Tien tips om om te gaan met multipotentialisme


Ben jij een multipotentialist? Ik las het boek ‘Hoe word je alles’ en leerde tien tips om om te gaan met multipotentialisme.

Multipotentialisten vinden heel veel verschillende dingen leuk en hebben vaak meerdere banen: tegelijk of kort na elkaar. Ik ben zeker weten een multipotentialist. Jij ook? Ik schreef een blog met tien tekenen dat jij ook een multipotentialist bent. Naar aanleiding van deze blog kreeg ik van Kosmos Uitgevers het boek ‘Hoe word je alles?‘ opgestuurd. In dit boek geeft auteur en TedX-spreker Emilie Wapnick tips over multipotentialisme en hoe je er het beste van kan maken.

Tien lessen uit ‘Hoe word je alles?’

Ik las het boek ‘Hoe word je alles?‘ over multipotentialisme in een paar dagen uit. Enorm herkenbaar en daarom superleuk en interessant om te lezen. Vooral de verschillende vormen van multipotentialisme en tips hoe je het positief kan inzetten vond ik fijn. Daarom deel ik graag deze learnings met jou.

1. Er zijn meerdere soorten van multipotentialisme

De ene multipotentialist doet het liefst vijf projecten tegelijk, de ander is meer een ‘serieel multipotentialist’. Deze groep heeft vooral vaak projecten achter elkaar. Jobhoppen is ook een typisch serieel patroon. Zo ben ik een beetje ‘begonnen’. Inmiddels ben ik meer een simultaan multipotentialist. Ik heb altijd minstens drie projecten naaste elkaar lopen.

2. Multipotentialisme heeft voordelen

Het is geen ramp als je geen specialist bent. Ook multipotentialisten (wat vrijwel altijd generalisten zijn) hebben hun kwaliteiten. Zo kunnen wij goed met creatieve oplossingen komen om problemen op te lossen, omdat we meerdere vakgebieden kunnen combineren. We leren snel nieuwe dingen (want been there done that), kunnen ons snel aanpassen en snel schakelen, zien the bigger picture en kunnen goed verbanden leggen.

3. Er zijn vier multipotentialistische werkmodellen

  1. Smeltkroesmodel; waar je een meerdimensionale baan/onderneming hebt.
  2. Schuinestreepmodel; twee of meer parttime banen/ondernemingen.
  3. Einsteinmodel; een redelijk standaard baan, waarbij je voldoende tijd en energie overhoudt voor side projects.
  4. Feniksmodel; one job at the time (serieel multipotentialisme), de variatie zit in tijd).

Ik herken mijzelf in vrijwel alle modellen. Ik begon mijn carrière als Feniks (telkens een andere baan). Daarna kreeg ik een Einsteinmodel. Ik had een redelijk saaie baan waar ik vrijwillig dingen naast deed. Vervolgens ging ik naast mijn baan freelancen en begon ik aan mijn Schuinestreepmodel. Inmiddels bestaat mijn Schuinestreepmodel uit meerdere Smeltkroesprojecten. Ik doe meerdere dingen die allemaal ook weer heel veelzijdig zijn.

4. Multipotentialisten zijn geen quitters

Multipotentialisten stoppen niet als het moeilijk wordt, maar als ze zich gaan vervelen. Zij stoppen als ze gekregen hebben waarvoor ze kwamen. Dat kan zijn: iets nieuws leren, nieuwe uitdaging, etc. Wanneer dat bereikt is, komt er weer iets voorbij dat interessanter is. En dat is helemaal niet erg.

5. Multipotentialisten kunnen wel focus hebben

Iemand zei laatst tegen mij ‘jij hebt moeite met focus houden he?’. Nou, dat heb ik eigenlijk helemaal niet. Althans, ik zie het niet zo. Ik kan heel gefocust werken. Ik werk met themadagen en kan me op een dag vol op iets storten. Ik krijg veel gedaan. Maar ik focus inderdaad niet op een ding. Ik wil niet elke dag hetzelfde doen. Ik kan meerdere projecten tegelijk doen (niet op hetzelfde moment natuurlijk).

6. Multipotentialisten kunnen productief werken

Hoewel we snel verveeld zijn en het liefst elke dag (of soms elk uur) iets anders doen, kunnen multipotentialisten heus productief werken. Mocht je daar soms moeite mee hebben, dan kan je een aantal dingen doen om in de mood te komen:

  • Meditatie;
  • Bewegen;
  • Opschrijven waarvoor je dankbaar bent (maakt positief, en positieve mensen krijgen meer gedaan);
  • Visualiseren hoe het straks is;
  • Werkplek ordenen;
  • Successen noteren en vieren.

7. Voel je niet schuldig

Mensen met multipotentialisme kunnen zich nog wel eens schuldig voelen als ze weer een project links laten liggen en aan iets nieuws beginnen. Ik herken dat zeker. Toen ik bij Textilia ging werken dacht ik dat ik mijn droombaan gevonden had. Ik schaamde mij een beetje toen ik binnen een jaar weer ontslag nam. Hetzelfde geldt voor mijn baan bij Pride PR. Nu weet ik dat dit erbij hoort. Wat helpt is om niet telkens meer tegen mezelf te zeggen ‘nu heb ik echt iets wat ik echt blijf doen’. Ik weet dat ik over een paar jaar toch weer iets anders doe.

8. Hoe om te gaan met anderen

Dit vond ik ook heel herkenbaar: het kan moeilijk zijn als anderen je niet lijken te begrijpen. ‘Ga je nu alweer wat anders doen?’ ‘Kan je niet beter wat meters maken voor je weer switcht?’ ‘Ik houd niet meer bij wat jij allemaal doet hoor!’ Ik heb geleerd dat je soms beter vaag kan blijven als mensen vragen wat je doet. ‘Ik zit in PR.’ ‘Ik ben ondernemer.’ Mochten ze echt doorvragen, dan kan je altijd uitleggen dat je graag meerdere dingen doen. Soms liggen die projecten trouwens dichter bij elkaar dan je denkt! Zo zijn mijn blog en PR-cursus.nl meer met elkaar gelinkt dan wellicht lijkt. Door mijn blog ben ik beter in PR, en als blogger kan ik makkelijker samenwerkingen opzetten en publiciteit krijgen dankzij mijn PR-ervaring.

9. Telkens weer een beginneling zijn

Omdat je als multipotentialist telkens weer wat nieuws doet, ben je vaak een beginneling. Dit vond ik in het begin best lastig. Ik ben maar liefst drie keer aan een startersfunctie begonnen! Werd ik dan nooit eens ‘ervaren’? Inmiddels weet ik dat ik niet elke keer meer blanco begin. Je kan veel ervaring uit eerdere banen immers ook bij nieuwe banen gebruiken. Zelfs als je een ander vakgebied betreedt. Mijn juridische ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik makkelijk grote, taaie teksten kan scannen. Door Textilia kan ik razendsnel schrijven en interviewen. In PR komt dit allebei van pas. Ook weet ik als geen ander hoe een redactie en de blogwereld werkt. Oh, en ik ben altijd degene die aan contracten denkt!

10. Zoek gelijkgestemden

Net als met zoveel dingen, is het als multipotentialist fijn om je te omringen met gelijkgestemden. Om te weten dat je niet alleen bent. Dat je niet raar bent. Je hoeft niets aan jezelf te veranderen. Dat anderen wel goed gaan op één baan, zegt niet dat jij je projecten moet stopzetten en ook weer in loondienst moet. Ik merk dat ik mezelf steeds meer accepteer en mezelf durf toe te staan meerdere dingen te doen. Zonder me raar of schuldig te voelen. Zonder te denken ‘als ik fulltime voor PR-cursus.nl of mijn blog zou gaan, zou het veel sneller groeien’. Ik weet dat ik nu eenmaal niet gelukkig ben als ik me maar met een ding bezighoud. En gelukkig kan je altijd een team inhuren, zodat er wel fulltime aan je bedrijf wordt gewerkt!

Koop het boek hier

Meer weten over multipotentialisme? Lijkt het boek ‘Hoe word je alles?’ je interessant? Lees meer over multipotentialisme en tips hoe er mee om te gaan in het boek van Emilie Wapnick.

Ben jij een multipotentialist?

Volg Vrije MeVolg Vrije Meid op Spotify of Instagram 
Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >
Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *