Wat niemand je vertelt over locatie-onafhankelijk werken (en ik wel)


Digital nomad in Las Palmas de Gran Canaria

Locatie-onafhankelijk werken is een wens van velen. Ik geef ze geen ongelijk! Maar wist je deze dingen al over remote werken?

Als je locatie-onafhankelijk kan werken, betekent dit dat je kan werken waar je wilt. Je kan dan dus beslissen om vanuit Barcelona te werken, vanaf Bali of vanuit de jungle van Costa Rica. Digital nomads zijn locatie-onafhankelijk en werken vanaf de mooiste plekken ter wereld. Dat je remote kan werken, wil niet zeggen dat je altijd weg móet. Je kan ook af en toe werken op reis, als een parttime digital nomad.

Mijn ervaring als digital nomad

Ik ben zelf al jaren fan van locatie-onafhankelijk werken. Het is voor mij een fijn middel om meer te kunnen reizen, ondertussen mijn bedrijven door te laten lopen, en ook om inspiratie te krijgen voor mijn werk. Werken vanuit een ander land geeft mij namelijk altijd energie. Gemiddeld reis ik ongeveer vier maanden per jaar, waarvan meestal met laptop. Dit doe ik al 4,5 jaar.

Inmiddels kan ik mezelf wel een expert noemen wat locatie-onafhankelijk werken betreft. Ik schreef een boek, lanceerde een 1:1 coachingtraject en maakte een online cursus.

Maar voor je ergens geld aan uitgeeft: lees deze blog eerst even!

Coworken in Zandvoort

1. Locatie-onafhankelijk werken is een middel, geen doel

Wil jij locatie-onafhankelijk gaan werken? Bedenk je dan eens waarom je dat wilt. Overal kunnen werken is doorgaans het middel om een ander doel te bereiken. Dat doel kan vrijheid zijn, of de mogelijkheid om te reizen wanneer jij wilt. Ik wilde remote gaan werken, omdat ik zo meer van de wereld kon zien, en ondertussen aan mijn carrière kon blijven werken.

2. Locatie-onafhankelijk werken kan op veel manieren

Wie locatie-onafhankelijk kan werken, kan dat op veel verschillende manieren invullen. De een werkt non-stop vanuit allerlei landen (de digital nomad), de ander overwintert in een land naar keuze (een soort expat) en weer iemand anders maakt liever losse workations (de parttime digital nomad). Er is geen goed of fout. Kies dus echt de manier die bij jou past.

3. Locatie-onafhankelijk werken kan ook in Nederland

Dat je locatie-onafhankelijk kan werken, zegt niet dat je altijd in het buitenland moet zijn. Je kan er ook voor kiezen om in Nederland te werken, op plekken die jij uitkiest. Denk aan een leuk koffietentje, een toffe co-workingspace of je eigen keukentafel. Zelf huur ik een kantoorruimte in Utrecht, die ik deel met drie andere ondernemers.

Blackbird in Utrecht

4. Locatie-onafhankelijk werken is geen beroep

Locatie-onafhankelijk werken is geen beroep. Het is een lege huls. Het is een manier van werken, maar het zegt niets over de inhoud. Er zijn talloze beroepen geschikt om locatie-onafhankelijk uit te voeren. Eigenlijk alle werkzaamheden die je online kan doen, zijn locatie-onafhankelijk. Zolang je je laptop mee hebt en internet hebt natuurlijk!

5. Locatie-onafhankelijk werken kan ook in loondienst

Je hoeft niet per se ondernemer te zijn om locatie-onafhankelijk te werken. Vaak is dit wel nodig, omdat mensen in loondienst niet zelf hun werkplek mogen kiezen. Wellicht gaat dat in de toekomst veranderen. Door corona hebben we allemaal thuisgewerkt en laten zien dat dat eigenlijk prima kan. Zodra werkgevers hier iets relaxter mee omgaan, zouden ook mensen in loondienst dus veel vaker remote kunnen gaan werken.

6. Locatie-onafhankelijk werken is vaak een mentale hobbel

Als je jouw werk overal kan doen, zolang je een laptop en internet hebt, en je kan zelf beslissen waar je werkt, dan kan je dus ook werken vanuit het buitenland. Vaak doen mensen dit alsnog niet, omdat het toch een beetje buiten je comfortzone valt. Kan dat echt? Waar ga ik dan werken? Is dat niet heel duur? Deze belemmerende gedachten vormen de mentale hobbel die je moet overwinnen om echt te gaan.

Locatie-onafhankelijk werken in Australië

7. Locatie-onafhankelijk werken is niet altijd leuk

Dat je kan werken vanuit het buitenland, zegt helaas niet dat je werk altijd leuk is. Zoals eerder aangegeven bij punt 4, is locatie-onafhankelijk werken geen beroep. Welk werk je inhoudelijk ervoor kiest, is aan jou. Ik heb de eerste drie jaar vooral freelance PR- en contentklussen gedaan. Dit was niet altijd fantastisch leuk, maar het was voor mij een middel om veel te kunnen reizen, en toch geld te kunnen verdienen.

8. Locatie-onafhankelijk werken is niet (per se) tijdelijk

“Hoe lang blijf je dit nog doen?” Die vraag krijgt ik vaak gesteld. Ik zie locatie-onafhankelijk werken echter niet als iets tijdelijks. Het is een ultiem middel voor veel vrijheid. Ik kan werken waar ik wil en dus reizen wanneer ik wil. Waarom zou ik dat opgeven? Aan de andere kant: je kan altijd stoppen. Dat je nu beslist om remote te gaan werken, betekent niet dat je dit je hele leven moet blijven doen. Je kan altijd weer werk kiezen dat meer locatiegebonden is.

9. Locatie-onafhankelijk werken kan ook met een gezin

Mensen vragen mij wel eens ‘hoe ik het ga doen’ als ik een gezin heb. Ik denk niet heel anders dan nu. Ik blijf graag locatie-onafhankelijk. Misschien dat je minder vaak vanuit het buitenland werkt, en vaker een ‘echte’ vakantie neemt, maar ik blijf locatie-onafhankelijk. Ik wil niet gebonden zijn aan een vaste werkplek. Ik wil zelf kunnen beslissen of ik thuiswerk, op kantoor of af en toe vanuit het buitenland.

The Family Ventures

10. Locatie-onafhankelijk werken is niet duurder

Locatie-onafhankelijk werken hoeft niet duurder te zijn dan gebonden zijn aan een locatie. Ik denk dat het zelfs goedkoper kan zijn. Thuiswerken is bijvoorbeeld voordeliger dan een kantoor huren. Het wordt pas duur, wanneer je als locatie-onafhankelijk ondernemer voor dure landen en dito werkplekken kiest. Kies je voor goedkope landen, dan kan je zelfs voordeliger uit zijn dan in Nederland. Thuis blijven is dan duurder!

11. Locatie-onafhankelijk werken valt of staat met klanten

Net als elke andere onderneming, kan je als locatie-onafhankelijk ondernemer alleen succesvol zijn als je genoeg klanten hebt. Of je nu in Nederland bent, of in het buitenland: je zal voldoende klanten moeten hebben. Het is dus zaak om vooral te focussen op het binnenhalen van klanten. En om gevonden te worden door klanten. Daarnaast is een goed tarief zeer belangrijk. Staar je dus niet blind op de inhoud, maar werk aan je marketing, PR en sales.

12. Locatie-onafhankelijk werken moet geen ‘moetje’ worden

Dat je kan werken vanuit het buitenland, betekent niet dat je altijd wilt werken als je in het buitenland bent. Het moet geen verplichting worden! Ben je bang dat er geen geld binnenkomt als je niet werkt? Dat je je geen vakantie kan permitteren? Werk dan aan je passief inkomen! Passief inkomen is inkomen dat je geniet zonder er nog actief uren voor te maken. Check hier een aantal manieren om passief inkomen te genereren.

Wist jij al deze dingen al over locatie-onafhankelijk werken?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *