13x Ideeën voor een workation Nederland


Workation Nederland?

Wil jij eens op werkvakantie, maar is een maand Bali geen optie? Ik tip je 13 ideeën voor een workation Nederland.

Reizen en werken combineren? Daar hoef je niet voor te vliegen! Ook in Nederland kan je genieten van een workation: een werkvakantie. Ideaal voor ondernemers die aan een creatief project willen werken of digital nomads die nu niet ver op reis kunnen. Dit zijn mijn favo bestemmingen voor een workation Nederland.

Scootertour Laag-Holland

Workation Nederland

Het woord workation is een samenvoeging van work en vacation. Een werkvakantie dus! Een workation kan ideaal zijn als je bijvoorbeeld eens in een andere omgeving wilt werken, inspiratie wilt opdoen op locatie, of na werktijd graag een nieuwe omgeving verkent. Ik klapte mijn laptop al eens open in Costa Rica en Australië, maar je hoeft heus niet per se ver op reis voor een geslaagde workation. Nederland heeft ook genoeg leuke plekken waar je er echt even helemaal uit bent, goed internet hebt en kunt genieten van een schitterende omgeving.

1. Boshuisje op de Veluwe

Zoek jij een hutje op de hei om helemaal te kunnen focussen op je werk? Schrijf je een boek of wil je een heisessie doen met collega/ondernemers? Dan is de Veluwe jouw place to be! Ik ontdekte dit heerlijke boshuisje op de Veluwe, maar ook deze Airbnb in Lunteren is fijn als je iets meer ruimte nodig hebt. Ik ging er zelf op workation met Chantal!

(opent in een nieuwe tab)”>Klik hier voor €40 korting op je eerste verblijf >

Veluwe

2. Waddeneilanden

I love de Wadden! Terschelling is prachtig en gezellig, Ameland en Texel zijn heerlijk, en Vlieland is vooral fijn om tot rust te komen. Op Schiermonnikoog kwam ik nog nooit, maar it’s on my list… Ik ben een Waddenmeisje! Hier kan je mij prima droppen voor een workation van een week (of twee). Een eigen huisje is dan wel zo fijn. En dan het liefst eentje in de duinen met uitzicht <3

Onderstaand huis op Texel is te boeken via Natuurhuisje.

Natuurhuisje Texel

3. Groningen

Er gaat niets boven Groningen! Deze studentenstad bruist, en tegelijkertijd ben je er ‘even helemaal uit’. Want ja, voor de meeste Nederlanders is Groningen toch wel even rijden. Alleen maar een pre als je op workation in Nederland gaat. Zo haal je toch het buitenlandgevoel naar boven. Een fijn hotel is The Student Hotel. Niet te duur, hip en je wordt niet raar aangekeken als je je laptop openklapt.

Groningen
Groningen

4. Drenthe

Werken doe je middenin het Nationaal Park Drents-Friese Wold, met om je heen niets anders dan het geluid van de vallende blaadjes, het getjilp van de vogels en de wind in de bomen. Dit idyllische natuurhuisje is van alle gemakken voorzien. Je komt er via een slingerend bospad en kunt hier in alle rust schrijven, vergaderen en inspiratie opdoen. Er staat een bureau aan een raam dat uitzicht biedt over het prachtige bos en er is een gezellige zithoek met open haard.

Onderstaand huisje is te boeken via Natuurhuisje.nl >

Natuurhuisje Drenthe

5. Maastricht

Maastricht is altijd een goed idee! Ik waan me er altijd een beetje in het buitenland. Het voelt er bourgondisch. Lekker dwalen door de stad, langs de Maas en heerlijk eten in de vele restaurantjes en cafes. Overnachten kan bijvoorbeeld in The Student Hotel, Townhouse, en Green Elephant. Deze plekken zijn ook zeer geschikt voor een workation. Je kan werken in de ‘huiskamers’.

Maastricht

6. Nijmegen

In 2016 ging ik drie nachtjes op workation in Nijmegen. Hoe kwam ik daar terecht? Nou, ik kwam er voor een inspirerende netwekborrel. Nijmegen zelf bleek verrassend leuk. Hotel Credible is super, je eet er lekker en je voelt je er snel helemaal thuis. Klap hier gerust je laptop open. Hotel Nimma is ook een aanrader, maar iets verder uit het centrum.

Credible

7. Utrecht

Bunk Hotel is de plek waar je wilt zijn voor een workation Utrecht. In dit hippe ho(s)tel combineer je lekker eten met een fijne, betaalbare kamer en er hangt een goede digital nomad-vibe. Vanaf Bunk loop je zo het centrum in. Liever een ander hotel? Dan is Stayokay The Fifth echt leuk!

Check hier de tarieven en beschikbaarheid van Bunk >

Bunk Hotel

8. Huisje in de polder

Kijk jij graag uit over het groene polderlandschap van Noord-Holland, terwijl je een Zoom-call voert of schrijft aan een nieuw boek? Dan moet je bij Juffertje in ’t Groen in Driehuizen zijn. Dit prachtige plekje in Laag-Holland is een echte parel. In alle rust en middenin de natuur kan je hier heerlijk opladen, werken en wat je maar wilt.

Laag-Holland

9. Zeeland

Zeeland heeft de fijne combinatie van gezellige steden als Middelburg en een oneindige kustlijn zonder hordes toeristen (zeker vergeleken de Noordzeekust en zeker buiten het hoogseizoen). Ik verbleek in de zomer een weekend in Middelburg. Dat betekende overdag lekker naar het strand, en ’s avonds goed eten in de stad of bij een strandtent. Sowieso vind ik werken vanuit een strandtent, met uitzicht op zee, heerlijk! Ook in de winter.

Check alle (opent in een nieuwe tab)”>hotels in Middelburg >

Zeeland

10. Limburg

Is dit Toscane? Of is het Zuid-Limburg? Zuid-Limburg bewijst dat je voor het Zuid-Europese gevoel niet naar het buitenland hoeft. Met uitzicht over de heuvels en zelfs wijngaarden, kan je gewoon in eigen land blijven. Wauw! De Route de Vins staat nog hoog op mijn lijstje. ’s Morgens werken met weidse vergezichten, ’s middags aan de wijn? Deal!

Check Zuid-Limburg

Zuid-Limburg

11. Het Heide Huisje bij Den Bosch

Nog een tip voor een specifiek adresje waar je zeker terecht kunt voor jouw workation in Nederland. Bij Het Heide Huisje nabij Den Bosch ben je er even helemaal uit. Ideaal om bij te komen, alleen, met zakenpartner of met je geliefde. De gastvrouw legt je helemaal in de watten met haar uitgebreide ontbijt. Er is een ligbad. Je loopt zó de natuur in. En er is ook nog een fijne tafel waar je goed en gefocust aan kunt werken. De ultieme workation als je het mij vraagt!

Mega-ontbijt in Heide Huisje

12. Workation aan het strand

Geen zin om de boot te pakken naar de Wadden, of om helemaal naar Zeeland te rijden? Dan biedt dit plekje soelaas! Boulevard5 in Zandvoort is een heerlijke combinatie van een boetiekhotel en een appartement. Zo heb je je eigen keukentje en een ruime woonkamer, maar de mooie, gezellige inrichting van een boetiekhotel. Boulevard5 zit pal aan het strand. Wakker worden en werken met zeezicht dus, en vervolgens een lange strandwandeling maken. Heaven!

Boulevard5 in Zandvoort

13. Kennemerduinen

De Kennemerduinen zijn onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit is een prachtig natuurgebied tussen Zandvoort en Haarlem, aan de noordkant begrensd door IJmuiden. Het natuurgebied bevat onder andere veel duinen (jeej!) maar ook zandverstuifingen en bosgebied. Ik ben groot fan van strand en duinen, maar ook van de bossen, dus voor mij is deze combi ideaal! Er zijn diverse mogelijkheden om in de Kennemerduinen te overnachten. En dat wil je natuurlijk, heerlijk in de natuur. Ik verbleef middenin het bos, op steenworp afstand van de Heerenduinen, in een vrijstaand huis: Bosvilla Kennemerduinen.

In de serre van Bosvilla Kennemerduinen

Welk type workation Nederland spreekt jou het meest aan?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *