Mijn lessen van 6 jaar ondernemen


6 jaar ondernemer
6 jaar ondernemer

Op 1 februari 2022 was ik officieel 6 jaar zelfstandig ondernemer. In deze blog blik ik terug en deel ik mijn belangrijkste inzichten met je.

Technisch gezien schreef ik me eind 2013(!) al in bij de KVK, maar tot en met januari 2016 werkte ik nog in loondienst. Per 1 februari 2016 ging ik fulltime voor mezelf verder. Dat maakt mij inmiddels alweer zes jaar echt ondernemer. Dit zijn mijn lessen van 6 jaar ondernemen.

2016: mijn eerste jaar – just say YES

Hoera, SuusjeHQ 1 jaar!
Digital nomad
Digital nomad

Dit jaar stond vooral in het teken van ‘rondkomen’ en vrijheid. Ik besloot op zoveel mogelijk dingen ‘ja’ te zeggen, zodat ik genoeg verdiende, veel kon reizen (als digital nomad) en kon ontdekken wat ik nou het leukste vond. Na dit jaar concludeerde ik dat ik geen juridische dingen meer wilde doen, en de focus wilde leggen op PR en content. En reizen natuurlijk!

2017: mijn tweede jaar – groeien als freelancer

SuusjeHQ 2 jaar
Mee met Nomad Cruise naar Panama

Groeien stond centraal. Ik had genoeg klussen, en ging met drie freelancers werken aan wie ik mijn werk uitbesteedde. Zo kon ik meer werk aan, groeide mijn omzet, maar ook mijn kosten. Ik reisde veel, waaronder twee weken helemaal offline op Nomad Cruise. Super leerzaam. Daar hoorde ik voor het eerst over passief inkomen… Iets dat mij aan het denken zette. Kon ik mijn PR-workshop en Digital Nomad Events bijvoorbeeld online geven..?

2018: mijn derde jaar – help, ik word nog drukker

Drie jaar ondernemer!
PR-workshop

Begin 2018 stond ik op een kruispunt. Ik kon verder groeien met meer freelancers, of kritischer worden in mijn klanten. Mijn uurtarief had ik al verhoogd tot bijna €95 voor nieuwe klanten, en ik werkte enkel nog voor klanten die aansloten bij mijn missie (werelds). Daarnaast was ik met Chantal begonnen aan mijn eerste passieve verdienmodel: een online cursus over PR. Zo kon ik oneindig veel klanten helpen, zonder er drukker van te worden. Helaas sloeg het niet meteen aan… en liep ook mijn team in de soep…

2019: mijn vierde jaar – het roer om

4 jaar ondernemer
Digital nomads in Barcelona

Zoals je misschien wel weet, werd 2019 het jaar dat ik afscheid nam van (veel van) mijn freelance klussen, om tijd te maken voor mijn eigen dingen. Ik stak meer tijd in mijn blog, focuste op meer blogbezoekers en meer inkomsten uit affiliate marketing. Ik schreef drie e-books. En ondertussen bouwde ik met Chantal verder aan ons PR-bedrijf. De e-course liep nog niet storm, en ondertussen kregen we meer en meer aanvragen voor PR-uitvoer. Uiteindelijk werd dat onze focus, maar dan wilden we wel een team dat de uitvoering zou gaan doen. We volgden hiervoor een traject bij een coach. Helaas werd 2019 wel financieel mijn slechtste jaar ooit

2020: mijn vijfde jaar – schaalbare groei

Speech
TEDx Utrecht

Het jaar 2020 werd het jaar van groei voor mij – zonder dat ik méér hoefde te gaan werken. Mijn klanten en mijn inkomen groeide, zonder dat ik meer stress kreeg. Hoe? Schaalbare verdienmodellen zoals mijn boek en mijn Digital Nomad E-Course. Ook startte ik als coach. Daarnaast groeide Snappr ook goed, en het team draaide op volle toeren. Mijn TEDx Talk gaf me een zetje, en ik groeide de 5000 volgers op Instagram voorbij.

2021: mijn zesde jaar – persoonlijke groei

Omzetdoelen
Fotograaf: Jacinta Simons
Kaapstad Tafelberg
On top of the world

Ik bestempel 2021 als het jaar van meer groei, op alle vlakken. Mijn bedrijf groeide door, dankzij meer verdienmodellen zoals mijn e-course Ontdek Jouw Missie, mijn programma Freedom Queen en mijn tweede boek. Mijn inkomen groeide daardoor ook verder. Maar bovenal groeide ik als persoon. Ik deed meer en meer wat ik leuk vind, kon meningen van anderen (en angsten daarvoor) beter loslaten, ik omarmde wie ik echt ben. Ik investeerde veel in persoonlijke ontwikkeling, waardoor voor mij het cirkeltje rond kwam. This is it! And this is just the beginning!

2022: what’s next?

Simply Life Photography
Simply Life Photography

Dit jaar heb ik geen heel grote businessdoelen. Ik verwacht geen nieuwe cursus, geen nieuw programma, geen nieuw boek. Ik focus mij vooral op de geboorte van ons eerste kindje; ik ben in april uitgerekend. Van begin maart tot eind juli ga ik met verlof. Daarna zie ik wel even. Vanaf augustus zal ik weer wat werkzaamheden oppakken, en de laatste vier maanden van het jaar verwacht ik weer op volle kracht te draaien – als is dat dan waarschijnlijk maar 3 a 4 dagen per week. Genoeg uitdaging lijkt mij!

Waar sta ik over 5 jaar?

Op Instagram kreeg ik de vraag waar ik over vijf jaar sta. Dat vind ik lastig te voorspellen. Ik doe nu al wat ik leuk vind, ik leef mijn droomleven. Het kan altijd nog beter, maar ik ga nog even uitvogelen wat dan. Over vijf jaar ben ik 38 jaar oud, heb ik 11 jaar ondernemerservaring en een kind van 4 jaar. Misschien heb ik dan weer heel andere wensen en doelen. Voor nu zou ik zeggen: ik ga door met Vrije Meid, ik wil nog veel meer mensen helpen hun eigen pad naar vrijheid te vinden; op hun manier te ondernemen en daarmee hun droomleven te leiden. En als ik even groot droom:

  • Er komt een derde (en vierde) boek
  • Ik sta vaker op het podium; als spreker op events
  • Ik heb een groter coachingtraject
  • Ik heb een lange reis gemaakt met mijn gezin
  • En een vastgoedobject gekocht voor de verhuur
Vastgoed is een goed idee

Ik sluit niet uit dat ik (ook) een heel ander bedrijf heb; een start-up die keihard groeit. Of ik ga juist versimpelen en werk amper meer. Wat denk jij?

Vragen over ondernemen? Let me know below!

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *