Zij verdient een miljoen per jaar: Charlotte van ‘t Wout


Charlotte van 't Wout
Charlotte van ’t Wout (Foto door Marilyn Bartman)

Hoe kan je een miljoen per jaar verdienen? Dat willen we allemaal wel! Online ondernemer Charlotte van ‘t Wout (33) heeft een miljoen omzet met C.Academy dit jaar en deelt hoe ze dat doet.

In deze rubriek interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer die (ongeveer) een ton per jaar verdient. Want dat willen we allemaal wel! Hoe doe je dat nou? Charlotte van ‘t Wout, online ondernemer, business influencer, spreker en podcaster, draait dit jaar zelfs meer dan een miljoen omzet met haar bedrijf C.Academy. Dit is hoe zij dat doet.

1. Voor de mensen die jou nog niet kennen, kan je je kort voorstellen?

“Ik ben ondernemer. Je kan mij kennen van mijn eerste bedrijf SPOT of mijn huidige bedrijf C.Academy. Ik verkoop online cursussen voor ondernemers over ondernemen. Ik ben heel actief op Instagram onder de naam @celinecharlotte. Ik ben 33 jaar en woon in Amsterdam. Ik heb er dit jaar een eigen appartement gekocht, waar ik nu woon.”

Charlotte van 't Wout
Charlotte van ’t Wout (Foto door Elke Verbruggen)

2. Hoe ben je van jouw offline onderneming SPOT ‘geswitcht’ naar jouw online onderneming C.Academy?

“SPOT was het eerste bedrijf dat ik startte met het doel groter te gaan ondernemen dan dat ik daarvoor deed als zzp’er. Ik had een origineel idee door mijn eigen woonkamer te verhuren als vergaderlocatie. Dit was marketingtechnisch heel handig. Het sloeg aan, media schreven erover, ik opende al snel meer vestigingen, ik bouwde een team. Hierdoor heb ik enorm veel geleerd, waarover ik cursussen ben gaan maken. Toen ik C.Academy startte wist ik nog niets van online ondernemen, en het begon weer met een origineel idee door een cursus op Instagram te geven. Zo werd ik de eerste ondernemer met een Instagram-cursus. Omdat het businessmodel enorm schaalbaar is, zag ik de mogelijkheden die een online bedrijf biedt. Drie jaar later was ik uitgeleerd qua SPOT en besloot ik al mijn aandacht te richten op het verder ontwikkelen van C.Academy.”

3. Is jouw Instagram-account het succes achter C.Academy?

“Toen ik mijn eerste Instagram-cursus gaf, had ik al iets van 10.000 volgers. Ik had al een personal brand. Dit helpt wel mee bij online verkopen. Mijn cursussen zijn echt verbonden aan mij. Dit is een groot verschil met SPOT, waar mijn team de core business runde en ik de ondernemer achter het bedrijf was. Nu werk ik ook met een (klein) team, maar ondersteunen zij mij. Ik ben zelf de core business. Als je ook een online cursus wilt verkopen, doe je er goed aan om continu zichtbaar te zijn, waarde te delen en persoonlijkheid te laten zien. Niet alleen online zijn als je iets wilt verkopen!”

Lees hier meer Instagram-tips van Charlotte >

4. Welke verdienmodellen heb jij allemaal?

“Met C.Academy bied ik ongeveer vier à vijf cursussen aan. Drie zijn er doorlopend te koop, de andere cursussen lanceer ik en zijn dan tijdelijk te volgen. Hierdoor is mijn omzet erg wisselend. Naast mijn cursussen schrijf ik ook een column en word ik ingehuurd als spreker. Dit inkomen is veel lager dan wat ik verdien met mijn cursussen, maar het is leuk en het levert naamsbekendheid op.”

5. Hoeveel omzet draai jij dit jaar?

“Mijn omzet in 2020 gaat waarschijnlijk over de miljoen euro heen Vorig jaar draaide ik ook al een miljoen omzet, maar dat was deels door SPOT en deels door C.Academy. Dit jaar is het vrijwel alleen C.Academy. Begin dit jaar was ik SPOT al aan het afbouwen, en toen corona kwam is er natuurlijk helemaal niet veel meer omgezet. Ik draaide op SPOT zelfs verlies. Mijn omzet komt heel wisselend binnen. Als ik een nieuwe cursus lanceer, draai ik wel eens omzetten van een of 1,5 ton (mijn record) per maand. De andere maand heb ik weinig zin om te werken en verdien ik stukken minder, misschien 10.000 euro. Gemiddeld is het zo’n 80.000 euro per maand.”

Charlotte van 't Wout
Charlotte van ’t Wout (foto door Marilyn Bartman)

6. Wat zijn je kosten?

“Ik heb elke maand vaste kosten aan software, websites en programma’s. Totaal ongeveer 2600 euro per maand. Daarnaast huur ik freelancers in en heb ik een team voor ongeveer 8K-10K per maand. Ik keer mezelf maandelijks €9.000 salaris uit. Mijn money mindset is heel erg van: “hoe beter ik voor mezelf zorg, hoe meer ik ga verdienen”. Dus je zult me niet zo snel op dingen zien besparen, juist het tegenovergestelde. Ik geef geld uit aan Amerikaanse coaches of cursussen maar ook mijn welzijn of dingen waarvan ik denk dat ik blijer van word of beter van ga functioneren. Aan het begin van het jaar maakte ik ook nog 25.000 euro per maand aan kosten voor SPOT. Ik moet nog even de berekening gaan maken wat de jaarlijkse kosten voor alleen C.Academy zijn, maar het is dus altijd vervlochten met uitgaven die ik doe omdat ik denk dat ik er beter van functioneer. Ik gok totaal op 30% van de omzet. Over mijn bruto winst betaal ik natuurlijk nog belasting.”

7. Hoeveel uur per week werk je?

“Gemiddeld ongeveer 20 uur per week. De ene week werk ik 80 uur, de andere week werk ik amper. Als ik niet werk, ben ik lekker met vrienden, in de natuur of – normaal gesproken – vaak in het buitenland. Daar kan ik opladen. Ik geloof dat hoe meer je kan opladen en hoe meer inspiratie je opdoet, hoe meer je kan geven. Energie opdoen draagt bij aan je bedrijf. Ik lees ook heel veel, ongeveer twee uur per dag. En ik probeer nooit te werken na 16:00 uur.”

8. Geen spijt dat je bent gestopt met SPOT? Je had daar toch geen werk meer aan?

“Nee, ik vind het fijn zo. Het was tijd om daar afscheid van te nemen, ik was uitgeleerd bij SPOT. In het eerste jaar was alles nieuw en heb ik keihard gewerkt om van één naar vier locaties te gaan.  In het tweede jaar heb ik alles overgedragen aan mijn team. Dat bracht weer nieuwe uitdagingen met zich mee, ik moest leren hoe je controle los laat en een team kunt aansturen. In jaar drie ‘liep’ toen alles gewoon goed, en merkte ik dat ik nog wel heel veel groei voor mezelf zag in een online business. Ik kon SPOT wel laten bestaan, en er passief aan verdienen, maar het blijft toch een verantwoordelijkheid. Je hebt wel een team, klanten, panden: het is een bewerkelijk bedrijf. Echt passief is het nooit.” 

9. Welke learnings over werken met een team neem je mee?

“Een team is een dynamisch geheel. Het is niet een kwestie van een keer opbouwen en het staat. Je moet het blijven managen en mensen groeien verder. Als je het goed wilt doen, moet je er als ondernemer van een klein bedrijf toch zijn en je team aandacht geven. Ik geloof in een team als je wilt groeien, maar als ik nog veel kan leren doe ik dingen eerst liever zelf. Bij SPOT heb ik dus het eerste jaar heel veel zelf gedaan, en kon ik het toen uit handen geven. Dan weet ik precies hoe iets moet, wie ik nodig heb en kan ik diegene goed briefen. Bij C.Academy doe ik nog heel veel zelf. Mijn team doet de klantenservice en beheert de mails, en ik heb een editor voor filmpjes, maar ik doe al het andere. Ik wil nu eerst meer weten over online ondernemen voor ik meer uitbesteed bij C.Academy. Pas als je je business door en door kent, kan je het goed uit handen geven. Nu is er nog creativiteit nodig, en dat vind ik veel te leuk om zelf te doen. Als het routine wordt, besteed ik het uit.”

Charlotte van 't Wout
Charlotte van ’t Wout (foto door Marilyn Bartman)

10. Wie is jouw rolmodel? Favo boek of podcast?

Tony Robbins vind ik fantastisch. Ik ben vier keer naar een event geweest, waarvan twee keer Business Mastery. Op businessgebied is het boek ‘The E-Myth’ mijn favoriet. En ‘You’re a badass at making money’. Qua podcast luister ik naar Tim Ferriss, James Wedmore, Esther Perel, How I built this. Soms toets ik gewoon een onderwerp in waarover ik een podcast wil luisteren, en kom ik zo ergens terecht. Wel altijd Amerikanen. Ik houd van de humor, openheid en stijl van praten van Amerikanen.”

11. Wat zijn je tips om je money mindset te laten groeien?

“De grootste realisatie voor mij is dat er  verschillende wegen zijn naar een miljoen. Als je Google’t kom je al snel op besparen, potjes maken, bezuinigen. Dat gaat ervan uit dat geld een limited bron is, dat voelt voor mij als te beperkt en angstig. Ik bewandel liever een andere weg. Hoe beter je  voor jezelf zorgt, hoe meer je er kan zijn voor anderen, en zo kun je ook meer geld verdienen: je hebt zoveel om te geven dat je vanuit overvloed handelt en kunt helpen problemen op te lossen. Als ik mezelf kan opladen en inspiratie kan opdoen, kan ik daarna veel geven. Daarom laad ik mezelf bijvoorbeeld af en toe op met mooie reizen of een verblijf in een fijn hotel. Daar haal ik plezier, rust en dankbaarheid uit, zodat ik daarna weer meer te geven heb. Ik vind het super belangrijk mijzelf als allereerste te inspireren, mijn eigen leven te leiden wat mij gelukkig maakt.

‘Think big’ en grote stappen zetten helpt ook. Ik wilde jaren geleden in een grachtenpand wonen, maar een huur van 3000 euro per maand kon ik toen niet betalen. Ik daagde mezelf uit om een manier te bedenken hoe ik het toch kon doen. Dat werd SPOT. Later wilde ik naar Tony Robbins. Om aan het geld te komen, bedacht ik C.Academy. 

Maak investeringen. Niet alleen cursussen of coaches, maar alles wat je blij maakt. Zet de eerste stap en creëer noodzaak. Hoe verder je gaat, hoe harder je moet werken om jezelf bij te benen. Als je klein blijft dromen, heb je geen noodzaak om hard te werken. Bedenk iets groots, bereken hoeveel geld je nodig hebt en koop bijvoorbeeld vast het ticket. Het helpt mij erg als ik duidelijk weet waarom ik geld wil verdienen, en welk bedrag ik precies nodig heb. Als je je doel behaald heb, is het tijd voor nieuwe doelen. Wat ik wel eens deed was alvast die droomvakantie boeken, al had ik nog niet het geld. Ik wist dat ik het toch wel kon annuleren als het me niet zou lukken dat geld bij elkaar te krijgen. Maar het kwam dan opeens heel concreet en dichtbij. Ik heb hier ook een cursus over gemaakt, unlimited me. Daar ga ik zometeen in december weer actief met een groep mee bezig, nu al zin in.”

Celine Charlotte
Charlotte (foto Elke Verbruggen)

12. Wat zijn jouw nieuwe doelen?

“Ik ben er nog niet helemaal over uit. Ik deel weinig toekomstplannen, omdat ik flexibel wil kunnen zijn. Ik hou er niet van als ik allemaal grote dingen ga verkondigen en mensen daarna gaan vragen ‘of het er nou al aankomt’ haha. Ik doe dingen altijd heel erg op mijn eigen tempo. Ik vind het zelf ook helemaal niet erg als ik de ene dag een doel bedenk, maar een maand later toch besluit dat ik dat niet meer wil. Ik hou niet van dat ‘wie A zegt moet ook B’ zeggen, ik vind het juist leuk om te blijven experimenteren en kijken waar ik het meest blij van word. Ik ben nu een beetje aan het kijken naar beleggingspanden. Daar is eigen geld voor nodig. Dat motiveert mij om weer meer geld te verdienen. Ik geloof wel in de law of attraction, maar je moet ook zelf actie ondernemen. Het komt niet aanwaaien. Ik combineer spiritualiteit altijd met actie.”

Volg Charlotte van ‘t Wout op Instagram of kijk op haar website.

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *