Hoe omring je je met gelijkgestemden?


Foto van Storymakers Event

Of je nu voor jezelf gaat beginnen, digital nomad wordt of een andere keuze maakt: het is goed om je dan te omringen met gelijkgestemden. Zó vind je die!

Toen ik in 2016 voor mezelf begon voelde ik mij een beetje een vreemde eend in de bijt. ‘Iedereen’ werkte immers in loondienst. Ik ging afwijken van de regel. Nog vreemder voelde ik mij toen ik ging werken vanuit het buitenland. Mensen begrepen totaal niet hoe en waarom ik dat deed. Dit leverde soms wederzijds onbegrip op…

Omring je met gelijkgestemden

Sinds ik mij omring met gelijkgestemden, voel ik mij niet meer vreemd. Er blijken namelijk nog heel veel andere mensen te zijn die soortgelijke dingen doen als ik! Of nog veel vreemder zijn 😉 Er is niet een standaard. Je kan je leven zo indelen als jij dat wilt! En het is fijn om dan omringd te zijn met mensen die je begrijpen. Daarom hier mijn tips om gelijkgestemden te vinden.

De hele groep

Waarom belangrijk?

Als je je leven (een beetje) wilt omgooien, ga je de dingen vaak net een beetje anders dan. Niet alle mensen in jouw leven houden van verandering, en niet iedereen zal jouw keuze begrijpen. Rare vragen en scheve blikken kunnen ervoor zorgen dat jij het best moeilijk vindt om een stap te gaan zetten. Terwijl verandering soms al moeilijk genoeg is, zónder de mening van anderen. Wat mij het meest heeft geholpen, is om mij te omringen met mensen die ook al een soortgelijke stap hadden gezet. Je omringen met gelijkgestemden maakt het makkelijker én gezelliger om een keuze te maken!

Hoe dan?

Toen ik voor mezelf begon, kende ik nog amper mensen die dat deden. Inmiddels ben ik helemaal thuis in het wereldje van creatieve, digital (vrouwelijke) ondernemers. Wat een verschil! Men zegt niet voor niets ‘je bent het gemiddelde van de mensen om je heen’. Als je je dan omringt met mensen in loondienst, is het moeilijk om daaruit te stappen en voor jezelf te beginnen. Nu omring ik me – op kantoor – met andere ondernemers en dat inspireert enorm. Ik merk dat iedereen dezelfde struggles heeft, en dat thuiswerken in je eentje bijna voor niemand leuk is. Lang leve Hashtag Workmode!

Werken bij Workmode (foto: Anouk Fotografeert)

Werkplek huren

Een werkplek huren is voor de mensen die voor zichzelf beginnen dan ook meteen mijn beste tip. Ga je omringen met andere ondernemers! Zelf huur ik een bureau bij Hashtag Workmode in Utrecht, maar er zijn natuurlijk talloze kantoren en flexplekken waar je kunt (flex)werken. Een koffietentje kan ook fijn zijn. Zo ben je wel onder de mensen, maar je bouwt natuurlijk niet echt een band met hen op. Dat heb je wel bij een vaste werkplek.

Events

Naar events gaan kan je ook helpen om gelijkgestemden te ontmoeten. De Digital Nomad Borrel van Wonderlijk Werken waar ik in de zomer van 2016 heen ging, was als een warm bad. Eindelijk mensen aan wie ik niet hoefde uit te leggen waarom ik zoveel wil reizen. Waarom ik flexibel werk wil. Waarom ik soms werk op reis. Ook Nomad Cruise in 2017 was zo’n event. Veertien dagen lang met 250 gelijkgestemden op zee. Dat is thuis komen 😉 Zoek dus vooral naar events waar je gelijkgestemden gaat tegenkomen. Of organiseer er zelf een. Niet voor niets startte ik met Jessica Lokker het event De Reislustige Freelancer.

De Reislustige Freelancer

Toffe events waar ik de afgelopen jaren kwam (en gelijkgestemden ontmoette):

Online communities

Lang leve online! Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om gelijkgestemden te ontmoeten dankzij Facebook-groepen, Instagram en andere social mediakanalen.

Volg mijn Digital Nomad Instagram Course

In deze Facebook-groepen vind je bijvoorbeeld andere digital nomads:

  • Female Digital Nomads
  • Dutch Digital Nomads
  • Digital Nomad Girls Community
  • Digital Nomads Travel Community
  • Global Digital Nomad Network

En in deze Facebook-groepen ontmoet je andere vrouwelijke ondernemers:

  • Ambitieuze Meisjes
  • Dutch Girlboss
  • Business Babes NL
  • Hashtag Workmode Inspiration

En dan kan je natuurlijk ook nog ‘zelf’ mensen gaan volgen die jou inspireren. De drempel is nu zo laag, je kan iedereen gewoon aanspreken op social media. Wees niet bang en stuur dat berichtje!

Lucy en Sanny bij The Self-Made Summit

Netwerkgroepen

Sinds maart 2019 heb ik mij – met Chantal – ook aangesloten bij het vrouwelijke ondernemersnetwerk The Next Women. Ik ben Pro Member, wat inhoudt dat ik voor 25 euro per maand toegang krijg tot het netwerk van The Next Women. Elke maand mastermind ik nu met vier gelijkgestemde ondernemers. En om de maand kan ik terecht voor business coaching bij experts uit het netwerk. Het fijne aan The Next Women vind ik dat het mij echt weer even uit mijn comfortzone trekt. Het gaat er vaak over investeerders zoeken, miljoenen omzetten, internationaal gaan, etc. Dat zijn onderwerpen waar ik nog veel over kan en wil leren.

Don’t be the smartest person in the room

Ik wil graag afsluiten met deze laatste tip: don’t be the smartest person in the room. Hoewel omringen met gelijkgestemden je een mooi netwerk oplevert om mee te sparren en soortgelijke ervaringen mee te delen, kan je je niet altijd optrekken aan gelijkgestemden. Ze zijn vaak namelijk ongeveer even ver als jij. Om je echt op te kunnen trekken aan anderen, om echt te kunnen leren van anderen, moet je ‘de domste in de kamer’ zijn. Of althans, omring je met mensen die al wat verder zijn dan jij. Dat inspireert, daar groei je van. Blijf je ontwikkelen, en blijf dus doorzoeken naar nieuwe gelijkgestemden (to be). Voor je het weet ben je ook op hun niveau, en kan je weer op zoek naar de volgende lichting gelijkgestemden 😉

Hoe ontmoet jij gelijkgestemden? En wie is jouw voorbeeld? Ga je daarmee omringen!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *