5x Goed doen in tijden van Corona


alleen op reis

Er zijn zat mensen die het zwaarder hebben dan jij. Help ze een handje, zeker nu!

Corona-tijd is geen fijne tijd. Voor niemand natuurlijk, maar zeker niet voor Vrije Meiden. Want erg veel vrijheid hebben we nu even niet. Geen terrasje pakken, geen weekendje weg en zeker geen verre reis. Werken en reizen als digital nomad zit er nu even niet in – tenzij je remote werken aan de keukentafel meetelt. Doordat ik geen plannen heb voelt mijn leven opeens zo doelloos.

‘Vroeger’

Ik besef me in deze tijd maar weer goed wat een vrijheid ik normaal heb. Wat een kansen. En wat een prachtige reizen ik al heb mogen maken. Vroeger, toen reizen nog heel gewoon was. Toen ik bijna elke maand wel een tripje maakte en de halve wereld over vloog. Je beseft altijd wat je hebt als het weg is.

Relativeren

Toch wil ik niet klagen. In Nederland hebben we het zo slecht nog niet, ook nu. Hoe anders is dat in arme landen als Vietnam of Oeganda, waar een lockdown betekent dat je met een hele familie in een klein hutje zit. Waar je geen stromend water (en zeep) hebt en belabberde gezondheidszorg. Waar je geen Netflix of Thuisbezorgd hebt. Wij hebben volle koelkasten en meer vermaak dan we aankunnen. Raak je je baan kwijt of verlies je inkomsten? Dan heeft de overheid daar mooie regelingen voor. Onze IC staat voor ons klaar.

Hanoi, Vietnam

The bright side

Ik zie ook zeker positieve kanten aan deze tijd. De lucht is lang niet zo schoon geweest. Er zijn geen files. Vliegschaamte is even niet aan de orde. De natuur bloeit volop. De wereld draait gewoon door. Het is een tijd van reflectie, van me time, en we weten weer waar het leven echt om gaat. Gezond zijn en je dierbaren zijn het belangrijkste. Reizen komt wel weer.

5x Goed doen in tijden van Corona

Enfin, dit was een lange inleiding voor waar ik eigenlijk naartoe wil met dit artikel. En dat is ‘goed doen in tijden van Corona’. Liever altijd natuurlijk, maar ik denk dat deze tijd een ideaal moment is om met ‘goed doen’ te beginnen – als je dat nog niet deed. Hier vijf voorbeelden:

1. Plan Nederland

Zoals trouwe lezers misschien wel weten, ben ik al jaren fan van Plan Nederland. Ik zette er ooit mijn eerste stapjes als PR-vrijwilliger. In 2015 werd ik sponsor, wat betekent dat ik een sponsorkindje heb. Mijn sponsorkindje woont in Vietnam. Ik betaal elke maand een bedrag. Dit bedrag gaat naar haar dorp. Met de donaties van alle andere sponsoren van dit project kunnen we samen het dorp verbeteren, zoals scholen, watervoorzieningen en voorlichting. Een sponsorkind is dus een symbool voor een groter project. Een kind geld geven gaat namelijk niets veranderen aan de voorzieningen in het dorp.

Lees hier meer over kindsponsor worden of doneer eenmalig

On the road in Vietnam (2011)

2. Foundation 22Stars

Onderwijs is de sleutel naar een beter leven. Daarom zet Stella zich al jaren in om kinderen in Oeganda naar school te sturen. Dit doet ze niet alleen. Met een grote groep sponsors stuurde 22Stars al bijna 400 kinderen naar school. Zelf werd ik in 2018 sponsor van een meisje. Ik betaal jaarlijks haar schoolgeld. Ik vind het een heel bijzonder gevoel dat ik het leven van een meisje kan veranderen. Je kan niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen.

Bekijk hier de mogelijkheden voor doneren

Stella

3. Lendahand

Ben je minder van de charity, en wil je er zelf ook beter van worden? Dan is Lendahand misschien iets voor jou. Lendahand is een investeringsplatform waarbij je investeert in kleine ondernemers in opkomende landen. Door jouw investering creëer je banen en help je ondernemers om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren. Ik begon een jaar geleden met €50 investering in een project in Oeganda. Daarna heb ik de €50 weer geherinvesteerd in een project in Kenia. Ik heb hierdoor al 17 banen gecreëerd! Over mijn €50 heb ik na afloop van het tweede project dan ongeveer 4 euro rente ontvangen. Dat is een rendement van 8%. Misschien dat ik hierna op grotere schaal ga investeren.

Via deze link krijg je €25 van mij cadeau als je ook gaat investeren

In Kenia voor Getaway Travel

4. Justdiggit

Een andere organisatie die ik al jaren een warm hart toedraag is Justdiggit. Zij zetten zich in voor een groenere aarde. Letterlijk. Door kleine inspanningen gaat Justdiggit droogte tegen in landen als Kenia. Ik bezocht de projecten van Justdiggit in 2016. Daar heb ik geleerd dat het graven van kuilen er al voor kan zorgen dat regenwater beter wordt opgenomen, dat er meer vegetatie komt en dat er hierdoor nog makkelijker regenwater wordt opgenomen. Bovendien hebben mens en dier meer eten zo. Lees er hier meer over.

Doneren kan eenmalig of periodiek.

In Kenia (2016)

5. Proveg

Sinds ik in 2017 besloot om eens een maand vegetarisch te eten is mijn eetpatroon drastisch veranderd. Ik eet gemiddeld nog maar een keer in de week vlees en soms eet ik zelfs helemaal vegan. Omdat ik nu weet hoeveel negatieve impact vlees eten heeft op onze aarde, de dieren en ons lichaam, gaat het me makkelijker af dan ik een paar jaar geleden kon voorspellen.
ProVeg zet zich in om ons eetpatroon te veranderen. Ik support deze non-profit elke maand met een donatie. Dit doe ik omdat ik in mijn eentje niet de wereld kan beïnvloeden (alleen een stukje), maar ProVeg veel meer mensen kan bereiken.

Doneren kan eenmalig of periodiek

De vegaburger

Meer goed doen?

Mijn grootste ‘verslaving’ is vliegen. Dat is dan ook mijn grootste vervuiler. Geen vegaburger die daar tegenop kan. Na Corona zou ik dus eigenlijk niet weer zoveel moeten gaan vliegen als before. Toch ga ik hier geen beloftes over maken. Ik wil blijven reizen. We kunnen alleen wel bewuster reizen. Alle beetjes helpen! Hier wat tips:

  • Reis vaker dichtbij huis. Nederland is prachtig!
  • Reis liever langer, maar minder vaak
  • Een directe vlucht is ‘beter’ dan een overstap
  • Koop meer lokaal, zowel thuis als op reis
  • Verbruik minder plastic
  • Reis langzamer, pak lokaal vervoer
  • Werk vaker thuis

Heb jij in deze tijd ook vaker de neiging iets ‘goeds’ te doen? Wat doe jij?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *