Hoeveel uur werkt een ondernemer?


Werken in Chiang Mai (foto door Elke Smit)

Moet je als ondernemer dag en nacht werken om succesvol te zijn? Ik vertel je hoeveel uur een ondernemer minimaal en maximaal zou moet werken, wat mij betreft.

Als kind groeide ik op met de overtuiging dat je nooit ‘de baas’ moest willen worden. De baas zijn stond gelijk ook grote zorgen. En aan heel veel werken. Mijn opa had een eigen bedrijf en die liep altijd te bellen. Toen ik eenmaal wat ouder was, en stiekem wel eens nadacht over een eigen bedrijf, leek dat mij behalve onzeker dus vooral een hoop werk. ‘Als ondernemer werk je de eerste jaren dag en nacht’ en ‘als ondernemer kan je de eerste jaren geen vakantie nemen’. Dat soort dingen hoorde ik wel eens. Het zijn belemmerende overtuigingen, die vaak niet eens kloppen.

Expectations vs. reality

Hoe anders blijkt alles te zijn in werkelijkheid? Of beter gezegd: hoe anders kán het zijn? Er zijn vast genoeg mensen – ondernemers én werknemers – die 60 uur per week werken, maar ik niet. Na drie jaar voor mezelf werken is mij duidelijk dat je – ook – de eerste jaren niet dag en nacht hoeft te werken om je bedrijf op te zetten. En vakanties kunnen echt wel! Al vond ik dat heus best lastig in het begin. Frankrijk was mijn eerste echte voorproefje, daarna volgden drie weken Japan en een maand Filipijnen.

Maar eh… hoeveel uur werkt een ondernemer dan wel? In deze blog deel ik mijn kijk op het minimale en maximale aantal uren dat je wat mij betreft zou moeten werken als ondernemer. Ook deel ik mijn eigen uren.

Foto: Daisy Fotografie

Hoeveel uur werkt een ondernemer?

Als ik kijk naar mijn afgelopen drie jaar, heb ik gemiddeld genomen denk ik 40 uur per week gewerkt. Soms neem ik eens een dag vrij of werk ik 6 uur per dag, zoals toen ik de 6-urige werkdag testte en als ik op reis ben als digital nomad. Maar er zijn ook weken dat ik lange dagen maak en soms in het weekend doorwerk. Om nog maar niet te spreken over persreizen. Dat is heel leuk werk, maar het blijft werk, en dat gaat dan 24/7 door.

Toen ik nog in loondienst werkte, koos ik er al snel voor om 36 uur te gaan werken. Dit omdat ik eerst tijd nodig had om verder te solliciteren, later omdat ik naast mijn baan ging freelancen. En eigenlijk beviel die 36 uur mij prima. Vanaf het moment dat ik begon met werken, vond ik fulltime op kantoor zitten namelijk best een uitdaging… Al dat zitten… en voor wat?

Als je eigen baas bent…

Alles veranderde voor mij toen ik voor mezelf begon. Opeens was mijn hobby mijn werk. Opeens verdiende ik mijn geld met de dingen die ik écht leuk vond, voor klanten die ík uitkoos. Of ik verplaatste mijn kantoor naar Thailand of Nieuw-Zeeland. Dat is nog eens fijn werken! Ik had er geen enkele moeite meer mee om fulltime te werken. Sterker nog, soms pakte ik op een zondagmiddag al even mijn laptop erbij. Opstaan was geen probleem meer, en een mailtje beantwoorden buiten kantoortijden ook niet.

Het gevaar aan eigen baas zijn en doen wat je leuk vindt, is dat je heel veel werkt. Er is altijd nog wel wat te doen om je bedrijf te verbeteren, om klanten te werven, om zichtbaar te zijn. En je kan je al snel schuldig voelen als je dus eens niet werkt. Maar pas op! Hoe leuk je werk ook is, het blijft werk. Vrije tijd is ook erg belangrijk! Het leven is meer dan werk! Wees af en toe dus streng voor jezelf en bescherm jezelf tegen je eigen enthousiasme: stop met werken, neem vrij.

Hoeveel uur maximaal?

Als je het mij vraagt, zou ik ondernemers adviseren om maximaal een ‘gewone’ werkweek te draaien. Dus 40 uur per week. Natuurlijk zijn er soms spoedjes waardoor je eens een avond of weekend doorwerkt, maar laat het echt een uitzondering zijn. Laat het het niet de norm worden. Je bent heus ook ambitieus en gedreven met 40 uur werken per week. En je onderneming kan ook heus met die uren een succes worden.

Foto door Anouk fotografeert

Hoeveel uur minimaal?

Er is wat mij betreft ook een minimum aantal uren dat je als ondernemer moet werken.

Urencriterium Belastingdienst

Ten eerste is er het urencriterium van de Belastingdienst. Dit houdt in dat je vanaf 1225 uur per jaar werken aan je bedrijf aanspraak kunt maken op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt 7.280 euro. Dat bedrag kan je dus van je winst aftrekken, waardoor je een stuk minder belasting hoeft te betalen. De moeite waard! Zorg dus dat je je 1225 gewerkte uren aannemelijk kan maken. Dit komt neer op 23,6 uur per week. Of 26 uur per week als je vijf weken vakantie neemt per jaar.

Financieel onafhankelijk

Dan is er wat mij betreft nog een minimum aantal uren die je zou moeten werken zodat je financieel onafhankelijk bent. Iedereen moet dat natuurlijk zelf weten, maar ik zou nooit financieel afhankelijk willen zijn van bijvoorbeeld mijn vriend. Dop je eigen boontjes! Officieel ben je financieel onafhankelijk als je 920 euro netto per maand verdient. Ik vind dit vrij laag, maar dus wel makkelijk te halen zou je zeggen. Toch is een derde van 30-35 jarige Nederlandse vrouwen niet economisch zelfstandig. Met een uurtarief van 50 euro, zou je dan dus maar 18,4 declarabele uren per maand moeten maken. Met een uurtarief van 100 euro slechts 9,2 uur. Houd er wel rekening mee dat je als ondernemer natuurlijk nog belasting moet betalen (en allerlei andere dingen moet reserveren), dus dat inkomen is bruto en niet netto. Maar de moraal van dit verhaal: werk in ieder geval genoeg om financieel onafhankelijk te zijn!

Voornemen: 6-urige werkdag

Toen ik vier maanden op reis was, werkte ik meestal zo’n vijf uur per dag. En vaak maar vier dagen per week. Fors minder dan ik in Nederland werkte dus, en toch heb ik het gevoel dat mijn werk er niet onder heeft geleden. Ik denk dat je zeer effectief en efficiënt kan werken als je jezelf een tijdslimiet oplegt, zoals een 5-urige of 6-urige werkdag. Daarom ben ik van plan om, nu ik terug ben van mijn reis, weer de 6-urige werkdag te gaan handhaven. Maar dan wel vijf dagen per week. Zo zou ik 30 uur per week werken (los van alles wat ik stiekem buiten kantoor nog op mijn telefoon doe…), daarmee prima het urencriterium halen én financieel onafhankelijk zijn. Dit lijkt mij een mooie balans van genoeg werk verzetten en voldoende vrije tijd inbouwen voor je sociaal leven, self care, lekker koken, sporten, lezen, etc.

Hoeveel uur werk jij? En heb je er een motivatie bij?

Volg Vrije Meid op Facebook, Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *