7x To Do’s voor een weekend Haarlem 4


Beautiful Haarlem

Iedereen kent Haarlem, maar hoe vaak kom je er nu eigenlijk? De hoofdstad van Noord-Holland is prachtig, gezellig en niet zo toeristisch, dus ideaal voor een weekendje weg in eigen land!

Het was alweer even geleden dat ik een tripje maakte in eigen land. Alweer drie maanden geleden ging ik een winters weekend weg naar Maastricht, terwijl ik in 2015 praktisch elke week toeristje speelde in Nederland. Toch stonden er nog steeds plekken op mijn Nederland-bucketlist. Haarlem bijvoorbeeld! Dus toen ik met Malts Hotel een samenwerking kon aangaan, voegde ik de daad bij het woord.

Een weekendje weg naar Haarlem

Misschien ga jij liever naar Rome of New York, maar een tripje in eigen land is óók heel leuk! Haarlem is dan een goede optie, want 1. een mooie en knusse stad en 2. vlakbij prachtige natuur als de bollenstreek, het Kennemerland en het strand. Oh, en je kunt ook makkelijk naar andere steden als Amsterdam, Delft en Den Haag natuurlijk. Maar goed, eerst Haarlem maar eens ontdekken. Dit zijn mijn aanraders.

1. Logeren bij Malts Hotel

Malts Hotel is een mooie mix van allemaal fijne dingen. Het hotel heeft de professionaliteit van een hotel, maar de persoonlijkheid van een bed and breakfast. Zo heeft Malts maar een beperkt aantal kamers, wordt er ontbijt geserveerd in een knus zaaltje, en krijg je persoonlijke tips en trics voor je weekendje weg van de eigenaren Henk en Annemarie. Het hotel ligt zeer centraal gelegen in de Zijlstraat, maar net rustig genoeg om aan de drukte van de Grote Markt te kunnen ontsnappen. De kamers zijn netjes en compleet (inclusief douchegel uit Nieuw-Zeeland!), al was het bed – voor mij – wat aan de zachte kant. Bonuspunten voor het uitgebreide Hollandse ontbijt, dat inclusief verse jus, cappuccino en een heel scala aan De Ruyter-producten door de eigenaren zelf wordt geserveerd!
Hotel Malts
De ontbijtzaal
Onze kamer
Badkamer met wc en douche

2. Lunchen bij By Lima

Van oud-collega – en fanatiek Haarlem-lover – L. kreeg ik de tip om bij By Lima te gaan lunchen. Of bij Anne + Max, maar daar ben ik in Amsterdam, Utrecht en Alkmaar al vaak genoeg geweest. Tijd voor wat nieuws dus! En nieuw bleek het zeker. Van Hotel Malts – die By Lima ook aanraadde – hoorde ik dat het lunchtentje net geopend was en kreeg ik bovendien een voucher voor tien procent korting. Fijn! Ik bestelde een broodje met paprikaspread, kikkererwten, mango en zongedroogde tomaat. En een gezond sapje erbij. Verantwoord genieten 😉

Van Hotel Malts naar de Grote Markt kom je By Lima tegen
Lunch By Lima

3. Wandelen door de stad

Misschien wel het leukste om te doen tijdens een citytrip, vind ik het om gewoon lekker rond te wandelen, te genieten van de omgeving en daar foto’s van te maken. En af en toe even een restaurantje of winkeltje uit checken natuurlijk! Het centrum van Haarlem is niet groot, dus leent zich perfect voor een stadswandeling. Als je in het centrum begint, kun je daar eerst de straatjes rondom de Grote Markt verkennen. De Gouden Straatjes zijn gezellig, en via de Barteljorisstraat en de Houtstraat wandel je zó van noord naar zuid. Aan de oostkant van het centrum vind je De Adriaan, de bekendste molen van Haarlem. Naast de molen zit een restaurantje waar je lekker kunt zitten. Maar ook de begijnhofjes, waar nog steeds oude vrouwtjes wonen, zijn de moeite waard om even te bekijken. Shoppen doe je – volgens L. – bij Nr. 9, Trade, Portrait en natuurlijk Vanilia.

De straatjes van Haarlem
De Adriaan

4. Biertjes drinken bij de Jopenkerk

Als niet-Haarlemkenner dacht ik dat de Jopenkerk die grote kerk op de Grote Markt was. Maar dat blijkt de Sint-Bavokerk te zijn! De Jopenkerk staat aan de westkant van het centrum van Haarlem en staat bekend om het Jopenbier dat in de omgebouwde kerk gebrouwd wordt. Haarlem is van oudsher een brouwersstad, maar dat stond eind twintigste eeuw op een laag pitje. Sinds de opening van de brouwerij in de Jopenkerk een paar jaar geleden, is de brouwerstraditie van Haarlem weer hersteld. Hun bier wint prijs na prijs. Dit jaar staat hun I.P.A. ‘Mooie Nel’ bekend als het lekkerste I.P.A.-bier van Nederland. Proeven maar!

Even wachten op een plekje, maar dan heb je wel wat!

5. Terrasje pakken op de Grote Markt

Hoewel de Jopenkerk natuurlijk meer voor insiders is, blijft het leuk om ook op de Grote Markt even een drankje te doen. Zeker als het zulk lekker weer is als toen ik er was! Eigenlijk is de locatie van het terras belangrijker dan de tent waar je zit, maar heb je de keuze? Kies dan voor Fortuyn (tip van L.). Hier kun je ook lekker eten!

De Grote Markt

6. Eten bij Café Colette

’s Avonds had ik gereserveerd bij Café Colette, een restaurantje aan de andere kant van de Grote Markt, tegenover de Sint-Bavokerk. Café Colette heeft een Franse uitstraling en ditokaart, en het eten is verukkelijk! Vooraf had ik de melanzane (aubergine met tomatensaus en mozzarella) en als hoofdgerecht de filet steak. Supermals vlees! Voor het dessert twijfelde ik tussen de cheesecake en de crème brulee, en koos uiteindelijk voor de laatste optie. Maar attent als de bediening was, kreeg ik alsnog ook een klein stukje cheesecake geserveerd! Super eten en super service voor een schappelijk prijs op een leuke locatie dus 🙂

Crème Brulee (en cheesecake) bij Café Colette

7. Koffie, lunch of borrel bij Martinus

Instagram-proof? Check! Martinus deed mij eerder denken aan Bali of Los Angeles qua hipheid. Maar dan wel met Hollandse nuchterheid en uiterst vriendelijk personeel. Niet opdringerig, wel gastvrij. Bestel een heerlijk koffie’tje of sapje, of ga los op het eten. Een foto bij de Instagram-wall mag niet ontbreken.

Overige tips voor Haarlem:

  • Het Frans Halsmuseum
  • Bootje varen in de Spaarne via Haarlem Canal Tours
  • Tripje naar het Kennemerland, de Keukenhof/de bollenstreek of het strand dus 🙂
Kom jij vaak in Haarlem? Ik ben benieuwd naar jouw favo plekjes! 

Volg Vrije Meid op Instagram

N.B. Ik verbleef bij Hotel Malts met korting in verband met een vernelding op mijn blog. Mijn oordeel over Malts is mijn eigen mening. 
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Kijk voor meer informatie op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “7x To Do’s voor een weekend Haarlem