Citytrip Nederland: de 15 leukste steden voor een stedentrip in eigen land 1


Utrecht

Tips voor een citytrip Nederland: dit zijn de 15 leukste Nederlandse steden voor een stedentrip in eigen land.

De afgelopen jaren zag ik ontzettend veel van Nederland. Niet alleen de mooie stranden en bossen, maar ook de vele toffe steden die ons land kent. Ik zet mijn vijftien favoriete steden voor een citytrip Nederland voor je op een rij.

1. Maastricht

Zonnig Maastricht

Maastricht is een van mijn favoriete steden van Nederland! Het is er prachtig, er hangt een bourgondisch sfeertje, en je eet er dan ook heerlijk. Maastricht heeft iets chics, en doordat ik er altijd twee uur voor in de trein zit, ben je er ook echt even uit. Bekijk mijn favoriete hotels in Maastricht.

2. Scheveningen

Scheveningen

Scheveningen is een stadsdeel van Den Haag. Een ideale combinatie van stad en strand! Vanuit Scheveningen plons je zo de zee in, terwijl je ook gemakkelijk de trem pakt naar het centrum van Den Haag. Of je blijft gewoon lekker het hele weekend op het strand! Lees hier mijn tips voor Scheveningen.

3. Giethoorn

Giethoorn

Technisch gezien is Giethoorn geen stad maar een dorp. Maar als ‘Venetië van het Noorden’ moet je dit plaatsje toch gezien hebben! Giethoorn leent zich goed voor een weekend weg. Je kan een dag een boot huren en rondvaren in het dorp en het nabijgelegen nationaal park Weerribben-Wieden. Ook kan je een dagje toeren in de omgeving. Zo kwam ik in het prachtige Blokzijl terecht.

4. Nijmegen

Nijmegen

Geen stad heeft mij ooit zo verrast als Nijmegen! Misschien omdat ik niet veel verwachtingen had? Ik maakte in 2016 een citytrip van drie nachten naar Nijmegen en ben er sindsdien nog vaak geweest. Van SUP’pen op de Spiegelwaal tot heerlijk eten bij Bistrobar Berlin: Nijmegen is tof, maar je moet wel de toffe plekjes kennen.

5. Utrecht

De gracht van Utrecht

Mijn eigen stad Utrecht kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Utrecht is wat mij betreft een van de mooiste steden van Nederland. In tegenstelling tot veel andere Nederlandse steden kan je hier lopen pal naast de gracht. Daarnaast komen er vrijwel elke week nieuwe restaurants bij in Utrecht. De leukste hotels van Utrecht vind je hier.

En lees hier mijn 30x tips voor Utrecht!

6. Dordrecht

Dordrecht

Net als Nijmegen heeft ook Dordrecht mij positief verrast. Wat een mooie stad! Prachtige gebouwen en een grachtje, genoeg leuke tentjes en de natuur is nooit ver weg. Je bent zo in de Biesbosch of bij Kinderdijk. En als je wilt kan je zelf de waterbus naar Rotterdam pakken. Maar blijf vooral wel slapen in Dordrecht. Villa Augustus wil je niet missen!

7. Rotterdam

Op het dak

De hipste stad van Nederland! Of nou ja, close call met Eindhoven en Amsterdam misschien… Rotterdam is in ieder geval wel uniek met zijn hoge gebouwen, de Maas en de iconische bruggen. Of je nu de ‘standaard‘ dingen doet of Rotterdam ervaart als een local: Roffa zal je niet teleurstellen. Je kan je hier dagen vermaken!

8. Amsterdam

Amsterdam Lookout

Kleine kans dat je nooit in Amsterdam bent geweest. Maar de stad verandert continu, dus een tweede, derde of vierde citytrip Amsterdam is geen raar idee. Verblijf eens in een andere buurt, ontdek het hippe Amsterdam-Noord, bezoek een nieuw museum, winkel in de Haarlemmerbuurt of ga wandelen in het Amsterdamse Bos. Lees hier mijn blog met dingen om te doen in Amsterdam die ook locals leuk vinden.

9. Volendam

Volendam

Een must-visit in Nederland! Breng een bezoekje aan Volendam en ervaar een echt Nederlands vissersplaatsje. Proef de verse paling, drink een biertje op de dijk en spot een BN’er (of twee). Ook leuk is het nabijgelegen stadje Edam. Genoeg om je een dagje of weekendje te vermaken! Tip: huur een e-chopper om de omgeving te verkennen.

10. Haarlem

Cosy Haarlem

Als ik niet in Utrecht woonde, dan woonde ik waarschijnlijk in Haarlem. Deze stad combineert de urban life ook moeiteloos met het strandleven. Je bent zo in Zandvoort of Bloemendaal! Al is er in Haarlem zelf ook genoeg te doen. Speciaalbiertjes drinken in de Jopenkerk, bootje varen over de Spaarne of gewoon uitgebreid lunchen bij toffe plekken als By Lima of Martinus. Check hier mijn 10 tips voor Haarlem.

11. Den Bosch

Heide Huisje

Charmante stad in het zuiden: Den Bosch is een kruising tussen Breda en Maastricht. Je ruikt hier meteen het bourgondische leven! Eten en drinken is dus het advies. Uiteraard een Bossche Bol, maar check ook Nom Nom en het Oerwoud voor meer hip en gezond voedsel. Tip: blijf slapen in ’t Heidehuisje net buiten de stad. Zo kom je ook met een citytrip helemaal tot rust.

12. Eindhoven

Eindhoven

De enige stad in dit rijtje waar ik nog niet zelf geslapen heb! Die staat dus op mijn wensenlijst. Eindhoven is hartstikke hip, en niet alleen door de wijk Strijp-S. Iemand tips voor mij? 😉

13. Arnhem

Arnhem
Arnhem

Wat ik leuk vind aan Arnhem is dat de Veluwe om de hoek is en je in Arnhem echt heuvels kan vinden. En dat is vrij uniek in Nederland! Huur dus vooral een fiets, maar houd rekening met de hoogteverschillen. Arnhem is wat mij betreft echt een combi van ‘pauper’ en chic, dus loop vooral een straatje door als je niet snapt wat je er doet. Chillen doe je in stijl in het stadspark! Je kan natuurlijk ook verblijven op de Veluwe, en vanuit daar een citytrip Arnhem doen.

14. Almelo

Huis van Bewaring, Almelo

Toegegeven: Almelo zelf is geen bruisende stad voor een citytrip. Maar Hotel Huis van Bewaring is reden genoeg om naar Almelo te gaan! Boek een suite, ga samen in bad en maak lange boswandelingen door de Gravenallee.

Nog een paar tips van mijn VA Jesmin, zij komt uit Almelo: Ga waterfietsen of suppen vanaf het Stadslab at Indie naar het centrum. Haal de lekkerste homemade taart en goede cappuccino’s bij de Zoete Bezigheid. Drink alle biertjes die je maar kan verzinnen aan het water bij Proeflokaal Belgie of bezoek gratis de culturele hotspot Van Katoen en Nu. In Almelo valt meer te beleven dan je denkt!

15. Groningen

Wadlopen bij Waddenland

Er gaat niets boven Groningen! Deze stad is altijd een goed idee. Groningen is een echte studentenstad, dus met de kroegen zit het sowieso wel snor. Wil je het studentensfeertje ontvluchten? Slaap dan bij Hotel Schimmelpenninckhuys. Wij hadden zelfs een bubbelbad! Vanuit Groningen ben je ook snel in de natuur, zoals het prachtige Waddenland in Noordwest-Groningen.

Welke citytrip Nederland spreekt jou het meest aan?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Citytrip Nederland: de 15 leukste steden voor een stedentrip in eigen land

  • Joris

    Eindhoven: Strijp-S inderdaad, maar denk ook aan het Philips museum, DAF-museum, ’t Van Abbe Museum en de Silly Walks tunnel. Opstap kan op Statumseind, maar ook Wilhelminaplein, de Bergen, Markt of Stationsplein/Dommelstraat kennenverschillende cafés en restaurants. In De Bergen vind je waarschijnlijk de leukste winkeltjes. Wat verder van de binnenstad ook nog o.a. Prehistorisch Dorp in de Genneper Parken. Evoluon is iconisch, maar momenteel niet te bezoeken. Er zijn wel plannen voor een nieuwe publieksfunctie.
    In najaar vind je achtereenvolgens de lichtjesroute, Dutch Design Week en lichtkunstfestival Glow.