5x Mijn grootste investering


Team SuusjeHQ

Mijn grootste investering als ondernemer? Dat zijn er meerdere! Aan deze vijf dingen heb ik het meeste geld uitgegeven.

Als ondernemer moet je investeren in jezelf en je eigen bedrijf om te groeien. Door geld uit te geven, gaat er meer geld binnenkomen. Daar geloof ik heilig in. Daarom maakte ik de afgelopen vier jaar ook best wat investeringen. Dit zijn mijn vijf grootste investeringen als ondernemer.

Mijn vijf grootste investeringen

Ongeveer 35 procent van mijn omzet investeer ik terug in mijn bedrijf (en in 2018 zelfs 50 procent). Ik betaal mijn vaste lasten zoals mijn kantoor (ook een investering als je het mij vraagt), huur experts in die mij verder kunnen helpen en ga bijvoorbeeld naar events. Dit waren zijn vijf grootste investeringen in mezelf / mijn bedrijf:

1. Een team

Team SuusjeHQ

Een team kost geld. Veel geld. Maar het heeft een paar grote voordelen:

  • Een team neemt jouw werk uit handen
  • Je hebt een kleine winstmarge op een team en verdient dus dubbel

Zo draaide ik in 2018 dezelfde omzet als 2017, maar heb ik veel minder uren gewerkt. Dat komt doordat mijn team werk uit handen nam. Door een team kan je ook meer werk aan, en kan je dus groeien met je bedrijf. Aanrader!

Ik heb totaal wel meer dan 10.000 euro uitgegeven aan mijn team. Het was het waard, want hierdoor kon ik werk uit handen geven, groeien en had ik tijd voor nieuwe dingen.

Lees hier meer over het starten van een team

2. Een werkplek

Werken bij Workmode (foto: Anouk Fotografeert)

De eerste anderhalf jaar dat ik voor mezelf werkte, heb ik thuis gewerkt. Dat vond ik toen chil. Ik hoefde nergens naartoe! Voor mijn werk/privé-balans was het echter minder goed. En voor mijn netwerk evenmin. Daarom huur ik sinds december 2017 bij Hashtag Workmode, en sinds december 2019 bij Hooghiemstra. De kosten heb ik er al lang uit doordat ik meer werk gedaan krijg en nieuwe klussen heb gekregen via het netwerk.

Aan Workmode heb ik meer dan 6.000 euro betaald, aan Hooghiemstra inmiddels ook al best wat. Nog los van de meubels die Chantal en ik voor ons kantoor hebben gekocht. Toch weet ik zeker dat ik deze investering al heb terugverdiend.

3. Coaching en hulp

Moodboard gemaakt!

In de loop der jaren heb ik al best wat hulp ingeschakeld. Ik deed een VIP-dag bij Mariska over leiderschap, ik boekte een inspiratiegesprek bij Charlotte van ’t Wout, ik deed een traject bij Hoestartikeenteam.nl en ging naar sprekerscoaching van Great Communicators. Dit jaar huur ik de hulp in van Simone Pluk voor mijn nieuwe traject en Robin van Leeuwen voor mijn advertenties.

Om en nabij heb ik zeker ook 6.000 euro geïnvesteerd in deze hulp en expertise. Deze investering vind ik lastiger te maken, omdat je niet altijd direct resultaat terugziet zoals je dat bijvoorbeeld bij uitbesteden wel hebt. Maar juist deze investering is belangrijk voor de lange termijn. Om echt verder te komen, te groeien en dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan, is het goed om hulp in te schakelen van experts. Dan ga je niet alleen verder, maar ook sneller en met meer zelfvertrouwen.

4. Events

Girlboss Rally 2018

I love events! In 2017 ging ik mee met Nomad Cruise – een conferentie van 14 dagen, in 2018 bezocht ik Girlboss Rally in Los Angeles en in 2019 ging ik naar The Self-Made Summit. Ook ging ik al drie jaar op rij naar Traverse, een event voor travel influencers. Begin 2020 bezocht ik de Tony Robbins Experience, al was dit een gratis event.

Zeker als je net begint met ondernemen is het bezoeken van events echt een must. Je doet er nieuwe inspiratie op, ontmoet massa’s gelijkgestemden en hebt geeft mij bovendien altijd een enorme boost. Inmiddels investeer ik mijn geld liever in 1:1 advies, zoals coaching en gerichte hulp. Maar events blijven leuk.

5. Tijd

Met Chantal

In 2019 investeerde ik vooral heel veel tijd in mijn bedrijven. Denk aan:

Ik heb hier al heel wat uren in zitten, en het begint nu pas een beetje geld op te leveren. De kosten die ik voor deze dingen heb moeten maken zijn niet hoog, maar ik had de uren natuurlijk ook anders kunnen besteden. Als je bedenkt wat ik had kunnen verdienen in die uren, ben ik een hoop omzet misgelopen. Maar ik denk aan de lange termijn, en als je nooit uren investeert voor de lange termijn, bouw je nooit iets voor jezelf op.

Wat was jouw grootste investering?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *