Zij verdient een ton: Lady Lawyer Sharon de Rooij


Sharon de Rooij Lady Lawyer
Sharon de Rooij / Lady Lawyer

‘Lady Lawyer’ Sharon de Rooij is jurist en helpt ondernemers met de juridische kant van hun bedrijf. Ze verdient dit jaar ruim een ton en vertelt hoe zij dit voor elkaar kreeg.

Sharon de Rooij – beter bekend als Lady Lawyer op Instagram – is zelfstandig jurist en draait dit jaar meer dan een ton winst. En dat zonder advertenties, zonder funnels en zonder businesscoach. Benieuwd naar het verdienmodel van Sharon? Haar visie op marketing? En haar doelen voor 2022? Lees het interview met Lady Lawyer hier!

1. Vertel eens, wie is de vrouw achter Lady Lawyer?

“Ik ben Sharon de Rooij. Met Lady Lawyer help ik ondernemers met het opstellen van hun juridische documenten in begrijpelijke taal. Denk aan algemene voorwaarden, privacyverklaringen, cookiestatements en overeenkomsten. Veel ondernemers houden zich niet graag bezig met de juridische kant van hun bedrijf. Het is wellicht niet het leukste, maar het kan wel op een begrijpelijke manier, zodat je het snapt. Het is een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Daarnaast heb ik Legal Identity; een 12-weken-programma waar ik ondernemers aan de hand neem bij het opstellen van hun juridische documenten. Ik maak nog steeds de documenten voor ze, maar daarnaast leg ik ook hun rechten en plichten uitgebreid uit in 9 masterclasses. Zo kunnen ze hun regels ook goed toepassen en indien nodig uitleggen aan klanten.”

2. Wanneer ben je begonnen met Lady Lawyer?

“Ik ben in januari 2018 gestart. Het was nooit mijn droom om te gaan ondernemen. In 2016 vertrok ik naar China en zag ik een andere kant van de wereld. Toen ik terugkwam ging ik in eerste instantie terug in loondienst, maar dat voelde niet meer goed. Ik rolde het ondernemerschap in en ben veel gaan reizen. Ik heb een paar jaar als digital nomad gereisd. Dat kan ook als zelfstandig jurist!”

3. Vond je het spannend om te gaan ondernemen?

“Je weet dat je als ondernemer nooit 100% zekerheid hebt. Maar ook in loondienst heb je die niet, kijk naar de afgelopen 1,5 jaar. Mijn bedrijf liep gelukkig meteen goed. In mijn eerste jaar trad de AVG in werking, dus veel mensen hadden een privacyverklaring nodig en klopten bij mij aan. Het tweede jaar ben ik fulltime gaan reizen en draaide ik minder omzet, maar was ik een stuk gelukkiger. Vorig jaar ben ik door corona weer minder gaan reizen en meer gaan focussen op Lady Lawyer. Dat zie je terug in de cijfers.”

Sharon de Rooij Lady Lawyer
Fotograaf @kayleefotografeert

4. Waar komt de groei vandaan?

“Hard werken en volhouden. Je kan niet morgen succesvol zijn, je moet vlieguren maken. Dat heb ik vier jaar gedaan. Daarnaast durf ik het op mijn manier te doen. Als je ergens voor staat, helpt dat mee. Dan kiezen mensen specifiek voor jou. Oude klanten sturen ook vaak nieuwe klanten door. Bovendien heb ik mijn tarieven in de loop van de tijd kunnen verhogen door meer ervaring. Dat zorgt ook voor meer inkomen.”

5. Hoe komen klanten bij Lady Lawyer terecht?

“Ik ben zichtbaar. Het grootste deel van mijn klanten komt nog altijd binnen via Instagram. Ik vind het gewoon leuk, ik heb niet echt een strategie. Ik deel veel waarde en durf mezelf te zijn. Als mensen niet weten wat je doet, komen ze ook niet naar je toe. Naast social media is via via dus een belangrijke lijn. Mensen bevelen mij uit zichzelf aan bij anderen. Of ze taggen mij onder Facebook-oproepjes. In het begin reageerde ik daar ook vaak zelf. SEO – via blogartikelen – zorgt voor een laatste deel van mijn klanten.”

6. Heb je inmiddels niet teveel werk?

“Ja, daarom ben ik afgelopen zomer met een team begonnen. Maar ik vind het moeilijk om mijn juridische werk uit te besteden. Het is toch aan mijn naam verbonden. Inmiddels doe ik het dan ook weer zelf. Ik ben nu selectiever in de opdrachten die ik aanneem. Dat blijft moeilijk want ik wil het liefst iedereen helpen. Maar ik ruil mijn tijd voor geld, dus daar zit nu eenmaal een limiet aan. Met een team werken is niet voor mij weggelegd. Bovendien voel ik me nu goed bij mijn huidige tarieven en zal ik moeten zoeken naar andere manieren als ik door wil groeien.”

Sharon de Rooij Lady Lawyer
Fotograaf @kayleefotografeert

7. Wanneer is het genoeg hè?

“We hebben allemaal een drang om steeds meer te willen verdienen. Maar ik weet niet of je altijd meer moet willen, of dat meer altijd betrekking moet hebben op geld. ‘Meer’ kan ook zitten in meer plezier of meer vrije tijd. Wanneer is ‘meer’ genoeg? Dat betekent niet dat ik geen financiële doelen stel of niet blij ben met de €100.000 mijlpaal, maar er is meer dan omzetdoelen.”

8. Hoeveel omzet draai je dit jaar?

“Ik zit nu op €124.000 omzet, tot eind november gerekend. Ik verwacht op €135.000 omzet uit te komen, en €110.000 winst. Ik maak circa €25.000 kosten dit jaar. Het grootste deel is naar mijn team gegaan. Daarnaast heb ik online tools en software, een boekhouder, etc. Over die winst betaal ik natuurlijk nog belasting. Ik vind het niet erg om belasting te betalen. Ik focus mij liever op een zo hoog mogelijke winst. Het grootste deel van mijn inkomen komt uit de juridische documenten. Een kleiner deel met Legal Identitiy en hier en daar eens een masterclass. Op dit moment ben ik een membership aan het opzetten. Dat is alles behalve passief, het kost me veel tijd. Het is wel schaalbaar.”

9. Beleg je je geld?

“Ja, ik ben begonnen met beleggen. Ik vond het doodeng, maar inmiddels vind ik het een leuk spelletje. Bij een daling wil ik bijkopen. Het geeft rust om wat meer geld te hebben. Geld maakt niet gelukkig, maar wat je ermee kan doen wel. Hoewel ik zakelijk geen hoge kosten heb, heb ik bijvoorbeeld wel een duur huurhuis en wil ik kunnen doen wat ik wil, wanneer ik het wil. Je hoeft ook niet alles nu uit te geven, het is fijn om wat achter de hand te hebben als je het eens nodig hebt. Ik snap dan ook niet dat sommige mensen geen buffer hebben.”

10. Hoeveel uur werk je nog?

“Ongeveer 30 uur per week. Als ik over de 40 uur ga, voelt het eigenlijk weer als loondienst. Dan spreek ik mezelf weer even toe. Ik zie mijn marketing niet als tijd; ik documenteer mijn dag gewoon op Instagram. Ik werk niet met advertenties of nieuwsbrieven. Ik ben evenveel tijd kwijt aan Instagram als mensen die niet ondernemen. Mijn marketing voelt niet als werk. Ik snap het nut van adverteren zeker, maar het kan dus ook zonder.”

11. Wat zijn jouw doelen nog?

“Op 31 december ga ik pas bedenken wat ik volgend jaar wil bereiken. Financiële doelen hebben vind ik heus belangrijk. Je moet weten wat er binnenkomt, en wat je bijvoorbeeld aan belasting moet wegzetten. Ik trek het alleen slecht dat veel mensen vaak niet verder kijken dan alleen omzet. Winst en uren zijn veel relevanter. Hoeveel houd je over in hoeveel tijd? Is dat het je waard?”

12. Wat zie je nu vooral gebeuren waar je niet achter staat? 

“Pas op dat je Instagram-account niet wordt verwijderd. Als je je niet aan de richtlijnen houdt, kan dat echt gebeuren. Bij winacties mag je bijvoorbeeld niet vragen om te taggen of delen. Het is belangrijk om de regels te kennen, pas dan kan je je eraan houden. Gebruik geen follow/unfollow-accounts. Dat iedereen het doet, zegt niet dat het mag. Beter doe je een giveaway om iemand echt blij te maken. Je mag wel om een reactie vragen om mee te doen. Je kan ook groeien zonder sneaky trucjes. Je wilt toch geen volgers puur om een winactie?”

13. Heb jij rolmodellen of boeken waar je veel van leert?

“Ik wil me niet teveel door anderen laten inspireren, omdat ik het juist zo belangrijk vind om te ondernemen op mijn eigen manier. Mensen inspireren mij dan ook meer om te zien hoe ik het níet wil doen. Tegelijkertijd heeft iedereen op zijn eigen manier wat te brengen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om van iemand te leren. Ik vind de typische grote namen heel leuk om te volgen, maar je kan het ook kleiner zoeken. Mensen met een kleine following kunnen ook inspirerend zijn. Businessboeken lees ik amper. Ik doe het op mijn manier.”

14. Laatste tip voor andere Vrije Meiden (in spé)?

“Je hoeft niet alles te weten om een eerste stap te zetten. Focus op wat je dit jaar wilt, je hoeft nog niet te weten wat je over vijf jaar wilt doen. En: dat een ander goedkoper is, betekent niet dat jij te duur bent. Geef geen korting omdat iemand erom vraagt, maar alleen wanneer jij dat wilt.”

Meer weten over Sharon? Check haar website of volg Lady Lawyer op Instagram.

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >


Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *