De weg naar financiële vrijheid


De weg naar financiële vrijheid
De weg naar financiële vrijheid

Het boek ‘De weg naar financiële vrijheid’ van Scott Rieckens legt uit wat FIRE is en hoe je het kan bereiken. Dit is hoe ik het in de praktijk breng.

Dit jaar las ik het boek ‘De weg naar financiële vrijheid’ van Scott Rieckens, een Amerikaanse man die samen met zijn gezin streeft naar FIRE. In deze blog deel ik mijn learnings uit het boek, en hoe ik zelf financiële vrijheid hoop te bereiken.

De weg naar financiële vrijheid: boek

Financiële vrijheid betekenis

Financieel vrij zijn klinkt mooi, maar wanneer ben je dat nou? Financiële vrijheid betekent dat je genoeg geld hebt om niet meer te hoeven werken. Je mag dus nog wel werken, maar je doet het niet meer voor het geld. Welk bedrag heb je nodig om financieel vrij te zijn? Dat hangt van je levensstandaard af. De insiders gaan uit van 25 x je jaarlijkse vaste lasten. Zo kan je leven van het rendement van dat vermogen. Dit is de 4%-regel.

De 4% regel

De 4% regel houdt in dat wanneer jouw vermogen zó groot is dat je kan leven van het rendement, dat je dan financiële vrijheid hebt bereikt. Er wordt dan gerekend met een begroot rendement van 4%. Dit is een veilige marge, omdat je doorgaans wel hogere rendementen behaalt. Door jaarlijks maar 4% te pakken, behoud je je vermogen en kan het zelfs blijven groeien. Zo teer je dus nooit in op je vermogen, en kan je oneindig blijven leven. Dat is echt financiële vrijheid!

Financiële vrijheid
Wat is vrijheid voor jou?

Scott Rieckens: zijn verhaal

In het boek ‘De weg naar financiële vrijheid’ deelt auteur Scott Rieckens zijn verhaal. Hij en zijn vrouw leven een yuppenleven in een chique wijk in San Diego, Californië. Wanneer Scott de wereld van FIRE ontdekt, overtuigt hij zijn vrouw en besluiten ze samen financieel vrij te worden. Ze verruilen hun dure huis, leasebak en bootclub voor een goedkopere woning, minder spullen en vooral meer tijd samen. Want dat is waar het bij financiële vrijheid echt om draait. Het gaat niet om het geld, het gaat erom dat je je niet je hele leven kapot werkt voor de droom van een ander.

Wat is jouw droom?

Om jouw weg naar financiële vrijheid te starten, moet je eerst weten wat financiële vrijheid voor jou is. En waarvoor je het doet. Wat is je echte droom? Minder werken en meer tijd voor je gezin? Welk bedrag heb je daar dan voor nodig? Wanneer wil je financieel vrij zijn? En hoeveel moet je dan elk jaar investeren? Als je dat helder voor ogen hebt, kan je aan jouw reis naar financiële vrijheid beginnen.

Financiele vrijheid
De oude woonplaats van Scott Rieckens

Uitgaven verlagen, inkomsten verhogen

De meeste mensen die financieel vrij willen worden, focussen op het verlagen van hun uitgaven. Zo houd je meer geld over om te investeren, en ben je sneller financieel vrij omdat je minder nodig hebt. Daarnaast kan je ook je uitgaven verhogen. Zo kan je ook maandelijks meer geld wegzetten. Ik probeer mijn uitgaven te verlagen en mijn inkomsten te verhogen door:

  • Aflossen hypotheek
  • Meer verdienen met mijn bedrijf
  • En vooral: meer passief inkomen genereren met mijn bedrijf

Financiële vrijheid creëren

Het geld dat je elke maand ‘overhoudt’ door je uitgaven te verlagen en je inkomsten te verhogen, moet je slim investeren. Sparen levert weinig meer op. Het is dus handiger om je geld te beleggen. Dat kan op verschillende manieren, zoals beleggen op de beurs, beleggen in crypto’s en beleggen in vastgoed.

Beleggen op de beurs

Ik ben sinds begin 2020 aan het beleggen op deze manieren:

  • Beleggen in ETF’s bij ING
  • Beleggen met mijn wisselgeld via de app Peaks (gebruik de code SUZANTWO7 voor €5 tegoed)
  • Beleggen in aandelen met BUX Zero (klik op de link voor een gratis aandeel)
  • Pensioenbeleggen met Brand New Day

Check hier mijn beleggingsportefeuille >

Beleggen in crypto’s

In januari 2021 heb ik mijn eerste crypto’s gekocht. Dit heb ik gedaan via de app Litebit. Ik kocht 1% Bitcoin (toen nog onder de 300 euro). Daarna kocht ik nog 50 euro Dogecoin en nog 50 euro Bitcoin. Totaal heb ik dus 400 euro in crypto’s geïnvesteerd. Nog niet veel, maar ik wil maandelijks gaan bijkopen.

Download Litebit en koop je eerste crypto >

Financiële vrijheid met vastgoed

Eind dit jaar hoop ik ook mijn eerste vastgoedbelegging te kopen. Met mijn vriend wil ik investeren in een appartement voor de verhuur. Dit heeft drie voordelen:

  • Je ontvangt direct rendement (passief inkomen) uit huurinkomsten
  • Anderen lossen jouw hypotheek af
  • Ondertussen wordt het huis – op lange termijn – meer waard

Lees meer over beleggen in vastgoed >

Vastgoed is een goed idee

5x Financiële vrijheid blog

Meer weten over financiële vrijheid en hoe ik financieel vrij wil worden voor mijn 40ste?

De weg naar financiële vrijheid podcasts

Ik nam een podcast over over mijn weg naar financiële vrijheid. Hoe kwam ik op dit pad terecht?

Daarnaast nam ik een podcast op over wat ik concreet doe om financieel vrij te worden. Ik vertel meer over mijn strategie rondom beleggen en passief inkomen.

Meer weten over passief inkomen?

Ben jij al op weg naar financiële vrijheid? Hoe?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Bestel mijn boek Work Hard, Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *