Interview Madelon Vos: geld verdienen met Bitcoin


Madelon Vos
Madelon Vos

Madelon Vos (26) is één van dé bitcoin- en (macro)economie-experts van ons land. Ze weet alles van investeren en helpt daar anderen mee via haar platform. Ik sprak Madelon over Bitcoin en ondernemen.

Zeg je Bitcoin, dan zeg je Madelon Vos! De voormalig HvA-docent en BNR-presentatrice weet alles over digitaal geld – met name Bitcoin – en investeren. Van macro-economie tot technische analyse. Het is haar missie om Nederland financieel slimmer, sterker en onafhankelijk te maken en hun geld voor hen aan het werk te zetten. Daarom deelt ze haar kennis sinds 2018 op haar YouTube-kanaal, Instagram en website.

Ik ben zelf begin 2021 begonnen met investeren in crypto, en een jaar eerder met investeren in ETF’s. Sinds ik Madelon volg, ‘snap’ ik eigenlijk pas het grotere plaatje van de economie, kapitalisme, inflatie en een alternatief voor het huidige ‘Fiat’ geldsysteem: Bitcoin. Extra tof vind ik het dat Madelon een (jonge) vrouw is in een ‘old boys network’, en dat ze locatie-onafhankelijk werkt. Hoog tijd dus voor een interview, vanuit het zonnige Mexico.

Bekijk hier een interessant interview met Madelon Vos:

1. Je bent sinds 2013 actief bezig met crypto en investeren. Wat trok jou in 2013 al naar crypto?

“Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn vader zei altijd: ‘laat geld voor je werken. Breng het niet naar de bank, maar laat het groeien.’ Zo ging ik op zoek naar manieren om geld voor me te laten werken; zowel mijn spaargeld als het geld dat ik verdiende met mijn bijbaantje. Aandelen en obligaties waren niet mijn ding, dit vond ik meer iets voor oude mannen. Ik vond de online wereld veel interessanter. Daar stuitte ik op Bitcoin. Ik dacht: dit is het betaalmiddel van het internet. Bitcoin was op dat moment twee jaar oud, en het werkte! Je kan Bitcoin niet twee keer uitgeven, terwijl dat bij veel digitaal geld wel kon. Alle transacties zijn te achterhalen. Het is daarbij decentraal. Er zit geen centrale partij achter die fouten kan maken. En het is internationaal. Dat trok mijn interesse. Het is bovendien schaars, gelimiteerd. Iedereen kan meedoen. Daar ontstond mijn interesse, en die is altijd gebleven.”

2. Wanneer startte je jouw eigen kanaal/platform ‘Madelon Vos’?

“In 2018 startte ik mijn YouTube-kanaal omdat ik merkte dat er vooral in Nederland heel veel negativiteit was over Bitcoin en crypto, de potentie daarvan, de associatie met criminaliteit, etc. Ik wilde de mooie kant graag belichten. Ik voelde de behoefte om te delen al eerder, maar wilde er eerst zelf meer over leren. Dat kon doordat ik columns mocht gaan schrijven voor IEX. Dit gaf mij ook meer zichtbaarheid. Ik deed enorm veel kennis op. Hierdoor leerde ik onder meer begrijpen hoe de koers van Bitcoin beter te voorspellen is. IEX nam mij na mijn afstuderen fulltime in dienst. Ik stelde voor om meer met video te gaan doen, maar zij zagen de kansen nog niet. Toen ben ik gaan kijken naar andere partijen. Ik kwam bij BNR terecht. Na een jaar nam ik ontslag bij IEX, heb ik een vergoeding gevraagd bij BNR, en ben daarnaast gaan freelancen. Ik heb ondertussen ook lesgegeven op de HvA. Studenten waren mega enthousiast, maar het werd op den duur te veel.”

3. Wanneer en waarom nam je ontslag bij BNR om fulltime te gaan ondernemen?

“Ik stel mezelf altijd de vragen: Hoe leuk is het? Hoeveel kan ik ervan leren? Hoeveel levert het me op? Niet alleen financieel, maar bijvoorbeeld ook qua bereik en netwerk. Begin 2021 stopte ik daarom bij BNR. De focus ligt sindsdien helemaal op het maken van eigen content. Ik vind het zo gaaf om te ondernemen, om kansen te spotten en zelf te beslissen welke koers ik vaar. Ik probeer mijn bedrijf zo in te richten dat het past bij het leven dat ik wil.”

Madelon Vos
Madelon Vos

4. Door jou snap ik pas wat Bitcoin is, wat de kracht is, helemaal als tegenhanger van het fiat geld. Kan je kort uitleggen ‘voor de leek’ wat het voordeel is van Bitcoin t.o.v. ‘normaal’ geld? En waarom jij zo gelooft in Bitcoin?

“Voor mij is Bitcoin het ultieme monetaire middel als het gaat om waardeoverdracht. Het is de manier om via internet waarde over te dragen, zonder derde partij. Er zit geen bank tussen. In 2008 hebben we gezien hoe kwetsbaar het bancaire systeem is. Dat maakt Bitcoin extra interessant. De anonieme bedenker van Bitcoin introduceerde Bitcoin net na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De tussenkomst van derden is een kwetsbaarheid van het bancaire systeem. Bij Bitcoin ben je je eigen bank. Dat maakt het uniek. Daarnaast is Bitcoin immuun voor geldcreatie. De inflatie is hoog. Vroeger kon je op één inkomen prima leven. Tegenwoordig kan je op twee salarissen amper een woning kopen. Alles wordt steeds duurder. Bij Bitcoin komt er geen geld bij; er is geen geldcreatie. Hierdoor is Bitcoin niet aan inflatie onderhevig. Je weet beter wat je kan verwachten. Tot slot kan je met Bitcoin instant een internationale betaling doen. Het gaat veel sneller dan traditionele manieren als Western Union. Bitcoin is een munt die het monetaire systeem enorm kan veranderen. Hoe sneller de waarde van de euro naar 0 gaat, hoe sneller de waarde van Bitcoin zal stijgen.”

5. Voor mensen die nog niet veel weten over Bitcoin: welke van jouw video’s raad je aan om dan zeker te kijken?

“Ik maak wekelijks nieuwe video’s. Mijn video’s zijn altijd actueel. Kijk dus zeker elke week mijn nieuwe video als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen. Uitleg over Bitcoin kan je krijgen in mijn gratis cursus over crypto. Daarnaast is de serie Madelon Navigeert een aanrader, met bekende economen, journalisten en analisten. Met hen praat ik over geld, de economie en de toekomst om de kijker te inspireren en bewust te maken van financiële gezondheid.”

Madelon Vos
Madelon Vos

6. Je bent nu fulltime ondernemer. Wat zijn jouw verdienmodellen?

“Mijn YouTube-kanaal bevat content die ik gratis wil aanbieden. Ik vind het belangrijk dat deze informatie toegankelijk is. Het is echter wel kostbaar om deze producties te maken; denk aan apparatuur, editors, etc. Mijn doelgroep is enorm, en ik krijg veel vragen van deze mensen. Op mijn website deel ik daarom supportlinks. Ik verdien hier geld aan via affiliate marketing. Daarnaast ben ik sponsors gaan zoeken. En ik verdien geld aan advertenties op YouTube. Met mijn cursussen verdien ik ook geld. Dit idee is geboren uit de veel gestelde vragen die ik krijg. Alles wat ik doe, ontstaat vanuit de behoefte die ik zie bij de doelgroep. Tot slot ben ik een online community gestart. In de Money Talks community zitten mensen die meer willen leren over investeren; het is breder dan alleen Bitcoin.”

7. Investeer je ook in andere dingen, zoals andere altcoins, ETF’s, goud of vastgoed?

“Ik heb een groot deel van mijn vermogen in Bitcoin zitten. Ik investeer niet in ETF’s. Dat vind ik te rustig. Al is het een heel steady manier om te beleggen. Niet aan mij besteed. Ik bezit wel wat aandelen, zoals Coinbase. Dat aandeel is gelinkt aan Bitcoin. In altcoins zit ik nagenoeg niet. Een mini beetje in Etherium, maar niet met het oog op vermogensgroei. Ik investeer wel in ‘family & friends fondsen’. Die fondsen investeren weer in startups of bedrijven die goudmijnen ontdekken en goud uit de grond halen. Daar wordt vaak sneller winst op behaald dan goud an sich. Al zit ik daar ook in, evenals zilver. Vastgoed is nu iets wat mijn vriend en ik aan het ontdekken zijn. Recreatief vastgoed vind ik een interessante markt. De ROI ligt hoog; de risico’s ook, maar daar houd ik wel van, haha.”

Madelon Vos
Madelon Vos

8. Je bent locatie-onafhankelijk ondernemer; nu alweer even in Mexico. Wanneer en waarom koos je hiervoor?

“Het was geen bewuste keuze. Toen mijn vriend en ik elkaar leerden kennen, zijn we twee maanden naar Thailand en de Filipijnen geweest. Vorig jaar zaten we vijf maanden in Mexico. Je went aan steeds langer weg zijn. Tijdens corona kon je niet veel meer dan werken. Dat maakte ons niet gelukkig. We keken waar we naartoe konden; dat was Mexico. Binnen drie dagen waren we vertrokken. Het was de mooiste tijd van ons leven. De work/life balance op reis is veel beter; mensen leven meer met de dag. Om een uur of 16:00 ga je naar het strand of zwembad, de zon schijnt nog, je gaat genieten van je rust. Je gaat lekker uiteten. Reizen geeft zoveel inspiratie. En het hoeft niet duur te zijn. Met allebei netto €1500 per maand, kunnen we doen wat we willen. Dat is geen onmogelijk doel. Dan heb je al echte vrijheid.”

9. Wat vind jij de grootste uitdaging aan locatie-onafhankelijk werken?

“Het internet, en dan met name de uploadsnelheid. Als het internet niet goed is, geeft dat instant stress bij ons. In Tulum (Mexico) viel soms de elektriciteit of het internet uit. Dat kan gewoon niet. Een video uploaden kostte soms 15 uur. Het is ook een (luxe)probleem om een goed adresje te vinden waar je je thuis voelt. Dat is soms een uitdaging; er is weinig beschikbaar of het is heel oud of duur.”

Lees ook: Mijn grootste fouten als locatie-onafhankelijk ondernemer (en hoe jij ze voorkomt) >

10. Hoeveel mensen werken er inmiddels voor jou?

“Mijn vriend en ik staan aan het hoofd van dit bedrijf. Al werken we allemaal op gelijke voet. Iedereen werkt remote. We hebben geen kantoor. Iedereen heeft zijn eigen taken: het maakt niet uit waar en wanneer dit gebeurt; deadlines daargelaten natuurlijk. We werken bewust met zzp’ers om flexibel te kunnen zijn. We hebben analisten voor de community, community managers, een support team, developers, marketeers, social media experts, editors voor de video’s en podcasts, finance experts, fiscalisten, accountants, een stagiaire, dus een heleboel! Als we in Nederland zijn, proberen we het hele team even te zien. We hebben veel contact om de neuzen dezelfde kant op te houden, en te sparren over mogelijkheden. Heel gaaf!”

11. Was het moeilijk om als jonge, blonde vrouw je plek te veroveren in de financiële wereld? Hoe ga je om met kritiek?

“Toen ik 19 jaar was begon ik mijn grafieken te uploaden op Trading View, dat toen nog heel klein was. Ik kreeg de opmerking: ‘jij bent waarschijnlijk een heel oude man die nog steeds bij zijn ouders woont’. Dat was zo’n vervelend moment, dat mensen niet geloofden dat ik als jonge vrouw op dat platform zat. Heel erg naar. In de beleggingswereld moet je ‘ellebogen’, helemaal als je een andere visie hebt dan de meeste mensen. Ik moest laten zien dat ik slim genoeg was, ondanks dat ik geen economie heb gestudeerd. Dat bracht een oerkracht naar boven. Ik ga laten zien dat ik dit kan! Dat heeft me positief gevormd. Ik heb me er nooit door laten tegenhouden. Laat ze maar praten. Ik weet wat ik waard ben, ik ben blij met iedereen die ik mag helpen. Ik krijg dagelijks berichten van mensen – van 12 tot 80 jaar. Daar ben ik heel dankbaar voor. Dit is mijn roeping.”

12. Favoriete boek of podcast (los van die van jou) voor mensen die meer willen weten over crypto en de economie?

“Als het gaat over boeken: The Bitcoin Standard. Het gaat over veel meer dan Bitcoin. Als je dat boek hebt gelezen, dan ben je goed op de hoogte van alle ins en outs in de financiële wereld. Als het gaat over podcasts: Anthony Pompliano, van The Pomp Podcast. Hij gaat met verschillende mensen in gesprek over o.a. Bitcoin, maar ook veel breder dan crypto. Tips voor billion dollar startups komen voorbij. Hij heeft ook The Best Business Show.”

14. Wat zijn jouw dromen en doelen voor de komende jaren?

“Het is mijn passie om mensen te kunnen helpen in een wereld die enorm lastig te begrijpen is. Om lastige financiële materie zo makkelijk mogelijk uit te leggen aan een zo groot mogelijk doelgroep. Het lijkt mij tof om verder te groeien en nog meer mensen te onderwijzen, zodat ze geld voor hen kunnen laten werken op een legitieme en lucratieve manier. Daarnaast zou ik op YouTube nieuwe formats willen maken om een nieuwe doelgroep te bereiken, en een groter netwerk op te bouwen. Je bent het gemiddelde van de vijf mensen om je heen!

Financieel gezien hebben wij al onze doelen bereikt; we kunnen maken wat we willen en doen wat we willen. Dat geeft heel veel vrijheid, en dat is in de basis waar het allemaal om draait. Er is niets mooiers dan dat. Content maken is hierin een leidraad in mijn leven en ik verwacht dat dit zo zal blijven.”

Meer over MoneyTalks Community

Een inspirerende omgeving is de #1 lifehack voor groei

Met de MoneyTalks Community brengt Madelon iedereen bij elkaar met een gezamenlijke interesse in bitcoin, cryptocurrencies, de financiële markten, aandelen, economie en trading. Zodat mensen van elkaar kunnen leren en samen kunnen streven naar het best haalbare resultaat, kennis en rendement!

Meld je aan voor een trial en probeer de MoneyTalks Community voor slechts €1 >

De voordelen van MoneyTalks op een rij:

  • 2000+ actieve leden
  • Bijna dagelijkse technische analyses naar keuze van Madelon Vos & experts
  • Wekelijkse livestreams en video’s van experts
  • Altijd op de hoogte van het belangrijkste economische nieuws
  • Laat je eigen Technische Analyses beoordelen door experts
  • Jouw financiële gids en houvast
  • Leer van ons en elkaar én netwerk met gelijkgestemden
  • Altijd up-to-date via de mobiele app en/of browser
  • Toegang tot de must-follow lijst van Madelon Vos
  • Ontvang premium ledenvoordelen

Zelf je eerste Bitcoin kopen? Ik gebruik Litebit >

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bekijk gratis mijn masterclass ‘in 3 stappen naar een schaalbaar verdienmodel’

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *