Hoe verliep mijn derde jaar als ondernemer?


Drie jaar ondernemer! (foto door Elke Smit Photography)

 

Eind januari 2016 had ik mijn laatste werkdag in loondienst en ging ik fulltime voor mezelf verder. Inmiddels ben ik dan ook alweer drie jaar ondernemer. Hoe is mijn derde ondernemersjaar verlopen?

 

Vorig jaar stelde ik een aantal doelen op voor mijn derde jaar als ondernemer. Heb ik die doelen behaald? In deze blog blik ik terug en deel de hoogtepunten en dieptepunten van mijn derde ondernemersjaar.

 

Doelen voor mijn derde jaar: gehaald?

In deze blog deelde ik mijn 18 doelen voor mijn derde jaar als ondernemer. Blij kan ik vertellen dat ik een groot deel van deze doelen heb behaald! Ik loop ze hieronder allemaal door:

 

1. Een passief inkomen genereren

Na Nomad Cruise stelde ik mijzelf al het doel om een passief inkomen te gaan genereren. Dit is een inkomen dat je kan verdienen zonder er elke keer uren voor te hoeven maken. Geen uurtje factuurtje, maar een inkomen dat sneller kan groeien dan dat je werkt. Dat is PR-cursus.nl geworden! Ook mijn Digital Nomad Insta Course is goed schaalbaar.

 

PR-cursus.nl

 

2. Aan yoga blijven doen

Dit lijkt niet echt een zakelijk doel, maar yoga helpt me om mijn hoofd koel te houden, en daarmee met beter ondernemen! En het is gelukt hoor: sinds november 2017 sport ik via OneFit en doe ik elke week minimaal een keer aan yoga. Zelfs op Bali en in Chiang Mai heb ik aan yoga gedaan! Namasté bitches 😉

 

3. Drie keer per week bloggen

Ook dit is mij gelukt, althans tot Japan. In verband met mijn reis besloot ik om nog maar twee keer per week te gaan bloggen. Ik wilde mezelf niet veel werk/verplichtingen opleggen tijdens mijn trip, en de uren die ik zou maken liever investeren in het optimaliseren van oude artikelen. Dus een overwogen beslissing! Gelukkig zijn mijn bezoekersaantallen stabiel gebleven en ben ik zelfs meer aan het verdienen met mijn blog dankzij affiliate marketing.

 

Foto: Daisy Fotografie

4. Elke week een video online

Hiervoor geldt hetzelfde als voor het bloggen. Het ging lang goed, maar op reis wil ik mij niet druk maken om elke week een video produceren, laat staan over wifi dat niet meewerkt bij het uploaden. Nu post ik dus alleen video’s van mijn reis. Bekijk al mijn video’s op mijn YouTube-kanaal.

5. Boek schrijven

Aan het begin van 2018 leek het even te gaan lukken, toen ik met een uitgever mocht bellen en afspreken. Maar uiteindelijk had ik het erg druk en kreeg ik niet eens een eerste hoofdstuk op papier. De echte focus van het boek ontbrak. En ontbreekt nog steeds. Voorlopig geen boek dus. Ik ben wel benieuwd: zouden jullie een boek van mij willen lezen en waarover?

P.S. Binnenkort lanceer ik mijn e-book Reizend Ondernemen!

 

Foto door Daisy Fotografie

6. Spreken

Ik had het doel om weer te worden ingehuurd als spreker dit jaar, en dat is gelukt. Zo was ik weer docent bij SRM en gastdocent bij Inholland Rotterdam en de Better Tourism Academy. Het had meer gemogen, maar ik ben blij dat ik weer heb mogen spreken en lesgeven in mijn derde jaar als ondernemer.

7. Eigen events organiseren

Met Jessica organiseerde ik weer twee events van De Reislustige Freelancer, ik organiseerde een PR-workshop en nog twee met Chantal. Gelukt dus! Ook mijn online course over digital nomad worden zie ik als een geslaagd event.

P.S. Chantal en ik organiseren 26 februari weer een PR-workshop!

 

De Reislustige Freelancer

8. Jaaromzet verhogen met 50%

Niet gelukt. Mijn omzet groeide een kleine 20%, maar mijn kosten namen ook flink toe. Meer winst dan in mijn tweede jaar had ik dus amper. Wel had ik meer vrijheid! 😉 Doordat Sarah voor mij ging werken kon de omzet van SuusjeHQ groeien. De kosten groeiden dus ook. Maar ik mag niet klagen: ik leverde niet in op winst en werkte minder dan in 2017.

9. Persreis buiten Europa

Hoera, ik ging op persreis buiten Europa. Wat een eer! Voor Better Places mocht ik naar Jamaica en maakte daar negen video’s over. Ook schreef ik drie blogs. Ik zie mezelf niet snel weer op intercontinentale persreis gaan, maar wie weet. Ik houd mij aanbevolen! 😉

 

Jamaica was het hoogtepunt in maart

10. Traverse

Zoals gepland ging ik afgelopen jaar weer naar Traverse, een conferentie voor travelbloggers en andere influencers uit de reisbranche. Het event was dit jaar in Rotterdam, dus ik had echt geen excuus niet te gaan!

11. Girlboss Rally

Nog een tof event waar ik naartoe ben geweest: Girlboss Rally in Los Angeles! Het was zo tof! Het idee dat ik gewoon een kaartje kocht, een ticket boekte en een week lang in LA verbleef: omdat het kan! De Girlboss Rally was inhoudelijk niet briljant, maar heel gaaf om dit bij te wonen. Ook mocht ik Sophia interviewen en verslag doen op MarieClaire.nl.

 

Met Sophia

12. Geld verdienen aan mijn blog

Dit is nog een puntje van aandacht… Ik verdien gemiddeld misschien 100 euro per maand met mijn blog. Dit kan dus omhoog! Zeker omdat mijn bezoekersaantallen flink zijn gestegen afgelopen jaar. Wat dan wel weer goed is! Ik verwacht dat de inkomsten dus zullen volgen.

13. Nieuwe website SuusjeHQ

Het kwam er dan eindelijk van: een fatsoenlijke website voor SuusjeHQ.nl. En dat terwijl SuusjeHQ voor 2019 niet eens meer mijn focus is. Daarom heb ik een nog een nieuwe website: SuzannevanDuijn.nl, waarop je al mijn (andere) werkzaamheden vindt.

 

Een werkdag bij SuusjeHQ (foto door José Chan)

14. Alleen nog maar travel en/of duurzaamheid

Dit gold voor SuusjeHQ: ik wilde alleen nog maar PR doen voor wereldse klanten. En dat wil ik nog steeds, alleen werk ik nog maar een dag per week als freelance PR-adviseur. De rest van de week focus ik mij op Vrije Meid, PR-cursus.nl en Female Workation.

15. Vaker nee zeggen

Nee zeggen tegen klanten die niet bij mij passen, of tegen werk waar ik geen tijd voor heb. Ik vond het altijd lastig! Maar inmiddels heb ik mijn focusklanten duidelijk en heb ik zelfs (focus)klanten afgewezen omdat ik geen tijd meer heb. Ik ben trots op mezelf!

 

Foto door Daisy Fotografie

16. Meer PR voor mezelf

In 2016 en 2017 kreeg ik veel free publicity, maar vooral over mijn carrièreswitch en leven als digital nomad. In 2018 lukte het mij echter om meer PR te krijgen over mijn werk inhoudelijk. Samen met Chantal mocht ik gaan bloggen over PR voor Frankwatching, ik vertelde over mijn Digital Nomad Course in het AD en Workjuice interviewde mij over Female Workation.  Score! Oh, en we werden genomineerd voor VIVA400!

17. Werkplek blijven huren

De beste beslissing van 2017: een werkplek gaan huren. Dit heb ik met veel plezier voortgezet in 2018. Ik huurde tot oktober voor drie dagen per week bij Hashtag Workmode. De overige dagen werkte ik meestal bij SIF of was ik op pad. op Bali werkte ik bij Dojo en in Chiang Mai vooral bij Mana.

 

Aan het werk bij Dojo

18. Af en toe echt vakantie nemen

Klinkt als een raar doel voor een reislustige ondernemer, maar reizen voor je werk of als digital nomad is echt wat anders dan vakantie houden. Gelukkig deed ik het allebei. Ik ging in augustus 2018 een week op vakantie naar de Provence en werkte in Japan zelfs drie weken niet. Een record!

 

Hoogtepunten en dieptepunten van mijn derde jaar

Gelukkig was het vele malen makkelijke om onderstaande tien hoogtepunten te bedenken dan tien dieptepunten!

 

Dit waren mijn hoogtepunten:

 1. Mijn reis Jamaica: hallo, deze reis voor werk!
 2. VIP coaching: een heel leerzame dag
 3. Sarah ‘aannemen’
 4. Girlboss Rally (en Traverse en Coliving Vlissingen en alle andere toffe events)
 5. PR-cursus.nl lanceren (en alles wat daarbij kwam: pers-event, volle workshops, PR-challenge, Frankwatching, VIVA400)
 6. 12.000 unieke bezoekers per maand op VrijeMeid.nl
 7. Female Workation lanceren
 8. Mijn eerste Digital Nomad Insta Course
 9. Hoogste jaaromzet so far
 10. Vier maanden als digital nomad op reis

 

Moodboard gemaakt!

 

En mijn dieptepunten

 1. Een beetje overwerkt zijn rond april/mei
 2. Klanten die te laat betalen (vooral bij grote facturen…)
 3. Een blogworkshop en vlogworkshop moeten cancelen door te weinig aanmeldingen
 4. Klanten die gouden bergen beloven (en waar je dan nooit meer wat van hoort)
 5. Een kapotte laptop (en 1.000 euro voor een nieuwe…)
 6. Sarah die door ziekte opeens niet meer kon werken
 7. Een winst van maar 400(!) euro hebben (oktober 2018)
 8. ‘Ja’ gezegd hebben tegen klanten/klussen die eigenlijk niet bij mij passen
 9. Zeurende klanten 😉
 10. Een persreis moeten afzeggen omdat je heel erg (reis)moe bent

Tip: Lees ook mijn grootste tegenslagen en fuck-ups als ondernemer

 

Happy 3 years!

 

Conclusie

Samengevat vind ik dat ik weer een prachtig jaar heb gehad. Ik kon met moeite 10 dieptepunten bedenken. De meeste dieptepunten was ik alweer vergeten, of hebben me alleen maar verder gebracht. Ik weet dat het cliché is, maar fouten zijn alleen maar leermomenten, en van tegenslagen leer je ook. What doesn’t kill you makes you stronger 😉

 

Binnenkort deel ik mijn nieuwe doelen voor mijn vierde jaar als ondernemer! Ik heb er zin in 🙂

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *