De Grote Jaren 10 Recap 4


Frankrijk 2010

Het jaar 2019 is bijna voorbij, en daarmee ook de jaren 10. In deze blog deel ik mijn ups en downs van het afgelopen decennium.

Op 1 januari 2010 begon het decennium van de jaren 10. Ik was 21 jaar, was net begonnen met bloggen en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Inmiddels ben ik 31 jaar, ben ik bijna vier jaar zelfstandig ondernemer en woon ik samen in Utrecht. Bloggen doe ik nog steeds, maar verder is er een hoop veranderd en gebeurd in de afgelopen tien jaar. Ik geef je een samenvatting.

In 2010…

Zonnen in Indonesië
Alibi

Ik woonde met een vriendin in Bos en Lommer (Amsterdam) en had dit jaar een ’tussenjaar’. Na mijn bachelor rechten te hebben behaald, volgde ik wat vakken van de studie Taal & Communicatie. Daarnaast werkte ik veel bij Restaurant Moeders. In 2010 ontmoette ik mijn vriend en kreeg een relatie met hem. Daarnaast maakte ik een mooie reis naar Indonesië, begon aan mijn master Informatierecht en werd hoofdredacteur van Alibi.

In 2011…

Op studiereis in Hong Kong
phu quoc vienam
Phu Quoc, Vietnam

Dit jaar staat voor mij in het teken van afstuderen en mijn eerste grote reis alleen. In juli 2011 behaalde ik mijn master Informatierecht. In augustus en september liep ik stage bij advocatenkantoor Bousie Advocaten (media- en entertainment branche). Begin oktober vertrok ik voor ruim twee maanden naar Vietnam, Laos en Cambodja. Het was mijn eerste reis alleen en ook mijn langste reis op dat moment.

In 2012…

Op mijn 24ste verjaardag
Thailand 2012

In 2012 vond ik het leven allemaal wat minder leuk. Ik was net terug van mijn geweldige reis en viel een beetje in een zwart gat. Solliciteren ging moeizaam, ik werkte ondertussen in een kledingwinkel en startte in april 2012 met mijn eerste fulltime baan: ik werd jurist bij Leaseproces. Ik was blij dat ik een baan had, maar was liever als advocaat-stagiaire intellectueel eigendom gestart. En toen moest ik ook nog eens op zoek naar een nieuwe woning… In september 2012 verhuisde ik naar de Legmeerstraat in Amsterdam. Eind 2012 reisde ik nog drie weken door Thailand en Cambodja.

In 2013…

Op de Modefabriek
Miss Legal

Begin 2013 zat ik er best wel doorheen qua solliciteren. Ik wist niet meer wat ik moest doen om een andere baan te krijgen, en besloot om eind 2013 te gaan reizen als ik dan nog geen nieuwe baan had. In de zomer reisde ik met mijn vriend door Maleisië. Ook sprak ik een sollicitatiecoach. Dat hielp. Zij leerde me dat het enige wat ik zelf in de hand had mijn mindset was. Noem het toeval, maar per oktober begon ik als redacteur e-fashion bij vakblad Textilia en in november 2013 schreef ik mij in als freelancer. Ik ging naast mijn baan aan de slag als freelance jurist en blogger voor Miss Legal.

In 2014…

Californië
Met L. en L. in Australië – greatest memories

Dit was wederom een jaar van grote veranderingen. Ik verliet met pijn in mijn hart Amsterdam, om in Utrecht bij mijn vriend in te trekken. In de zomer van 2014 maakten we een heel mooie reis door Alaska en Californië. Verder bleef het reizen kriebelen, ondanks de nieuwe banen en het samenwonen. Ik hakte de knoop door en vertrok in oktober – zonder mijn vriend – voor een half jaar naar Australië.

In 2015…

Bij Pride PR
Op persreis voor Rondreis.nl

Ik kwam in maart 2015 terug na uiteindelijk vijf maanden door Australië te hebben gereisd. Hoewel ik enorm had genoten van de reis en de vrijheid, solliciteerde ik weer naar een baan in loondienst. Ik ging in mei aan de slag als PR-adviseur bij een PR-bureau in Leiden. Inmiddels waren ook mijn blog en freelance werkzaamheden flink gegroeid, en ging ik regelmatig op persreis. Dit in combinatie met de reistijd zorgde ervoor dat ik na een half jaar toch weer mijn baan opzegde. Ik koos voor de vrijheid en zou het vanaf 2016 als fulltime freelancer gaan proberen. Zo kon ik tenminste veel reizen, en zelfs werken als digital nomad.

In 2016…

Mooiste uitzicht toen ik 27 was: Roy's Peak Track in Nieuw-Zeeland
Mooiste uitzicht toen ik 27 was: Roy’s Peak Track in Nieuw-Zeeland
Digital nomad in de Provence
Digital nomad in de Provence
De Reislustige Freelancer
Met Jessica bij coworkingspace Maliebaan45 in Utrecht

2016 is het jaar dat ik voor mezelf verder ging. Ik besloot op alles ‘ja’ te gaan zeggen, zodat ik allerlei dingen kon proberen en in ieder geval financieel rond kon komen. Dat resulteerde in talloze toffe klussen. Daarnaast omarmde ik de vrijheid en maakte reizen naar o.a. Thailand, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Kenia, Indonesië en Praag. In december organiseerde ik met Jessica het eerste event De Reislustige Freelancer over werken en reizen als digital nomad. Eind 2016 keek ik tevreden terug op mijn eerste jaar als zelfstandige. I made it!

In 2017…

Digital nomad in Costa Rica
Team SuusjeHQ
De hele groep

Omdat het goed ging met mijn eigen bedrijf, werd ik kritischer in mijn opdrachten en ging ik dingen professioneler aanpakken. Ik werkte inmiddels met een team van freelancers, focuste mij meer op PR en content en hielp vooral wereldse bedrijven. Reizen en duurzaamheid was mijn niche geworden. Ik startte voor een grote PR-klant – AirHelp – en mocht niet klagen over mijn omzet. Ik tikte bijna de 50.000 euro aan dit jaar. Ook reisde ik vrolijk door en ging o.a. naar Costa Rica, Nicaragua, Noorwegen, Oostenrijk, Italië en Panama. Nomad Cruise was een digital nomad-hoogtepunt! Vanaf december ging ik een werkplek huren bij Hashtag Workmode.

In 2018…

Sophia interviewen voor Marie-Claire
Met mijn business buddy Chantal
Surfen Canggu
Surfen met Wayan

Qua reizen en ondernemen ging het lekker dit jaar. In april zette ik mijn eerste vacature uit voor een medewerker voor drie dagen. Daarnaast ging ik naar Jamaica voor een vlogklus en bezocht ik het event Girlboss Rally in Los Angeles. Verder lanceerde ik met Chantal PR-cursus.nl: een e-course over PR, en niet veel later startten we ook met PR-workshops. Eind 2018 vertrokken mijn vriend en ik voor vier maanden naar Azië. We bezochten Japan, werkten als digital nomads op Bali en vlogen naar Chiang Mai voor de feestdagen. The dream was real!

In 2019…

Digital Nomad Instagram Course
Met mijn laptop in Thailand
Cheers
Mijn boek naar de drukker

Ik kwam in februari terug uit de Filipijnen, startte fulltime bij Hashtag Workmode en gooide mijn business om. Ik ging van een meerkoppig team terug naar praktisch alleen mezelf, stopte met bijna al mijn ‘oude’ klussen, schreef drie e-books en een gratis e-book, lanceerde nieuwe diensten met PR-cursus en veranderde met Chantal de naam naar Snappr. Daarnaast schreef ik een boek over werken en reizen als digital nomad, reisde nog een maand door Australië en verhuisde in december naar mijn eigen kantoor met Chantal. Het jaar 2019 was een jaar waarin ik minder verdiende, maar wel vól voor mijn eigen dingen ging. Ik heb veel uren geïnvesteerd in de toekomst, in passief inkomen en een schaalbare business (of twee). Mijn blog groeide mijn blog dankzij SEO. Work hard pays off – hopelijk in 2020!

Conclusie jaren 10

Van single student met dromen in Amsterdam naar locatie-onafhankelijke ondernemer met een visie en een relatie van bijna 10 jaar. Er is behoorlijk wat gebeurd in tien jaar tijd. De jaren 10 hebben mij zeker gevormd: van je 21ste tot 31ste ben je nog volop in ontwikkeling. Ik was in het begin nog erg zoekende naar mijn ambities op het gebied van reizen, carrière en mezelf, maar heb op al deze gebieden redelijk gevonden wat ik fijn vind. Ik heb mezelf leren kennen en mijn leven aangepast aan mezelf, mijn dromen en wensen. Ik heb niet stil gezeten in de jaren 10, maar niet voor niets. Ik ben trots op de afgelopen 10 jaar!

Hoelang volg jij mij al? Ik ben benieuwd wie jij bent en hoe jouw jaren 10 eruit zagen! Laat je het weten in een reactie of via de mail?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “De Grote Jaren 10 Recap