De beste plekken voor een workation in Europa


Lissabon

Je hoeft echt niet ver te vliegen om te kunnen werken als digital nomad. Reizen als digital nomad is net zo leuk in Europa! Hier wil je naartoe op workation.

Digital nomads reizen de wereld rond en verdienen geld via hun laptop en internetverbinding. Online ondernemen is de manier om remote te werken, en te kunnen reizen wanneer jij wilt. Daarvoor hoef je niet altijd ver te vliegen. Deze plekken in Europa zijn echt heel tof voor digital nomads – voor een workation of voor een langer verblijf als digital nomad.

Wat is een workation?

Een workation (work + vacation) is een werkvakantie waar je werken combineert met vakantie vieren. Je werkt bijvoorbeeld in de ochtend, om in de middag de toerist uit te hangen. Zo kan je blijven werken aan je bedrijf én nieuwe inspiratie opdoen, terwijl je ook een beetje bijkomt. De ideale break voor ondernemers! Een workation is daarbij een ideale manieren om te kijken of de (parttime) digital nomad-lifestyle wat voor je is.

1. Lissabon, Portugal

Lissabon

Lissabon is hot! Het is er letterlijk vaak warm, maar de Portugese hoofdstad is ook populair onder digital nomads. Of je er nu een paar dagen heen gaat voor een korte workation, en langer blijft hangen als digital nomad: Lissabon gaat sowieso je hart veroveren. De lage kosten, ligging aan het water en prachtige gebouwen laten menig online ondernemer langer blijven dan gepland.

Wil jij eens wonen en werken in Lissabon, maar vind je het spannend om dit op eigen houtje te doen? Ga jij liever met een groep? Dan is de workation van MeetingsintheSun een aanrader. MeetingsintheSun is een platform over remote werken. Zij organiseren jaarlijks meerdere workations, waaronder dus deze workation naar Lissabon. Deze workation biedt een fijne combi van werken aan je bedrijf en aan je persoonlijke groei, en genieten van al het moois dat Lissabon te bieden heeft.

De workation naar Lissabon duurt vijf dagen en vindt plaats van 2-6 oktober 2020. Prijs: €2300. Meer informatie vind je hier >

2. Bansko, Bulgarije

Bansko, Bulgarije
Bansko, Bulgarije

Hier ben ik nog niet zelf geweest, maar Bansko staat hoog op mijn lijstje van digital nomad-bestemmingen in Europa. Bansko ligt in Bulgarije en is dé wintersportplaats van het land. Hier kan je dus wintersport met werken combineren. En dat voor een stuk minder geld dan in landen als Zwitserland en Oostenrijk. Een verblijf in Bansko kan al voor 1300 dollar per maand (ongeveer 1150 euro). Misschien overbodig om te zeggen, maar deze plek is dus vooral in de wintermaanden een aanrader als je wilt wintersporten. Houd er wel rekening mee dat de pistes vooral geschikt zijn voor beginners. In de zomer kan je hier mooi wandelen.

3. Canarische Eilanden, Spanje

Cathedral de Santa Ana, Las Palmas de Gran Canaria
Las Palmas de Gran Canaria

De Canarische Eilanden zijn populair onder digital nomads, omdat je hier de meeste zonne-uren van Europa hebt. De eilanden liggen heel zuidelijk, dus je kunt hier het hele jaar van mooi weer genieten. Daarnaast zijn de eilanden – buiten het hoogseizoen – een stuk minder toeristisch dan bekende Spaanse steden. Zelf verbleef ik in 2017 in Las Palmas, Gran Canaria. Dit is de hoofdstad van het drukste eiland, dus je kan het zeker vergelijken met een andere bekende Spaanse stad.

Ook leuk is Tenerife, een prachtig eiland waar eveneens een goede digital nomad-community te vinden is. Hiken langs vulkanen is hier de beste activiteit. Ook surfers kunnen hun hart ophalen. Een goede combinatie van avontuur, natuur en Spaanse cultuur, en dat voor niet gek veel geld.

4. Barcelona, Spanje

Viva Espana
Bunkers del Carmel, Barcelona

Geen onbekende stad, maar o wat blijft Barcelona fijn! Het fijne aan voor de tweede (of derde) keer naar dezelfde plek gaan, vind ik dat je niet meer per se de highlights hoeft te zien, en meer kunt genieten van het ‘zijn’. Het lokale leven ervaren zeg maar!

Ik ging in 2019 voor tien dagen naar Barcelona voor een workation. Elke dag even werken in een toffe coworkingspace, en dan in de middag de toerist uit hangen. De ideale combi! Uiteraard werd er ook goed gegeten.

Lees hier meer over mijn workation in Barcelona en mijn tips voor jouw workation Barcelona.

5. Tbilisi, Georgië

Tbilisi
Georgië

Net als Bansko ben ik ook in deze stad nog niet geweest, maar ook hier hoor ik goede verhalen over uit mijn digital nomad-netwerk. Tbilisi is de hoofdstad van Georgië, het land dat grote bekendheid kreeg vanwege Wie Is De Mol. De prachtige natuur liet het toerisme hard groeien. Maar ook hoofdstad Tbilisi is een aanrader. Mensen gaan er zelfs naartoe puur voor een citytrip. Ik denk dat Georgië meer te bieden heeft dan alleen Tbilisi, maar de stad is een goede uitvalsbasis voor digital nomads. ’s Morgens werken, ’s middags de stad verkennen en in de weekenden de omliggende natuur in. Wie gaat er mee?

6. Nederland

Het activiteitenstrand
Op het dak

Een workation in eigen land: waarom niet? Je hoeft niet eens Nederland uit om te kunnen werken op een inspirerende plek en ook een beetje uit te rusten. Ik ging eind 2019 een weekend naar de Veluwe om daar plannen uit te werken voor het nieuwe jaar. Ook werkte ik al eens vanaf Ameland, vanuit Maastricht, vanuit Nijmegen en vanuit Rotterdam. Voordeel aan Nederland is dat je natuurlijk weinig reistijd hebt en dus sneller een korte workation kunt maken. Een weekend is al voldoende! Check hier de leukste steden van Nederland of kies juist een mooi natuurgebied.

Tip: via de app Croissant kan je bij verschillende coworkingspaces werken. Aanrader voor als je telkens ergens anders werkt en een goede werkplek zoekt.

7. Nét buiten Europa: Marrakech

Marrakech

Oké, het is net geen Europa, maar slechts vier uur vliegen en dus reken ik het mee. Marrakech is fantastisch! Het is een fijne, romantische stad voor een citytrip, een inspirerende plek voor een workation of een goed begin van een rondreis Marokko. Pak zeker een paar dagen woestijn mee, zoals ik in 2013 deed. Onvergetelijk!

Wil jij eens naar Marrakech, maar ga jij liever niet alleen? Dan is de workation van MeetingsintheSun weer een aanrader. MeetingsintheSun organiseert eind 2020 deze workation naar Marrakech. De workation combineert werken aan je bedrijf met persoonlijke groei, en er wordt volop genoten van al het moois dat Marrakech te bieden heeft. Denk aan cultuur en heerlijk eten.

De workation naar Marrakech duurt acht dagen en vindt plaats van 5-12 november 2020. Prijs: €1549. Meer informatie vind je hier >

Ook leuk voor een workation Europa

Waar zou jij het liefste heen gaan? Welke workation Europa staat op jouw wensenlijstje?

Download hier mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer’

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *