Mijn slechtste half jaar so far 4


Zielig of luxeprobleem? 😉

De eerste twee kwartalen van 2019 zijn voorbij. Ze gaan de boeken in als mijn slechtste half jaar so far. Qua omzet dan. Gelukkig doet het mij mentaal niet zoveel. Ik koos hier namelijk zelf voor.

Het afgelopen half jaar draaide ik mijn slechtste omzet ooit. Sinds ik begin 2016 voor mezelf begon, heb ik niet zo’n slecht eerste half jaar gehad als dit jaar. Ik leg je graag uit waarom dit niet erg is, en waarom ik er zelfs voor koos.

Mijn omzet door de jaren heen

Zoals jullie weten ben ik altijd open over mijn ondernemerschap. Ik deel de ups en downs, ik ben transparant over mijn uurtarief en deelde al eerder jaarcijfers in deze blogpost. Daarom ga ik ook nu eerlijk met jullie zijn.

 • Mijn omzet van Q1 + Q2 in 2016: 13.000 euro
 • Mijn omzet van Q1 + Q2 in 2017: 22.000 euro
 • Mijn omzet van Q1 + Q2 in 2018: 29.000 euro*
 • Mijn omzet van Q1+ Q2 in 2019: 12.500 euro*

* Omzet van PR-cursus.nl is niet meegenomen

Opnieuw voor mezelf begonnen

Mijn omzet van afgelopen half jaar is net iets lager dan mijn omzet van mijn eerste half jaar als zelfstandige. Het is alsof ik opnieuw ben begonnen met ondernemen. Maar echt! Zo voelt het eigenlijk wel. Ik ben een andere weg ingeslagen, heb financiële zekerheden opgegeven en investeer nu vooral uren die ik hopelijk later ga terugverdienen.

Van freelancer naar ondernemer

De afgelopen drie jaar (2016-2018) verkocht ik simpel gezegd mijn uren. Ik verhuurde mezelf als freelance PR-adviseur en kreeg betaald voor elk uur dat ik werkte voor klanten. Op deze manier kon ik vrij makkelijk mijn omzet laten groeien. Twintig uur per week declarabel werken betekende met een uurtarief van 75 euro al snel 6.000 euro maandomzet. Dat haalde ik in 2018 bijna. Al maakte ik ook flink wat kosten, want ik besteedde veel uit (waardoor ik zelf weer meer kon bloggen, vloggen, reizen, etc.).

Nieuwe koers

Dit jaar vaar ik een andere koers. Ik wil niet langer uurtje-factuurtje werken, maar iets opbouwen dat groter kan worden dan ikzelf. Iets dat schaalbaar is. Iets dat passief inkomen kan opleveren. Iets waarmee je – als het echt goed loopt – zelfs veel meer dan een ton per jaar kan verdienen. Dat ga je met uurtje-factuurtje niet snel redden. Een ton is natuurlijk niet verkeerd, maar aan uurtje-factuurtje zit toch een plafond (van ik denk een ton omzet).

Een schaalbare onderneming

Sinds begin 2019 focus ik mij grotendeels op eigen projecten. PR-cursus.nl heeft mijn prioriteit. Samen met Chantal heb ik wilde plannen gemaakt in Barcelona en bouwen we aan een bedrijf dat groter kan worden dan onszelf. Een schaalbaar bedrijf waar we heel mooie plannen voor hebben. Ook met Vrije Meid heb ik uren geïnvesteerd die ik nu niet betaald krijg, maar waar uiteindelijk wel meer mee te verdienen valt. Denk aan mijn e-books en Digital Nomad Course, maar ook heb ik tijd geïnvesteerd in SEO en affiliate marketing.

Luxeprobleem

Ik werk nog maar één dag in de week voor ‘oude klanten’; klanten waar ik me door laat inhuren en die mij betalen per uur. Niets mis mee, maar als ik ziek word of op vakantie ga, stopt daarmee ook mijn cashflow. Dit is niet wat ik mijn hele leven wil doen. Dit is niet sustainable. Daarom investeer ik nu veel uren in mijn eigen schaalbare projecten, verdien ik minder, maar met het idee om er uiteindelijk de vruchten van de plukken.

Blut

Afgelopen half jaar was financieel niet makkelijk. Maar ik mag niet klagen. De eerste acht weken van 2019 was ik nog op reis, en werkte ruim een maand niet toen ik in de Filipijnen was. Daarna koos ik voor mijn nieuwe koers, sloeg zelfs klanten af en leefde deels van de financiële buffer die ik de afgelopen drie jaar heb opgebouwd. Ik vond het soms moeilijk om die buffer te zien slinken. Tegelijkertijd weet ik dat een buffer daarvoor is. Door mijn buffer had ik juist de vrijheid om veel uren te kunnen investeren. Uren die ik nu niet betaald krijg, maar die mij hopelijk straks veel opleveren.

Freelancen vs. ondernemen

Toen ik in 2016 voor mezelf begon vroegen veel mensen mij of ik al rondkwam. Hoe ik al op vakantie kon gaan. Hoe ik zo snel mensen kon gaan inhuren. Het antwoord is dat ik toen freelancer was. En als freelancer kan je naar mijn mening best snel geld verdienen. Je verhuurt jezelf, stuurt je factuur en ontvangt direct geld op je rekening. Nu ben ik ondernemer, en dat heeft veel meer risico. Je moet echt iets opbouwen, meer dan een klantenbestand. Je bouwt aan een eigen bedrijf met eigen producten of diensten. Dat kost een stuk meer tijd, en voor die tijd kan je niemand nog een factuur sturen. Nú weet ik het echte verschil tussen freelancen en ondernemen.

Energie en kracht

Het eerste half jaar van 2019 mag financieel dan een mindere tijd zijn geweest, mentaal doet het mij gelukkig weinig. Ja, ik moet wennen aan minder geld, en ik vind het spannend dat mijn buffer nu op is. Maar het gevoel dat ik krijg door aan mijn (ons!) eigen bedrijf te bouwen, overschaduwt dat. Ik kies hiervoor, en die bewuste keuze sterkt mij enorm. De durf en het lef die ervoor nodig waren om deze keuze te maken, geven mij energie. Niet iedereen zal het begrijpen. Maar niet iedereen is ook zo’n eigenwijze ondernemer 😉 Ik heb alle vertrouwen in de toekomst, en die toekomst zou er nooit komen als ik niet deze stap had durven stappen.

Oh, en ik heb nog steeds een heerlijk leven! Het is allemaal relatief he?

Tot zo ver het dagboek van een ondernemer! Herken jij je hierin?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Mijn slechtste half jaar so far

 • Linda van My Wanderlust Diary

  Wat goed dat je zo open bent over je omzet per kwartaal. Ik denk dat menig freelancer of ondernemer ontzettend onzeker wordt van die mensen die alleen maar schrijven over de tonnen omzet die ze per kwartaal verdienen (zonder de kosten te vermelden natuurlijk). Ondernemen is inderdaad investeren, maar mensen vertellen er pas over wanneer de miljoenen al binnen stromen. Echt goed dat je lezers mee neemt in het hele process.

 • Marta

  Hoi Suzanne,

  Ik vind jullie PR Cursus echt een sterk product en jouw andere projecten sluiten ook heel erg aan bij wie je bent, dus ik weet zeker dat je de vruchten er van zal plukken in de toekomst! Veel succes met je onderneming!

  Groeten, Marta