ‘Made’ erg blij met zijn werkgever.

Aan tafel

4. Dure drankjes

Alles wat je op een cruiseschip koopt is duur. En als je bedenkt hoeveel er ingeslagen moet worden en hoe dat logistiek geregeld wordt, dan snap je waarom. Alcohol is dan ook niet goedkoop op het schip. Een glas wijn kostte al snel 9 dollar. Een Corona 7 dollar. Beter schaf je dus een drankpas aan, oftewel een kaart voor een x bedrag waarmee je onbeperkt kunt drinken. Dit heb je er al snel uit. Een drankpas voor acht dagen ter waarde van 200 dollar heb je er al uit als je elke dag 3-4 drankjes drinkt. Flessen water en fruitshakes vallen hier ook onder.

Wijntje?

5. Hallo kledingkast

Waar je tijdens het backpacken vaak maximaal een paar nachten op een plek slaapt, en (ik in ieder geval) leeft vanuit een backpack, kan je op een cruiseschip heerlijk je koffer uitpakken. Je reist namelijk wel, maar je hotelkamer blijft hetzelfde. Dit is ook meteen een erg fijn voordeel van cruisen: reizen is het meest ontspannende deel van de trip. Geen gesjouw met bagage en telkens zoeken naar dat leuke jurkje. Hallo kledingkast! Ook leuk: op cruise kan je je best een beetje opdoffen, terwijl ik dat tijdens het backpacken nooit doe.

Onze binnenhut

6. Food heaven

The food is good! Zowel bij Pullmantur (Nomad Cruise) als Holland America Line (Alaska en Italië) was het eten erg goed. Ontbijten bij een uitgebreid buffet (of op chic in het restaurant), lunchen idem dito (of van boord) en een drie- of viergangendiner in de avond? Ik kan er aan wennen. Zelf vind ik eten in het restaurant een stuk fijner. Niet alleen omdat je bediend wordt, maar ook omdat je langer kan tafelen en ik bij een buffet vaak snel teveel eet. Op uitnodiging van de reisorganisatie mochten we eten bij een exclusief restaurant aan boord, en dat was helemaal feest!

Lamsrack

7. Je komt tijd te kort aan boord

Aan boord van een cruiseschip zal je je niet vervelen. Een cruise is alles behalve saai! Niet alleen omdat je vaak van boord gaat (zie punt 8) maar ook omdat er dus al van alles te doen is op het schip zelf. Elke ochtend ontvang je een soort nieuwsbrief op je bureau met een overzicht van alle activiteiten die dag. Van films tot workshops en van de avondshow tot een puzzeltoernooi. Voor ieder wat wils! En dan heb je nog de ‘gewone’ zwembaden, de spelletjeshoek, koffiebar, hot tubs, sauna, tennisvelden, wandelpaden en meer.

In de hot tub

8. Van boord gaan is een uitje

Iedere keer als je aanlegt, en zeker als je acht dagen op open zee hebt gezeten, is het een feestje om weer van boord te gaan. Een nieuwe plek ontdekken, hoera! Een cruise geeft je de gelegenheid om veel plaatsen te bezoeken in korte tijd, zonder dat het vele reizen je gaat opbreken. Zie punt 5. Al met al ben je natuurlijk maar kort in elke plaats, dus zo goed leer je een plek niet kennen. Maar het is wel tof om van alles een sneak-peek te krijgen.

Van boord in Montenegro

9. Duurzame vragen

Omdat ik mij (voor en door werk) veel bezig houd met duurzaam toerisme, kreeg ik op social media veel vragen over de duurzaamheid van een cruisevakantie. Want is dat niet erg milieuvervuilend? Dat is het inderdaad, helaas. Een cruiseschip is eigenlijk het meest vervuilende vervoersmiddel dat er bestaat. Het is in feite een varend hotel, dat normaal gesproken al heel wat CO2 oplevert, maar zeker als dat hotel dus ook nog van A naar B moet komen. En als je er nog heen vliegt ook… Tijdens onze laatste cruise werd vrijwel evenveel benzine verbruikt als water. Naast vliegschaamte heb ik nu dus ook cruiseschaamte.

Geen rietjes svp

10. Nieuwsgierige reacties

Naast ‘kritische geluiden’ zoals hierboven, heb ik ook veel nieuwsgierige vragen gehad. Hoe was dat nou, op zo’n cruiseschip? Is iedereen niet heel oud? Is het niet heel duur? Is het niet saai? En hoeveel zie je nu eigenlijk onderweg? Word je niet zeeziek of gaat de boot helemaal niet heen en weer? Lees vooral ook mijn blog over vooroordelen over cruisevakanties (en wat ervan waar is). En voor wie zelf op cruisevakantie gaat: bereid je dus voor op nieuwsgierige reacties!

Ben jij weleens op cruisevakantie geweest? Welke punten herken jij?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *